Hozzávalók és elkészítés
- 4 kg padlizsán felkockázva (csak a szárát és a virág helyén lévő kemény részt vágom le róla, a héja marad),
- 1 kg vegyes erdei gomba (májusi pereszke, ízletes vargánya, róka),
- 2 db csípős, zöld húsú paprika (csak ha gyerekek nem eszik),
- 1 kg vöröshagyma - ízlés szerint felvágva,
- 3 fej fokhagyma,
- 1 evőkanál frissen őrölt zöldbors, babér, kömény, fekete hagymamag keveréke,
- 1 evőkanál szumák,
- 2-3 evőkanál őrölt fűszerpaprika - a színétől függően (jó tudni, hogy a fűszerpaprika a fővés közben adja ki a színét, nem érdemes túl sokat beletenni mert félreviszi az ízeket),
- 6 evőkanál adalék mentes Parajdi Bányasó,
- 1,5 dl szőlőmag olaj (ha a padlizsán nagyon felszívja lehet még hozzáönteni egy keveset)
Ez után kiengedtem a kuktából a gőzt, hozzákevertem az ételhez a száraz fűszereket, felöntöttem egy fél liter előre forrósított vízzel, alaposan átkevertem, majd további kevergetés közben kb. 10 percig együtt főztem az egészet.
Fogyasztása:
A végeredmény csípőssége így: evés közben nem csíp, a falat lenyelése után érezhető a paprika ereje. Aki erősen szereti tegyen hozzá külön erős paprikát, vagy csípős salátával, savanyúsággal fogyassza.Melegen: kifőtt tésztával, nokedlivel, hajdinával, rizzsel, bulgullal, ízlés szerint. Friss, ízlés szerint összeállított natúr salátától kezdve bármilyen kedvünk szerinti savanyúsággal.
Hidegen: kenyérre rakva szendvicsként, de akár kenyér nélkül salátával, savanyúsággal - ki hogyan szereti.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése
Hozzászólásod moderálás után jelenik meg