Betöltés...
2013. február 3., vasárnap

Zöldek télire

Fényüzér borsópüré

Felesborsó püré:

Sokan nem is tudják, hogy létezik a zöld felesborsó, amely ízében a sárgaborsót és a valódi zöldborsót egyaránt idézi. Ráadásul főzési ideje töredéke sárga rokonának. Igaz, a főzéskor ebbe se szabad sót tenni.

Én ezt a borsót önálló ételként, szendvicskrémként, köretként egyaránt kedvelem. Zöldségekhez, hús mellé, savanyúsággal egyaránt kiváló. Jelen esetben két különböző feltét mellé szolgált köretként. De először a püré elkészítése:

Hozzávalók és elkészítés:

- 1db hagyományos méretű bögre, mely az alap mérőeszköz funkciót látja el.
- Személyenként 1 bögrényi felesborsó (kb 20-25 dkg).
- Személyenként 2,5 bögrényi víz.

A borsót hideg vízben felteszem főni. Kuktába is lehet, mert nem habzik. Utóbbi esetben a főzési idő kuktapöfögéstől számított 15-20 perc, takaréklángon.

- Bögre borsónként 1 kanál ghi (tisztított vaj), vagy szőlőmag olaj.
- Fokhagyma, apróra vágva ízlés szerint. Epebetegeknek, fokhagyma illatot kerülőknek savanyított fokhagyma használata javasolt.
- Gyömbér, apróra vágva ízlés szerint.
- Két bögre borsónként egy csapott evőkanál só.

A zsiradékon a fokhagymát és a gyömbért megdinsztelem, hozzáadom a sót. Mikor kész a borsó, a dinszteltekkel összekeverem, keverés mellett hagyom felforrni. Ha jól csináltam, nem kell botmixer se, magától pépes (egy keverés azért ekkor se árthat).

Natúr kelbimbó feltét

Ennél egyszerűbb nem létezik. Akár önálló ételként, vagy gabonakörettel is fogyasztható. Kiváló kísérője a ghi, a tejföl, vagy a szőlőmag olaj, olívaolaj.

A kelbimbót megtisztítom, megmosom, szimpla sós vízben megfőzöm. Ez kuktában a következőképp néz ki: kb. 2 dl vízbe beleteszek annyi kanál sót, ahány kilogramm kelbimbót kívánok főzni. Ezt felforralom. Beleteszem a kelbimbót. Lezárom a kuktát. Kb. 5 perc és pöfög, további 5-10 percig takaréklángon főzöm. Az időtartam a kelbimbók méretétől függ.

Mikor kész, a következőképp tálalom:

A borsópüréből szedek a tányérra, majd salátát, vagy reszelt répát, céklát, retket, ami épp van teszek rá nyersen. Kevés tejfölt, vagy vajat, vagy pici reszelt kecskesajtot teszek rá, majd rászedem a kelbimbót. A tetejét megszórom apróra vágott snidlinggel, búzafűvel, petrezselyemmel, angol zellerrel, ami épp van. Bármilyen gabonacsíra is tökéletesen megfelel rá, amit otthon magunknak csíráztattunk.

Kelbimbós zöldségpörkölt

Tetszés szerinti mennyiségű hasábra vágott leveszöldséget, zellert és pasztinákot készítek elő. A kelbimbót külön tisztítva, mosva. Szükség van még hagymára, fokhagymára, gyömbérre, pirospaprikára. Bátrabbak borsfüvet, kurkumát és ambróziát is nyugodtan készítsenek elő.

Egy-két kanálnyi tejföl is megengedett azoknak, akiknek nincs veseköve, epeköve, meszesedése. Akiknek van, savanyúságot és / vagy pirított olajos magvakat használhatnak.

Érzékeny gyomrúak, epéjűek számára hagymából a fehér salátahagymát és savanyított fokhagymát javaslok változatlanul. A hagymát szabad kicsit karamellizálni is, akkor még annyira se bántja a gyomrot, viszont édesebb lesz az étel.

Először felteszem a hagymát dinsztelődni szőlőmag olajra (ezzel szeretek főzni, mert nem lesz belőle műanyag - transzzsír - és finom, vajra emlékeztető íze van, cserébe nem hizlal). Annyi evőkanál olajat használok, ahány kilogramm az alapanyag. Mikor a hagyma kezd üvegesedni, pont ugyanannyi kanál sót teszek hozzá. Sózásra vagy bio élelmiszer előállítására alkalmas Parajdi sót, vagy Tisztasót használok.

Ekkor teszem hozzá a fokhagymát és a gyömbért, mindkettőt apróra vágva. Mikor a hagymát üvegesnek, vagy halvány karamell színűnek látom, belekerül a pirospaprika, majd keverés után a mennyiségtől és a főzőedény típusától függően 2-5 dl víz. Én kuktamániás vagyok mert elég nagy adagokat szoktam főzni, így elég a 2 dl.

Amikor ez a víz felforr akkor teszem bele a zöldségeket. Lezárom a kuktát és pöfögéstől számított 10-15 percig hagyom takaréklángon főni. A főzési időt befolyásolja a zöldséghasábok és a kelbimbók mérete, valamint a kinti hőmérséklet.

Tudom, furán hangzik, de mikor hideg van nagyobbra célszerű vágni a hasábokat, mert hosszabb távon melegít úgy az étel. (Nyáron a kb. reszelt méretű az ideális, mert az elkészítéshez olyankor szinte egy perc is elég, így a zöldség nem vesz magába felesleges hőt.)

A kelbimbók mérete úgy befolyásolja a zöldségfőzési időt, hogy ha nagyobb, kevesebb ideig főzöm a zöldséget nélküle. Cél, hogy egyenletesen se túl kemény, se túl puha ne legyen semelyik összetevő. A kelbimbóhoz 5-10 perc fog kelleni.

Amikor a kelbimbót teszem be az ételbe akkor teszem hozzá a borsfüvet, a kurkumát és a csipetnyi ambróziát is. Utóbbi szempontjából fontos, hogy a keserűsége ne érződjön az ételen.

Tálalás:

A felesborsó köretre kiszedem a pörköltet. Maradék nyers zöldséget, retket, zellert, angol zellert, csírát, pirított magokat ki-ki ízlése szerint tehet hozzá. További nyers hagyma fogyasztása is kellemes lehet. Ha úgy adódik, tejföl is kerül rá, bármilyen savanyított, nem ecetes savanyú is jó hozzá a savanyú káposztától a savanyított karfiolig.

Kukta:

Ha kuktában készül az étel érdemes tudni: míg el nem kezd pöfögni közepes, vagy majdnem nagy lángon kell tartani. Stabil pöfögő hang kell a jól főtt ételhez. Ha olyat tapasztal, kislángra véve abbamarad a pöfögés, még egy-két percre vissza kell erősíteni a hőmérsékletet.

A kukta kinyitása előtt a biztonsági szeleppel a gőzt ki kell belőle engedni, amíg már nem sistereg. A fedőt csak akkor szabad megnyitni.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásod moderálás után jelenik meg

 
Fel