A képen látható babbal nemcsak étrendünket, hanem a babokról begyűjtött eddigi tudásom is bővítettem.
Ugyanis a képre keresés alapján kiderült, hogy van ahol tűzbabnak, van ahol áfonyababnak hívják. Egyik név a tűzpiros virágból, másik a babszemek áfonyalila mintázatából ered.
Ez együtt jár azzal, hogy bizony a leve sűrű és sötét színű lesz. Van aki ezt nem szereti, nekem tetszik, ahogy a petrezselyemgyökér és a színes répák kivirítanak a levesből. Most a répák egy része is lilára sikeredett, így akadtak meglepetés falatok.
Egy másik edénybe feltettem a hagymát, az aprókrumplit és a pasztinákot az olajra az összes sóval.
Mikor már a hagymán látszott, hogy üveges, hozzákevertem a fokhagymát és a répákat.
Amikor már a répákon is látszott a meleg, félrehúztam a tűzről, hozzákevertem az őrölt pirospaprikát, a borsot. Mikor lejárt a babfőzés fél órája, kinyitottam a kuktát, visszatettem a tűzre. Megvártam míg forr. A paprikás zöldségeket betettem a forró babhoz. Hozzáöntöttem még annyi előre melegített vizet, hogy jó ujjnyira fedje az egészet a lé.
Csokorra kötve beletettem a lébe a zellerlevelet, a petrezselyemlevelet és a majorannát. Lezártam a kuktát és még tíz percig főztem együtt.
A levesekbe külön dinsztelt zöldséget azért szeretem, mert így a zöldség minden falatjában benne marad a saját íze, miközben enyhén karamellizálódott külső rétege egészen különleges ízt ad az ételnek. Sokkal zamatosabb lesz az étel így, mint ételízesítővel, vagy leveskockával.
Ugyanis a képre keresés alapján kiderült, hogy van ahol tűzbabnak, van ahol áfonyababnak hívják. Egyik név a tűzpiros virágból, másik a babszemek áfonyalila mintázatából ered.
Ez együtt jár azzal, hogy bizony a leve sűrű és sötét színű lesz. Van aki ezt nem szereti, nekem tetszik, ahogy a petrezselyemgyökér és a színes répák kivirítanak a levesből. Most a répák egy része is lilára sikeredett, így akadtak meglepetés falatok.
Hozzávalók:
- 1 kg fejtett bab (főzve kb. 2,5 kilogramm),
- 2 kg aprószemű krumpli héjastól, egyben,
- 1,5 kg színes répa felkarikázva,
- 1 kg pasztinák, felkarikázva,
- 3 nagyobb fej hagyma apróra vágva,
- 2 fej fokhagyma csíkokra vágva (mire kész az étel szétfő, de legalább nem ragad minden míg vágom),
- 1 csokor friss majoranna,
- 1 csokor zellerlevél,
- 1 csokor petrezselyemzöld,
- 2 db paprika egészben (TV és/vagy pritamin),
- 5 evőkanál őrölt pirospaprika,
- 8 evőkanál adalékmentes só,
- 8 evőkanál sütő-főző olívaolaj,
- babérlevél ízlés szerint,
- frissen őrölt zöldbors ízlés szerint,
- karikára vágott friss paradicsom és csípős paprika a tálaláshoz.
Elkészítése:
A babot áztatás nélkül, só nélkül, a babérlevelekkel, hatszoros vízben főztem kuktában, kb. fél óráig. Előmelegített vízbe tettem fel, de még nem lett egészen puha.Egy másik edénybe feltettem a hagymát, az aprókrumplit és a pasztinákot az olajra az összes sóval.
Mikor már a hagymán látszott, hogy üveges, hozzákevertem a fokhagymát és a répákat.
Amikor már a répákon is látszott a meleg, félrehúztam a tűzről, hozzákevertem az őrölt pirospaprikát, a borsot. Mikor lejárt a babfőzés fél órája, kinyitottam a kuktát, visszatettem a tűzre. Megvártam míg forr. A paprikás zöldségeket betettem a forró babhoz. Hozzáöntöttem még annyi előre melegített vizet, hogy jó ujjnyira fedje az egészet a lé.
Csokorra kötve beletettem a lébe a zellerlevelet, a petrezselyemlevelet és a majorannát. Lezártam a kuktát és még tíz percig főztem együtt.
A levesekbe külön dinsztelt zöldséget azért szeretem, mert így a zöldség minden falatjában benne marad a saját íze, miközben enyhén karamellizálódott külső rétege egészen különleges ízt ad az ételnek. Sokkal zamatosabb lesz az étel így, mint ételízesítővel, vagy leveskockával.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése
Hozzászólásod moderálás után jelenik meg