Betöltés...
2014. augusztus 18., hétfő

Gyógyleves

Az idei nyáron olyan bőségben teremnek a gyümölcsök, hogy egy igazi, kedvemre való gyümölcsleves kihagyhatatlannak minősült.

Alapjául szilvát terveztem, mert fahéj illatú bazsalikomot szemeltem ki hozzá. Dehát ember tervez, a termés meg nem mindig alakul álmaink szerint.

Emiatt a fahéj illatú bazsalikom elmaradt, ám két közeli rokona bekerült a levesbe:
Thai bazsalikom
Citrombazsalikom
A teljesség kedvéért még két gyümölcs került az első szakaszba:
Őszibarack
Kajszibarack
A fenti összetevőkből a következő módon készült a leves alapja:

Levesalap hozzávalók:

  • 1,5 kg érett szilva (amire az eladó azt szokta mondani, igazából ki se akarta hozni mert olyan puha),
  • 1 kg érett őszibarack (én a sárgabelűt kedvelem, de ez ízlés szerinti),
  • 1 kg érett kajszibarack,
  • 1 evőkanál olívaolaj,
  • 2 szál thai és 2 szál citrombazsalikom,
  • 1 csapott, kisebb evőkanál adalékmentes parajdi só,
  • 2 liter víz.

Készítése:

A bazsalikomok leveleit leszedtem a száráról és apróra vágtam. Feltettem az olívaolajat a tűzre, megfonnyasztottam benne a vágott bazsalikomok felét. Mikor ez kész lett, felöntöttem a vízzel, beletettem a sót, majd felforraltam.

A forrásban lévő vízbe betettem a kimagozott, kényelmes falatokra vágott gyümölcsöket, majd lefedtem az egészet. Újraforrástól számítva kb. 5 percig főttek.

A tűzről levett félkész levest hagytam nagyjából fél órát hűlni, majd beletettem a bazsalikomok másik felét.

További hozzávalók:

  • 1/4 érett görögdinnye (kb. 4 kg) (mázlisták vagyunk, mert a zöldséges termelővel hozatja kétnaponta a frissen érett dinnyeféléket) kényelmes falatokra kockázva, (A dinnye magját télire érdemes eltenni teának!)
  • 1 egész sárgadinnye (kb. 2 kg) a görögdinnyéhez hasonlóan felvágva.

Folytatás:

A bazsalikomok után bekevertem a levesbe a hűtötten felvágott dinnyéket, majd az egészből készült nagyjából 10 liternyi leves több edénybe szétadagolva hűlt szobahőmérsékletre és került a hűtőbe. Az este elkészített leves a másnapi ebéd lesz így.
Görögdinnye
Sárgadinnye
Egy ilyen leves - mivel semmiféle tejes összetevőt és hozzáadott cukrot sem tartalmaz - három-négy napig is eltartható hűtőben.

Tálaláskor:

Igazán édesszájúak kedvéért kitettem az asztalra a mézesüveget, de nemigen volt rá szükség. Csapatunk egyetlen tagja tett hozzá mézet, összesen egy teáskanálnyit egy tányérnyihoz. Azt is csak a legelső alkalommal.

Igazán ínyencek az előző levesből hátramaradt sárgabarack magokat megtörhetik, azokat vágva rászórhatják a kész ételre.

Hatásai az összetevők révén:

Szilva:

  • Kalóriaszegény, nem tartalmaz telített zsírokat, ám vitaminokban, ásványokban és más összetevőkben gazdag, amik hozzájárulnak az ideális egészség fenntartásához.
  • A benne lévő összetevők elősegítik az anyagcserét. A rosttartalmon kívül a benne lévő B vitamin komplexek, mint a niacin, a B6-vitamin és a pantoténsav, melyek együtt elősegítik a szervezetben a proteinek és a zsírok anyagcseréjét.
  • Kiváló vitaminforrás, egészségvédő antioxidánsokat tartalmaz. Fontos szerepet játszik az öregedés folyamatának lassításában.
  • Gazdag ásványi anyagokban. Ezek közül vasnak vörösvérsejtképző hatása van, a kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást.
  • K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez és az Alzenheimer-kórban szenvedő betegek gyógyításához.

Őszibarack:

  • Az őszibarackban sok az A és C vitamin,így kitűnő természetes antioxidáns. Emellett boron, szelén és kálium tartalma is magas, így az izmok és a csontok ellátója.
  • Boron tartalmának köszönhetjük, hogy emeli a férfi és női hormon szintjét a vérben és hormon-kiegyensúlyozó tevékenységet végez.
  • Alacsony kalória-, fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalmának köszönhetően nem terheli le szervezetet, így kitűnően alkalmazható a fogyókúrák során is.
  • Tisztítja a vért, a vesét és a nyirokrendszert. Ennek révén fontos szerepet tölt be a szív és érrendszeri betegségek, valamint a vesebetegségek elkerülésében.
  • Elősegíti főbb szervek: a máj, a szív, a tüdő, a vesék gyógyulását.
  • Tisztítja a bőrt, mely nem könnyű feladat, különösen nagyvárosban. Könnyebbé teszi a pattanások megelőzését, a bőr ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben.
  • A napégés veszélyét is csökkenti, a sebesült bőr hamarabb gyógyul segítségével.
  • Kitűnő arcpakolás, a bőr megtisztul, rugalmasabbá, fiatalosabbá válik.

