A nyárra készülődve szinte mindenkinek a télen felszedett plusz kilóktól szabadulás jut eszébe. Ez az étel segít ebben némi mozgás mellett, de segít a tavaszi vitaminpótlásban is.
Ráadás hogy nyugodtan készíthető több napi adag hiszen sokféleképpen variálható, minden változata egy-egy finom, új étel.
A három részlet
- Póréhagymás káposztakrém.
- Fahéj ízű párolt zöldség.
- Paradicsomos-bazsalikomos csavart durumtészta.
- A ráadás: édes rukkola.
Tészta
7-9 perc alatt megfő. Nem hajlamos az összeragadásra, bár a főzővízbe néhány csepp olaj jót tesz.Különlegességei:
- a paradicsom és a bazsalikom érződik a tészta ízén és illatán egyaránt,
- akár egy kevés paradicsomszósszal és reszelt sajttal önálló ételként is megállja a helyét,
- nem leszel perceken belül újra éhes ha megetted,
- kifejezetten látványos, így a kellemes érzetet is táplálja.
Párolt zöldség
Kollégám véleménye: „Az a zöldségpörkölt nagyon finom!” De én nem főztem zöldségpörköltet. Nincs benne pirospaprika se.Hozzávalók:
- 3 kg gyökérzöldség felkockázva, ízlés szerinti keverésben:
- répa - színes,
- petrezselyemgyökér,
- zeller,
- paszternák,
- cékla,
- só - kiló alapanyagonként csapott evőkanálnyi,
- olaj
A zöldségeket az olajon a sóval elkezdtem párolni. Mikor már látszott rajtuk a hő hatása hozzáöntöttem bő fél liter vizet, majd lezártam a kuktát. A víz felforrása után kislángon további 15 percig készült.
A zöldség a fahéjas jellegű ízt a paszternáktól kapta, míg a pirospaprikára emlékeztető színt a sötét színű répáktól és a céklától.
Fogyasztása:
A tésztával együtt, vagy pár csepp ecettel meglocsolva önálló salátaként.
Káposztakrém
Hozzávalók:- 3 szál póréhagyma,
- 1 kisebb fej kelkáposzta,
- fokhagyma ízlés szerint,
- köménymag ízlés szerint,
- 3 kis zacskó porrá őrölt, szárított fodroskel (hiányában több káposzta kell, zacskónként egy kisebb fej),
- kb 20 dkg frissen pirított héj nélküli tökmag ledarálva,
- só,
- olaj,
- kb 1 liter víz.
A póréhagymát és a káposztát apróra vágjuk, feltesszük dinsztelődni a sóval és a fokhagymával. Mikor már kezdtek összeesni hozzákevertem a tökmagot, a fodroskel port, a vizet és a köményt. Szokásom szerint itt lezártam a kuktát, sistergés után kb. 15-20 percig főtt.
Fontos hogy kevés víz legyen rajta, ne legyen túl híg. Ha mégis úgy sikerül inkább a levéből érdemes elvenni még az elején mint sűríteni bármivel. Mikor a káposztás keverék meghűl kicsit botmixerrel kell összedolgozni krémesre.
Fogyasztása:
Szószként a tésztára, esetleg hús mellé. Kenyérre kenve levélsalátával, vagy retekkel. Kellemes rá a sajt. Jól illik hozzá egy-két szem olajbogyó. Ehető magában, a fenti párolt zöldségekkel is. Kinek-kinek kedve szerint.
Érdemes tudni hogy a tökmag miatt májkrémre emlékeztet az íze.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése
Hozzászólásod moderálás után jelenik meg