Betöltés...
2018. január 2., kedd

Lencsefőzelék szilveszterre


Az egyik legegyszerűbben elkészíthető étel.

Hozzávalók:

  • 3 kg lila kiflikrumpli (igen, ezek az apró kolbászkák) héjában megfőzve,
  • 3 evőkanál adalékmentes Parajdi Bányasó. (Itt rendelhető)
  • 1,5 kg lencse 4,5 liter vízben - a krumplitól külön - só nélkül megfőzve,
  • 1,5 dl sütő-főző olívaolaj,
  • 4 fej fokhagyma apróra vágva,
  • babérlevél, zöldbors, fekete hagymamag frissen őrölve - ízlés szerint,
  • őrölt kömény, szumák - ízlés szerint.
A fűszerek együttesen tesznek ki nálunk 2 evőkanálnyit, az étel 15 liternyi.
  • 3 evőkanál füstölt, adalékmentes Parajdi Bányasó. (Itt rendelhető)
  • 0,5 kg vegyes színes répa julienre vágva, nyersen.

Elkészítése:

A krumplit alapos mosás után betettem az edénybe, megsóztam, ráöntöttem annyi előre forralt vizet ami épp ellepte. A víz újraforrásától számított 25 percig főztem. (A krumpli főzési ideje fajtától is függ, van ami hamarabb kész.)

A lencsét szűrőben megmostam, majd beöntöttem a kuktába a forrásban lévő 4,5 liter vízbe. Lezártam a kuktát. Egy-két percen belül már sistergett ahogy megmozdítottam a billenő szelepet rajta. Ekkor levettem kislángra, 15 percig főztem.

Mikor mindkettő elkészült feltettem az olajat, kicsit megfuttattam rajta a fokhagymát a füstölt sóval. Hozzákevertem a krumplit. Kb. 5 perc együtt párolódás után hozzákevertem az őrölt fűszereket, majd a készre főtt lencsét. Az étel lisztet vagy más sűrítő anyagot nem tartalmaz. Aki a lencsét savanykásan szereti tegyen hozzá kicsit több szumákot, még az emésztésének is jót tesz.

A vegyes színes répák tálaláskor kerültek a tányérokra.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásod moderálás után jelenik meg

 
Fel