Betöltés...
2018. április 29., vasárnap

Készülj a nyárra! - három az egyben, a variálható multifunkciós


A nyárra készülődve szinte mindenkinek a télen felszedett plusz kilóktól szabadulás jut eszébe. Ez az étel segít ebben némi mozgás mellett, de segít a tavaszi vitaminpótlásban is.

Ráadás hogy nyugodtan készíthető több napi adag hiszen sokféleképpen variálható, minden változata egy-egy finom, új étel.

A három részlet

  1. Póréhagymás káposztakrém.
  2. Fahéj ízű párolt zöldség.
  3. Paradicsomos-bazsalikomos csavart durumtészta.
  4. A ráadás: édes rukkola.

Tészta

7-9 perc alatt megfő. Nem hajlamos az összeragadásra, bár a főzővízbe néhány csepp olaj jót tesz.

Különlegességei:
  • a paradicsom és a bazsalikom érződik a tészta ízén és illatán egyaránt,
  • akár egy kevés paradicsomszósszal és reszelt sajttal önálló ételként is megállja a helyét,
  • nem leszel perceken belül újra éhes ha megetted,
  • kifejezetten látványos, így a kellemes érzetet is táplálja.

Párolt zöldség

Kollégám véleménye: „Az a zöldségpörkölt nagyon finom!” De én nem főztem zöldségpörköltet. Nincs benne pirospaprika se.

Hozzávalók:
  • 3 kg gyökérzöldség felkockázva, ízlés szerinti keverésben:
    • répa - színes,
    • petrezselyemgyökér,
    • zeller,
    • paszternák,
    • cékla,
  • só - kiló alapanyagonként csapott evőkanálnyi,
  • olaj
Elkészítése:

A zöldségeket az olajon a sóval elkezdtem párolni. Mikor már látszott rajtuk a hő hatása hozzáöntöttem bő fél liter vizet, majd lezártam a kuktát. A víz felforrása után kislángon további 15 percig készült.

A zöldség a fahéjas jellegű ízt a paszternáktól kapta, míg a pirospaprikára emlékeztető színt a sötét színű répáktól és a céklától.

Fogyasztása:

A tésztával együtt, vagy pár csepp ecettel meglocsolva önálló salátaként.

Káposztakrém

Hozzávalók:
  • 3 szál póréhagyma,
  • 1 kisebb fej kelkáposzta,
  • fokhagyma ízlés szerint,
  • köménymag ízlés szerint,
  • 3 kis zacskó porrá őrölt, szárított fodroskel (hiányában több káposzta kell, zacskónként egy kisebb fej),
  • kb 20 dkg frissen pirított héj nélküli tökmag ledarálva,
  • só,
  • olaj,
  • kb 1 liter víz.
Elkészítése:

A póréhagymát és a káposztát apróra vágjuk, feltesszük dinsztelődni a sóval és a fokhagymával. Mikor már kezdtek összeesni hozzákevertem a tökmagot, a fodroskel port, a vizet és a köményt. Szokásom szerint itt lezártam a kuktát, sistergés után kb. 15-20 percig főtt.

Fontos hogy kevés víz legyen rajta, ne legyen túl híg. Ha mégis úgy sikerül inkább a levéből érdemes elvenni még az elején mint sűríteni bármivel. Mikor a káposztás keverék meghűl kicsit botmixerrel kell összedolgozni krémesre.

Fogyasztása:

Szószként a tésztára, esetleg hús mellé. Kenyérre kenve levélsalátával, vagy retekkel. Kellemes rá a sajt. Jól illik hozzá egy-két szem olajbogyó. Ehető magában, a fenti párolt zöldségekkel is. Kinek-kinek kedve szerint.

Érdemes tudni hogy a tökmag miatt májkrémre emlékeztet az íze.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásod moderálás után jelenik meg

 
Fel