Mielőtt eszedbe jutna miért ilyen fura tálalásban fotóztam az ételt: a főzés nálunk úgy megy, hogy összedobjuk az alapanyagra valót és mindenki hazaviszi a részét. Az étel előkészítésében mindig az segít, aki épp ráér. Ezért sose kerül semmi a mostanában divatos tányérkoszolós módon prezentálásra. Ez az adag konkrétan egy 3,5 literes hordozóedényben van. Otthon a családban lehet szép gusztán tálalni ha valaki elkészíti.
A főzési módszert - nagy örömömre - sikerült már néhány családban is elterjesztetnem. Így a nagyilátogatás ott úgy zajlik: a lányok / menyek és a gyerekek átmennek a nagyihoz, előkészítik a főzéshez szükséges eszközöket, megbeszélik ki, mit fog csinálni, ki főzi meg végül az ételt. A férjek elmennek bevásárolni a piacra. Mikor megérkeznek az alapanyagok kezdődik az előkészítés. Közben lehet jót beszélgetni. Úgy érdemes főzni, hogy mindenkinek maradjon belőle, de legalább a nagyinak és a gyerekeknek.
Amikor vége az ebédnek közös mosogatás és rendrakás, amiben a férjek és a gyerekek is kivehetik a részüket. A módszer alapanyag és energiatakarékos, változó helyszíneken jelentős víz, áram és gázmegtakarítással jár.
A karfiolokról:
Hosszú évek teltek el azóta, hogy először láttam színes karfiolokat. Akkor csak képen, mert világszerte akkor lehetett először ilyet vásárolni. 2008-ban ezt írták róluk: „Andrew Coker, a karfiolt forgalmazó Syngenta cég képviselője szerint a szokatlan színösszeállítást nem genetikai módosítással, hanem több évtizedes hagyományos növénynemesítéssel érték el - olvasható a Daily Mail című brit lap honlapján.Ízre a szivárványos karfiol semmiben sem különbözik hagyományos társaitól, annál inkább esztétikailag, hiszen a rózsák főzés alatt sem színtelenednek el.
Ám ami a legfontosabb, a zöldség szivárványos változatának egészségvédő tulajdonságai vannak.
A narancssárga rózsák a fehér színűeknél több bétakarotint tartalmaznak (25ször): a vegyületből a szervezetben bőrvédő A-vitamin képződik.
A lila színt anthocyanin festékanyag jelenléte okozza, amely egyebek közt véd a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen.
Narancssárga karfiolt néhány évvel ezelőtt a New York Állami Mezőgazdasági Kísérleti Állomás kutatóinak is sikerült előállítaniuk egy természetes növénymutáció révén. Brit kollégáik a narancssárgán kívül zöld karfiolt nemesítettek ki, ám a mostani eset az első, amikor a szivárványos zöldség kereskedelmi forgalomba kerül.”
Most a piacon sikerült velük találkoznom. Élőben nem voltak ennyire élénk színűek. Vettem mindhárom félét, hozzá fehéret is.
Az étel négy különböző részletből áll:
- Csicseriborsóval együtt dinsztelt gomba,
- Köleses karfiol,
- Natúr, vízen párolt karfiol,
- Pirított napraforgómag.
Hozzávalók és elkészítés:
Csicseriborsós gomba:- 0,5 kg csicseriborsó, só nélkül, négyszeres vízben megfőzve. Maradék főzőlevét a köleses karfiolhoz használtam fel.
- 1,5 kg gomba (őzláb és gyűrűs tuskógomba, de a csiperke is jó),
- sütő-főző olívaolaj,
- 2 evőkanál adalékmentes Parajdi Bányasó.
Köleses karfiol:
- 1 nagy fej fehér karfiol,
- 1 nagy fej zöld karfiol,
- az összes karfiol összevágott zöldje,
- 1 kg köles,
- 3 evőkanál adalékmentes Parajdi Bányasó,
- 5 liter víz és csicseriborsó lé keverve.
Mikor ez a két részlet készen lett összekevertem a kettőt. Elméletileg lehet botmixerrel szép pépesre, de a köles minden vizet felszív, nagyon sűrű emiatt a keverék.
Natúr, vízen párolt karfiol:
- 2 közepes fej sárga karfiol,
- 2 nagy fej lila karfiol,
- 2 dl víz,
- 2 csapott evőkanál adalékmentes Parajdi Bányasó.
Pirított napraforgómag:
- 0,5 kg hántolt napraforgómag,
- 0,5 dl bio, organikus szójaszósz (ebből figyelmetlenségem okán csípős sikerült)
Tálalás:
Először a köleses karfiol került az edénybe / tányérra. Arra a csicseris gomba (húsevők ide sültet, vagy pörköltet is tehetnek a csicseris gomba helyett, kevés szafttal).Ezután a színes karfiolok kerültek az ételre, majd a legvégén a pirított napraforgómagokat szórtam rá.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése
Hozzászólásod moderálás után jelenik meg