Ami persze attól impulzál, hogy megint pont azt és pont úgy főztem, ahogy azt az alapanyagok akarták. A receptekhez mennyiségeket néhány kivétellel nem mondok. Ennek oka, hogy tökmindegy, mennyit főzöl. Amennyi kell.
Instrukciók:
A fő műsorszám a többiek szerint a zöldborsó volt, ami másodvetésű cukorborsóként mutatkozott be, igazat is mondott. Persze azt hitték, meglesz az idei utolsó borsóleves, friss borsóból...
Ez a borsó nemigen akart az lenni. Kifejezetten úgy gondolta: szőlőmag olajon és hagymán kell dinsztelni, majd készre főzni, aztán bulgurral keverni. Tálaláskor kevés nyers, friss kapor, bazsalikom, szárzeller kifejezetten jó hozzá. (Ha épp akad otthon, a készre retek, zöldpaprika, uborka, úritök, bármi ilyesmi is kerülhet, tetszés szerint.)
Aki ismeri a bulgurt tudja: a képen még véletlenül se az van. Bizony nem maradt a fényképezésre belőle. :) Mi is az a bulgur? Előre párolt búzatöret - mondja a Wikipédia. Hurrá - mondom én, mert így a köret szinte semmi munkával nem jár. A készre főtt borsót főzővizestől ráborítom a bulgurra, fedő rá, azt' készvan - mire a többi étel.
Mert ugye kellett leves is. Egyik kedvencemet sikerült „véletlenül” összehozni. Nem is igaz! Nem vadásztam a bébicéklára! Szándékosan jött velem szembe a piacon, alig három kört kellett tenni hozzá!
Szóval: bébicékla, leveszöldség, paszternák, hagyma, fokhagyma, csipetke, só, szőlőmag olaj. Olajon a hagymát üvegesre dinsztelem, bele a só, a fokhagyma, csepp pirospaprika. Arra az összes zöldségféle.
Amikor a zöldségek már kicsit lágyultak mehet rá a víz. Amint felforr, bele a csipetke, majd lefedve készrefőzöm. Nálam a kész azt jelenti: puha már, de még lehet rajta rágni.
Amíg a leves főtt, elkészült a feltét is a körethez. Egyszerűbbet, egyben ízesebbet nehezen tudnék kitalálni. Alapanyaga egy olyan növény, amit kicsi gyerekkoromtól kezdve nem ettem meg. Aztán egyszercsak úgy gondoltam, biztosan el lehet készíteni másképp is, mint a szokásos. Lehetett. Azóta a kedvencek közé került.
Ez a növény a zeller. Az ebédhez szimplán kb. centi vastag karikákra vágva, só nélkül, fűszerek nélkül, olaj nélkül grilleződött pirosra.
Mivel nap mint nap emlegetitek, hogy nem lehet az egészséges ételeket megfizetni, a fentiek 9-9 adagnyira jöttek ki 3.000,- forintból, zöldfűszerestől, retkestől. Még kb. 300 forint kell a maradék 3 adag körethez, mert a zeller elfogyott. Minden hozzávalót őstermelőtől vásároltam. Igen, a parajdi sót is, a szőlőmag olajat is.
A következő cikk szerintem a „Hogyan, miről lehet felismerni a valódi őstermelőt?” témában várható.
Instrukciók:
- Szőlőmag olajból mindig annyi evőkanálnyit használok, ahány kiló az alapanyag.
- Sót a Parajdi sópincében veszek, mert az biztos minőség. TÜV bevizsgáláson túl hamarosan a bio élelmiszerhez is felhasználható minősítése is meglesz. Annyi csapott, gyerekevőkanálnyit teszek az ételbe, ahány kiló az alapanyag.
- A hagyma és a fokhagyma szerintem nem fűszer, hanem a legtöbb étel szerves része.
- Fűszerek közül pirospaprikát, babért, köményt, borsfűt szoktam az ételbe belefőzni, minden mást frissen vágva, vagy morzsolva tálaláskor teszek az ételbe.
- Vízből gabonához kétszeres, hüvelyesekhez szárazságuktól függően 2-3 -szoros vízmennyiséget használok fel. Ezekből a növényekből a fél literes bögre fél kilónyi mennyiség. A növény által felvett vízmennyiség a készrefőtt növény mennyisége lesz.
A fő műsorszám a többiek szerint a zöldborsó volt, ami másodvetésű cukorborsóként mutatkozott be, igazat is mondott. Persze azt hitték, meglesz az idei utolsó borsóleves, friss borsóból...
Ez a borsó nemigen akart az lenni. Kifejezetten úgy gondolta: szőlőmag olajon és hagymán kell dinsztelni, majd készre főzni, aztán bulgurral keverni. Tálaláskor kevés nyers, friss kapor, bazsalikom, szárzeller kifejezetten jó hozzá. (Ha épp akad otthon, a készre retek, zöldpaprika, uborka, úritök, bármi ilyesmi is kerülhet, tetszés szerint.)
Aki ismeri a bulgurt tudja: a képen még véletlenül se az van. Bizony nem maradt a fényképezésre belőle. :) Mi is az a bulgur? Előre párolt búzatöret - mondja a Wikipédia. Hurrá - mondom én, mert így a köret szinte semmi munkával nem jár. A készre főtt borsót főzővizestől ráborítom a bulgurra, fedő rá, azt' készvan - mire a többi étel.
Mert ugye kellett leves is. Egyik kedvencemet sikerült „véletlenül” összehozni. Nem is igaz! Nem vadásztam a bébicéklára! Szándékosan jött velem szembe a piacon, alig három kört kellett tenni hozzá!
Szóval: bébicékla, leveszöldség, paszternák, hagyma, fokhagyma, csipetke, só, szőlőmag olaj. Olajon a hagymát üvegesre dinsztelem, bele a só, a fokhagyma, csepp pirospaprika. Arra az összes zöldségféle.
Amikor a zöldségek már kicsit lágyultak mehet rá a víz. Amint felforr, bele a csipetke, majd lefedve készrefőzöm. Nálam a kész azt jelenti: puha már, de még lehet rajta rágni.
Amíg a leves főtt, elkészült a feltét is a körethez. Egyszerűbbet, egyben ízesebbet nehezen tudnék kitalálni. Alapanyaga egy olyan növény, amit kicsi gyerekkoromtól kezdve nem ettem meg. Aztán egyszercsak úgy gondoltam, biztosan el lehet készíteni másképp is, mint a szokásos. Lehetett. Azóta a kedvencek közé került.
Ez a növény a zeller. Az ebédhez szimplán kb. centi vastag karikákra vágva, só nélkül, fűszerek nélkül, olaj nélkül grilleződött pirosra.
Mivel nap mint nap emlegetitek, hogy nem lehet az egészséges ételeket megfizetni, a fentiek 9-9 adagnyira jöttek ki 3.000,- forintból, zöldfűszerestől, retkestől. Még kb. 300 forint kell a maradék 3 adag körethez, mert a zeller elfogyott. Minden hozzávalót őstermelőtől vásároltam. Igen, a parajdi sót is, a szőlőmag olajat is.
A következő cikk szerintem a „Hogyan, miről lehet felismerni a valódi őstermelőt?” témában várható.
:d :d
VálaszTörlés