Betöltés...
2012. november 12., hétfő

Újabb impulzusok és megint szendvicsek

A sors úgy hozta, hogy összejött egy igazán kellemes, izgalmas beszélgetés pár- és partnerkapcsolatokról, múltról, jelenről, a jövő lehetséges útjairól.

Vendégeink voltak:

- Horváth Erzsébet - energiákkal és kreativitással gyógyító, párkapcsolati szakértő
- Cserkúthy Balázs - zenész, könyvkiadó, közösségi gazdálkodást szervező gazdálkodó
- Takáts Tamás - zenész, énekes, szerző
- Urbán T. Iván - mérnök, rendszerszervező, jövőkutató

Sokminden főtt a fazekunkban jövőben összehozni kívánt beszélgetésekről, tanfolyamokról, közös fejlesztésekről, klubról, koncertekről. Szóba került, hogyan teremtjük meg a felénk látogatók számára a karácsonyi ajándékvásár és a karácsonyi főzőcske alapjait - ötletekkel, kínálattal, receptekkel, alapanyagokkal. Persze a vásárra nemcsak tárgyakkal készülünk.

Az est házigazdája - mint mindig - jómagam. Ennek következtében megint úgy gondoltam: kedvet csinálok a látogatóknak a kilépésre a hétköznapok étkezési szokásaiból, bár lassan az errejárók szokásává válik az itteni stílus.

Milyen az itteni ételstílus? Tekintettel a helyre szendvicseket lehet készíteni, de azon belül már él az impulzusfőzés, az örökélet menü és a kreativitás minden lehetősége.

A mai szendvicssorozat alapját - szokás szerint - adalékmentes, ősi módszerrel kelesztett, teljeskiőrlésű tönkölylisztből készült kenyér adta. Erre került a szendvicskrém, a következő összetétel szerint:

- Hidegen sajtolt szőlőmag olaj minden 1 kg alapanyaghoz egy evőkanálnyi;
- Vöröshagyma apróra kockázva;
- Parajdi só közvetlenül a bányából, vagy tisztasó, minden 1 kg alapanyaghoz egy csapott evőkanálnyi;
- Fokhagyma apróra vágva;
- Birsalma hámozva, kockára vágva - minden karfiolhoz 1 db
- Paszternák kockára vágva - minden fej karfiolhoz 1-2 db mérettől függően;
- Karfiol rózsákra szedve.

A hagyma és a fokhagyma mindenkinek ízlése szerinti mennyiségű. Minél több a hagyma és minél jobban karamellizálódik annál édesebb lesz a krém.

Az olajat megmelegítem közepes tűzön, abba kerül a hagyma. Ekkor átváltok kislángra. Mikor a hagyma már üveges, beleteszem a sót. Amikor már közel olyan a színe, amilyet szeretnék, beleteszem a fokhagymát, akár rögtön. Ahogy a fokhagyma kicsit kifehéredik beleteszem a birsalmát és a paszternákot. Ahogy ezek elkezdenek puhulni, belekerül a karfiol.

Lefedem, vagy lezárom a kuktát - attól függően, miben főzöm. Kuktában sistergés után 5 perc kellett ahhoz, hogy botmixerrel egyenletes krémmé alakuljon. Ha nem mixelem, az alapanyagok még nem pépesíthetők.

További hozzávalók:

- Vékonyra szelt bébicékla. Akkorkákból mint egy retek kellett 10 szendvicsre 3 db.
- Apróra vágott snidling és metélő fokhagyma, tetszés szerint;

- Vékonyra szelt bébicékla,
- Reszelt, hagyományos érlelésű, sómentes, enyhén füstölt juhsajt (füstöletlen, vagy kecskesajt is kiváló). Természetesen őstermelőtől, mint minden más alapanyag.
- Házilag pörkölt napraforgómag;

- Szeletelt diós szőlőkolbász,
- Vékonyra szelt, színes keserűsaláta (nem keseríti meg a szendvicset, a krémből az édes ízhatást segít előhozni). Pályáztam cikóriára, de már nem az igazi. Kb. 10 szendvicsenként kell egy közepes levélnyi.

Feltétként reszelt, vagy szeletelt leveszöldségek, retekfélék is tökéletesen megfelelnek. Fűszerek közül még kiváló a bazsalikom a sós és édes változatokra egyaránt. Az édes változathoz remekül megy a menta.

Az édes verziónál a szőlőkolbász szimplán vágott dióval, mandulával simán helyettesíthető. Ezek házilag piríthatók. Ha pirításkor pár csepp mézzel kevert vízzel leöntjük, különleges ízhatás érhető el.

Kellemes kísérletezést, jó étvágyat!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásod moderálás után jelenik meg

 
Fel