A gyerekkori almafőzeléket fogalmaztam át cukormentes, gluténmentes változatúra.
Hozzávalók
- 3,5 kg Jonatán alma, hámozatlanul, kimagozva, felkockázva,
- 2,5 kg Mutsu alma, hámozatlanul, kimagozva, felkockázva,
- 2,5 kg csicsóka, az apró szemek egyben, a nagyobbak kényelmes falatra vágva,
- 2 evőkanál hidegen sajtolt szőlőmag olaj,
- 4 evőkanál őrölt szegfűszeg,
- 3 evőkanál szumák,
- 3 evőkanál őrölt csillagánizs,
- 1 evőkanál őrölt vaníliabél,
- 4 evőkanál adalékmentes Parajdi Bányasó,
- 1 kg köles,
- 40 dkg dió, ebből 30 dkg apróra vágva, a maradék cikkekben,
- 4 liter víz.
Elkészítése
A csicsókát pár percre feltettem dinsztelődni az olajra, majd hozzákevertem 3 evőkanál sót és a fűszereket. Ez után ráöntöttem a víz felét előre forrósítva. Hozzákevertem az almákat, lezártam a kuktát.Felerősítettem a lángot, majd sistergéstől számítva 20 percig főztem takaréklángon.
Kiengedtem a kuktából a gőzt, majd felnyitottam a kuktát. Leszűrtem az almát. Az alma levéhez öntöttem még két liter vizet. Felforraltam. Beletettem egy evőkanálnyi sót, beleöntöttem a kölest. Néha megkevergetve 10 percig főztem.
Félrehúztam a tűzről és fedő alatt hagytam állni 15 percig. Ezalatt teljesen megpuhult és felszívta az összes lét. Míg a köles várakozott az apróra vágott diót kicsit megpirítottam egy serpenyőben, natúr.
Ezután betettem a kuktába a megfőtt almát, a pirított diót és összekevertem. Visszatettem a tűzre, két - három percre, hogy jobban összeérjenek az ízek.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése
Hozzászólásod moderálás után jelenik meg