Betöltés...
2014. július 7., hétfő

Mégis főztünk

Ha egyszer Isten a barátod, elintézi neked, hogy legyen okod a kedvenc zöldségeidből mégiscsak főzni, sőt még esőt is ad, hogy az erdőnek kedve legyen gombát növeszteni a hét végére, legkésőbb a jövő hétre.

Most még csak annyit intézett, hogy esténként elég hűvös legyen a főzéshez.

Vajbabos rakott lecsó

A babfélék - bár egyesek szerint gyorsabban futnak mint a dinoszaurusz - nálunk a kedvencek közé tartoznak. Lehet vajbab, zöldbab, fekete bab, méteres bab, fejtett bab, illetve különféle száraz változatok, ahogy a szezon hozza.

Ilyenkor nyáron, amikor már egy-két ismerősnél sikerül pár szem paradicsomot, egy-két paprikát beszerezni a kiskertjükből, elindul a lecsószezon. Gyenge gyomrúak a paprikát, vagy annak nagy részét lecserélhetik zsenge tökre, úgy kevésbé terheli a gyomrot.

Hozzávalók:

  • 2 fej vöröshagyma apróra vágva,
  • 1/2 fej fokhagyma, apróra vágva,
  • 2 kg vajbab kb. 2 centis ferde hasábokra vágva,
  • 2 db édes T(ölteni) V(aló) paprika, 1 db csípős zöld kosszarvú paprika karikára vágva,
  • 2 kg zsenge tök kis kockára vágva,
  • 1/2 kg bulgur* kicsit megsózva, előre elkészítve,
  • 4 db paradicsom, gyenge gyomrúak kedvéért hámozva, vékony cikkekre vágva,
  • 4 evőkanál hidegen sajtolt szőlőmag olaj, vagy választott zsiradék,
  • 3 evőkanál pirospaprika,
  • 5 csapott evőkanál só,
  • kevés frissen tört zöldbors.
A bulgur helyettesíthető gerslivel (árpagyöngy), vagy kölessel ha nem szerezhető be bulgur, de azokat meg kell főzni négyszeres, vagy ötszörös vízben.

Készítési változatok:

Házon belül edénynek a legjobb egy diszkosz, vagy egy római tál, de ezek híján lefedett tepsi is megteszi. Az összerakás módja ilyenkor: A bulgur kivételével mindent kétfelé szedünk.

Először jön a zsiradék fele, majd hagyma, fokhagyma, bab, paprika, paradicsom, só és fűszerek, tök, az összes bulgur, majd tök, fűszerek, paradicsom, bab, só, paprika, fokhagyma, hagyma, zsiradék másik fele, majd rá a tál teteje, vagy a fólia és be az előmelegített sütőbe. Kb. 25 perc alatt kész.

Elkészíthető lábasban úgy is, ha a zsiradékban a hagymát, fokhagymát, zöldbabot, paprikát elődinszteljük, összekeverjük a fűszerekkel, elfelezzük, majd az első felére megy a tök, a paradicsom, a bulgur, aztán megint paradicsom, tök és a tetejére az elődinsztelt fűszeres keverék. Végül rá a fedő. Nagyjából ugyanannyi idő kell a készhez, mint a tepsis változatnál.

Húsevők az alsó hagymarétegre apró kockára vágott húst is tehetnek, esetükben a zsiradék zsír, vagy frissen olvasztott szalonna zsírja is lehet.

Házon kívül bográcsban készítve is remek étel lesz belőle.



* A bulgur tört búza. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik. Mivel a bulgurt előzetesen párolják, ezért alig kell főzni, akár elég csak kétszeres hideg, vagy forró vízzel leönteni, lefedni, 20 perc múlva kész. Az íze enyhén a dióra emlékeztet.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásod moderálás után jelenik meg

 
Fel