Sárgabarack:

  • Az őszibarackhoz hasonlóan az egészségmegőrzésben nagy szerepet játszhat.
  • Tápanyagai csökkentik a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések kockázatát.
  • Növeli a sejtek élettartamát és energiáját, erősíti az immunrendszert.
  • Nagyon jó vírusölő, felveszi a harcot a bakteriális fertőzésekkel, segít a megelőzésükben is.
  • Hozzájárul a csontok egészséges fejlődéséhez és ép szerkezetének megtartásához.
  • Méregtelenít, és csökkenti a légúti panaszokat.
  • Mivel kevés benne a kalória, a sárgabarack az egyik legjobb fogyókúrás gyümölcs.
  • Összetevői révén hozzájárul a bőr egyenletes, szép barnulásához is.

Bazsalikom:

  • Teája bélproblémákra, puffadás ellen, köhögéscsillapítóként használható, de nagyon jó idegnyugtató és vízhajtó ital is. A citrombazsalikom nyáron egy-egy levél fodormentával kiváló üdítő ital.
  • Sokféle hatást tulajdonítanak neki. Nemcsak afrodiziákumnak tartják, de emellett javítja az étvágyat és az emésztést, szél- és vizelethajtó, nyugtat, és még a köhögést is csillapítja.
  • A népi gyógyászatban étvágygerjesztőnek, vizelet- és szélhajtónak, köhögéscsillapítónak használják. Emellett szerencsehozónak és a hűség jelképének is tartják. Főzetét külsőleg borogatásra, torokgyulladás esetén öblögetésre is alkalmazzák.
  • A kerti bazsalikom leveléből készült forrázatot gyomorrontás és étvágytalanság esetén alkalmazzák. A felfúvódás és a bélgázképződés kiegészítő kezeléseként szélhajtónak használják. Összehúzó hatása enyhíti a garatgyulladás tüneteit. Külsőleg alkalmazott alkoholos kivonata a sebgyógyulást elősegítő kenőcsök egyik alapanyaga; sebekre, sérülésekre ajánlott.

Görögdinnye:

  • Alacsony kalóriatartalmú, így attól sem hizlal, hogy egy ültő helyben nem csak tíz dkg-ot fogyasztunk belőle, hanem sokkal többet, Ráadásul ezáltal a szervezetünkbe jutó ásvány több, mint képzeljük. Vegyük csak példának a vasat. Tíz dkg görögdinnye tartalmaz 0.8 mg vasat. Nagyon kevés olyan étel van, amiből ilyen mennyiségű vas képes beépülni a szervezetbe.
  • Több mint kilencven százaléka víz. Gyógyhatását éppen ez a tulajdonsága erősíti, mert ahhoz képest, hogy ennyi vizet tartalmaz, azt hihetjük, hogy csak átfut a beleinken és kiürülünk. Így is van, de nem nyomtalanul fut át. Mert minden, ami nem odavaló, távozik a vérünkből, a beleinkből, a vesénkből. Ez különösen jelentős a savtartalom szempontjából.
  • Segít a betegségből felépülni, egyik leggyengédebb táplálékunk egy beteg ember számára akkor is, ha csak most kezdi a lábadozást. Mivel alaposan megtisztítja a vért, serkenti a további gyógyulást. Átmossa és felüdíti a szervezetet.
  • Akár felső légúti probléma, akár a tüdő hörgőivel kapcsolatos, a görögdinnye csillapítja a köhögési az ingereket. Enyhítően hat a nyálkahártyákra, emellett gyógyítja a gyulladást.
  • Ízületi gyulladás és köszvény esetében elősegíti, hogy a vér sav-lúg egyensúlya visszatérjen. Ha ezzel egy időben vigyázunk az egyéb táplálék felvételre, észrevehető haladást érhetünk el a gyógyulásban. A görögdinnyelé szinte kimossa a ízületeinket a húgysavkőtől.
  • Akár meghűléses, akár reumatikus lázzal állunk szemben, a vértisztítás és a regeneráció serkentése révén meggyógyítja a gyulladásos betegséget, folyadéktartalma segítségével megelőzi a kiszáradást, csökkenti a lázat..
  • Emésztési panaszok esetén is segíthet, hiszen víztartalmával olyan nagy teret foglal el, hogy hamarosan megoldódik a gyomor ürülése, sőt pozitívan befolyásolja az emésztés további szakaszait, így serkenti a belek tisztulását is.
  • Szervi panaszok esetén a szervezet teljes átmosásával megszabadulunk a máj túlterhelésétől ami egyidejűleg az allergiás reakciókat is csökkenti, vagy megszünteti. A vese, a vér és nyirokkeringés a májjal egy időben tisztul meg. A sok folyadék, felhígítja a test szennyét, mely így képes eltávozni, így szervezetünk helyes működése képes visszaállni.
A görögdinnye magja is felhasználható gyógyítási célokra. Az eddigi tapasztalatok szerint két fajta betegségben is hozhat enyhülést. A vesekárosodásban szenvedőknek segít, valamint a cukorbajosok akár meg is gyógyulhatnak.

