A minap - mikor a lisztekért voltam - nem tudtam, hogy egy igazi különlegességet is kaptam. Ez a különlegesség az alakor, ami az emberiség legősibb gabonája. Alakor liszt kereskedelmi forgalomban is kapható.
Ekkortól az emberek a vadon található, fűmagok egy részét a fellazított földbe vetették. Így alakult ki az emberiség első gabonája.
Később ezt a félvad gabonát Alakor névvel illették, genetikai kutatásokkal bizonyították, hogy ebből az ősből származik minden ma ismert búzaféle. Ez az ősi gabona vegyszermentesen termelhető, a legmagasabb energiájú gabonaféle.
Tudományos összetevő leírásokat kedvelőknek: Lizin- mikroelem- és esszenciális aminosav tartalma igen magas, szénhidrát tartalma alacsony. Nagy fehérje tartalommal, és kiemelkedő sikér tartalommal rendelkezik. Zsíroldható antioxidáns és lutein (pro A-vitamin) bősége funkcionális élelmiszerek előállítására kiválóan alkalmassá teszi. Lisztje sárgás, a belőle készült sütemények, kekszek, kenyerek igen ízletesek, és könnyen emészthetők.
Az alakor a gabonák legtisztább formája, amely nagyon különbözik az összes többi búzafajtól. Olyan természetes sikért tartalmaz, ami a legtöbb gluténérzékeny ember számára is biztonságos. Nem okoz olyan allergiás reakciókat mint a modern búzasikér, mivel az alakor nem tartalmaz alfa-gliadint, szemben a mai modern búzákkal.
Rendkívül kíváncsi lettem, miben különbözik az előzőleg próbált lisztektől, amiket eddig próbáltam. Az előző kenyér az eddigi próbák legjobb lisztjével készült keverékből sült.
Az alakor kenyér mindjárt dupla példány lett, ugyanis az elsőből teljesen kifelejtettem a sót. Mind a sós, mind a sótlan változat rendkívül jó ízű kenyérnek bizonyult. Különösen vonzónak találtuk a külső héj színét, aminek az állaga is igen érdekes. Ezen a kenyéren kívül még soha nem ettem olyat, aminek a héja egyszerre volt ropogós és puha. A sótlan változat rendkívül kellemes íze igen jól jöhet a sódiétára kényszerülő vesebetegeknek is.
Igen jól el tudom képzelni, hogy édesanyám kedvenc süteményére hasonlító készüljön ebből a lisztből akár sósan, akár sótlanul.*
A megkelt tésztát kb. fél centi vastagra kell nyújtani, majd négyzetekre vágni. A közepére kerülhet:
Ezután a tésztából kis batyut formázunk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Megunhatatlan, hiszen mindig más ízű rágcsálnivaló az eredmény.
Egy meglepetés: zöldfűszeres, sárgarépás alakor kenyér receptje. Nyomtatható, letölthető, elküldhető. Egészségedre!
Mi is az alakor, miért jó nekünk?
Kutatások szerint őseink mintegy 12.000 évvel ezelőtt kezdték el a tudatos földművelést. Ekkorra tehető, hogy a gyűjtögető életmód mellett megjelent a gabonatermesztés.Ekkortól az emberek a vadon található, fűmagok egy részét a fellazított földbe vetették. Így alakult ki az emberiség első gabonája.
Később ezt a félvad gabonát Alakor névvel illették, genetikai kutatásokkal bizonyították, hogy ebből az ősből származik minden ma ismert búzaféle. Ez az ősi gabona vegyszermentesen termelhető, a legmagasabb energiájú gabonaféle.
Tudományos összetevő leírásokat kedvelőknek: Lizin- mikroelem- és esszenciális aminosav tartalma igen magas, szénhidrát tartalma alacsony. Nagy fehérje tartalommal, és kiemelkedő sikér tartalommal rendelkezik. Zsíroldható antioxidáns és lutein (pro A-vitamin) bősége funkcionális élelmiszerek előállítására kiválóan alkalmassá teszi. Lisztje sárgás, a belőle készült sütemények, kekszek, kenyerek igen ízletesek, és könnyen emészthetők.
Az alakor a gabonák legtisztább formája, amely nagyon különbözik az összes többi búzafajtól. Olyan természetes sikért tartalmaz, ami a legtöbb gluténérzékeny ember számára is biztonságos. Nem okoz olyan allergiás reakciókat mint a modern búzasikér, mivel az alakor nem tartalmaz alfa-gliadint, szemben a mai modern búzákkal.
Rendkívül kíváncsi lettem, miben különbözik az előzőleg próbált lisztektől, amiket eddig próbáltam. Az előző kenyér az eddigi próbák legjobb lisztjével készült keverékből sült.
Az alakor kenyér mindjárt dupla példány lett, ugyanis az elsőből teljesen kifelejtettem a sót. Mind a sós, mind a sótlan változat rendkívül jó ízű kenyérnek bizonyult. Különösen vonzónak találtuk a külső héj színét, aminek az állaga is igen érdekes. Ezen a kenyéren kívül még soha nem ettem olyat, aminek a héja egyszerre volt ropogós és puha. A sótlan változat rendkívül kellemes íze igen jól jöhet a sódiétára kényszerülő vesebetegeknek is.
Igen jól el tudom képzelni, hogy édesanyám kedvenc süteményére hasonlító készüljön ebből a lisztből akár sósan, akár sótlanul.*
A kenyér összetevői és készítése:
- ⅓ élesztő
- 1 mokkáskanál cukor (½ teáskanál)
- 1,5 dl víz, 1,5 dl adalékmentes fekete sör (összetétele: víz + árpamaláta + komló), együtt langyosítva,
- 1 evőkanál hidegen sajtolt, olívaolaj
- 5 dkg sörélesztő pehely,
- 5 dkg tökmagliszt,
- 10 dkg hajdinaliszt,
- 20 dkg fehér tönkölyliszt,
- 20 dkg teljesőrlésű alakor liszt,
- 1 evőkanál adalékmentes parajdi só a legvégén - (származási hely Parajdi Sópince, Budapest).
*A sütemény:
A fenti tészta kiváló hozzá. Akár géppel is kelesztethetjük. Ha édes, vagy gyümölcs töltelékkel kívánjuk sütni fele mennyiségű só kell a tésztába.A megkelt tésztát kb. fél centi vastagra kell nyújtani, majd négyzetekre vágni. A közepére kerülhet:
- édes, mazsolás túrókrém,
- sós túrókrém, akár kevés darált mogyoróval,
- a felénk divatos cukormentesen főtt lekvár,
- tegnapról maradt pörkölt megdarálva,
- főtt csülök,
- sajt,
- reszelt zöldségek,
- enyhén csípősre igazított káposztatöltelék,
- friss, magozott szilva akár fahéjjal, és / vagy dióval,
- sárgabarack / meggy / tök / alma, mákkal, vagy anélkül,
- meggy, cseresznye, eper, málna, szeder, áfonya
- stb...
Ezután a tésztából kis batyut formázunk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Megunhatatlan, hiszen mindig más ízű rágcsálnivaló az eredmény.
Egy meglepetés: zöldfűszeres, sárgarépás alakor kenyér receptje. Nyomtatható, letölthető, elküldhető. Egészségedre!
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése
Hozzászólásod moderálás után jelenik meg