Az egyik legegyszerűbben elkészíthető étel.
Hozzávalók:
- 3 kg lila kiflikrumpli (igen, ezek az apró kolbászkák) héjában megfőzve,
- 3 evőkanál adalékmentes Parajdi Bányasó. (Itt rendelhető)
- 1,5 kg lencse 4,5 liter vízben - a krumplitól külön - só nélkül megfőzve,
- 1,5 dl sütő-főző olívaolaj,
- 4 fej fokhagyma apróra vágva,
- babérlevél, zöldbors, fekete hagymamag frissen őrölve - ízlés szerint,
- őrölt kömény, szumák - ízlés szerint.
A fűszerek együttesen tesznek ki nálunk 2 evőkanálnyit, az étel 15 liternyi.
- 3 evőkanál füstölt, adalékmentes Parajdi Bányasó. (Itt rendelhető)
- 0,5 kg vegyes színes répa julienre vágva, nyersen.
Elkészítése:
A krumplit alapos mosás után betettem az edénybe, megsóztam, ráöntöttem annyi előre forralt vizet ami épp ellepte. A víz újraforrásától számított 25 percig főztem. (A krumpli főzési ideje fajtától is függ, van ami hamarabb kész.)A lencsét szűrőben megmostam, majd beöntöttem a kuktába a forrásban lévő 4,5 liter vízbe. Lezártam a kuktát. Egy-két percen belül már sistergett ahogy megmozdítottam a billenő szelepet rajta. Ekkor levettem kislángra, 15 percig főztem.
Mikor mindkettő elkészült feltettem az olajat, kicsit megfuttattam rajta a fokhagymát a füstölt sóval. Hozzákevertem a krumplit. Kb. 5 perc együtt párolódás után hozzákevertem az őrölt fűszereket, majd a készre főtt lencsét. Az étel lisztet vagy más sűrítő anyagot nem tartalmaz. Aki a lencsét savanykásan szereti tegyen hozzá kicsit több szumákot, még az emésztésének is jót tesz.
A vegyes színes répák tálaláskor kerültek a tányérokra.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése
Hozzászólásod moderálás után jelenik meg