  • Vesebajra: Mint tudjuk, a vese munkájának hanyatlása harminc-negyven éves korban kezdődik, és halálunkig tart. Ez a folyamat odafigyeléssel lassítható, illetve fokozott javulás is várható. Fél liter vízben lassú forralással főzzünk 2 kanál görögdinnye magot tizenöt percig. Naponta fogyasszunk három csészével ebből a teából a fő étkezések között.
  • Cukorbajra: Két liter vízbe tegyünk 4-5 evőkanál görögdinnyemagot, és főzzük úgy háromnegyed órán át. A vizet utánpótoljuk annyira, hogy a napi folyadékszükségletünket kielégítse. Naponta hat-nyolc pohárral fogyasszunk ebből a teából.

Sárgadinnye:

  • Jótékonyan hat a vékony- és vastagbélgyulladásra, felélénkíti a veseműködést, illetve a köszvény és reuma ellenszerét is rejti.
  • A menstruáció előtt fájdalmas időszakokban ajánlott a fájdalmak megszüntetésére.
  • Jelentős mennyiségű benne a cink, a foszfor, a kalcium, a kálium, a króm, a magnézium, a mangán, a nátrium, a réz és a vas, valamint különböző gyümölcssavak is, így rendszeres fogyasztásával biztosítjuk a szervezet egész napi ellátását ásványi anyagokból.
  • Nagy mennyiségben tartalmazza azokat a vitaminokat, amelyekre szervezetünknek minden nap szüksége van. Ilyen az A-, a B1-, B2- és a C-vitamin.
  • Rosttartalma kifejezetten maga, ezért kiváló segítség lehet az emésztés, különösen a bél egészségének megőrzésére. Rendszeres fogyasztása helyreállítja a megfelelő gyomor- és bélműködést, tisztítja és egészségesen tartja a bélrendszert.
  • Olyan problémákra is hatékony lehet, mint például a vékony-vagy a vastagbélben kialakuló gyulladások. Nem terheli meg a bélrendszert, tisztít és gyógyít, de mindezt kíméletesen teszi.
  • Kiváló immunrendszert stabilizáló hatással is rendelkezik. Segít a méregtelenítésben, így szervezetünk erősebbé és ellenállóbbá válik az esetleges fertőzésekkel, kórokozókkal szemben. Betegség utáni lábadozáshoz például tökéletes választás.
  • Nagy százalékban tartalma vizet, rendszeres fogyasztásával biztosítjuk a szervezet folyadékszükségletét. Ezzel a belső hidratálással egész testünknek jót teszünk, ráadásul látványosan feszesedik arcbőrünk is.
  • Ideális segítség a nyári fogyókúrában. Rostjaival élénkíti az emésztést, vitaminjainak és ásványi anyaginak köszönhetően pedig megoldja a szervezet egészséges táplálását. A benne lévő folyadék teltség érzést okoz, így ritkábban leszünk éhesek, inkább aktívnak és energikusnak érezzük magunkat!

Olívaolaj:

Igen sok jó tulajdonsága van, ám ehhez az ételhez egészen más okból használtam olajat. Az ételben lévő összetevők több olyan anyagot is tartalmaznak, melyek nem hasznosulnak tökéletesen zsír nélkül. Ilyen például az A vitamin is.

Ehhez az ételhez mindenképp hidegen sajtolt olaj ajánlott. Ízvilág és hatás szempontjából remek bele a dió, a mandula, a szőlőmag, a kókusz, vagy a mákolaj is - természetesen mind extra szűz változatban -, kiváló ha egyúttal szűretlen is, Ezen olajok telítetlen zsírsav tartalma sem elhanyagolható más egészségvédő és gasztronómiai előnyük mellett.

Az olaj árától sem kell aggódni, hiszen ha tavasztól-őszig rendszeresen készítünk a családnak ilyen, vagy hasonló gyümölcskombinációkat akkor is elég lesz egy-két deciliter egy idényben.

Bár a legegyszerűbb a napraforgó olajhoz hozzájutni még hidegen sajtolt változatban is, azt nem javaslom ilyen célra még akkor sem ha megbízható forrásból származik a vetőmag, a termés és a kész olaj. Túl sűrű, nehéz olaj, túl erőteljesen befolyásolja a gyümölcsízeket, nem előnyükre.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásod moderálás után jelenik meg

 
Fel