Még tavaly tavasszal készült néhány üveg medvehagyma pesto. Kicsit cifráztam parajdi sóval, durvára őrölt tökmaggal, meg még néhány aprósággal.
Aztán a többsége elfogyott, de egyet félretettem, aztán jól elfelejtkeztem róla.
Épp a napokban leltem rá. Nagyon megörültem neki, mert a medvehagyma a fűszerek egyik királynője, szinte mindenhez illik. Igazából a fokhagyma és a tavasz fantasztikus keveréke.
Naná, hogy a tél ételeiből válogattam hozzá néhány kiváló darabot. Együtt különösen remek ízkavalkádot alkotnak.
Egyikük a póréhagyma. Sok jó tulajdonsága mellett igen fontos, hogy finom, remek élő ízeket hoz ki az ételek alapanyagaiból. Mindemellett igénytelen, gyógyhatású egyidejűleg.
Gyógyító hatása valószínű magas vitamintartalmának, és a benne lévő ásványi anyagainak köszönhető, ami különösen jó télen, mikor szezonja van. Nem véletlen, hogy mindenütt a helyi, szezonális élelmek fogyasztása ideális. A természet térben és időben gondoskodott mindenről.
A póré serkenti a gyomor és bélműködést, valamint a máj és epehólyag működését. Bizonyítottan gátolja a rothadást előidéző baktériumok és gombák szaporodását a belekben, ezért a természetes gyógymódok gyakorlói általános bélgyógyászati szerként alkalmazzák.
Hígítja a vért, ezáltal tehermentesíti a vénákat, ugyanakkor csökkenti a vérzsír- és koleszterinszintet. A tejben főtt póréhagymát vese és hólyaggyulladás kezelésére ajánlják. A zúzott póréleveleket pedig köszvény és lumbágó gyógyítására, borogatás, pakolás formájában alkalmazzák.
Másikuk a csicsóka, mely az őszirózsafélék családjába tartozó gumós évelő, gyógynövény. A csicsóka fontos étel alapanyag a burgonya helyett. Íze is hasonlít a burgonyáéhoz, de annál jóval édesebb, fűszeresebb.
Ehető nyersen, főzve, sütve egyaránt. Mielőtt hámoznád: körömkefével és vízzel a földtől könnyen megtisztítható, héjában a hatóanyagok fokozottan találhatók meg.
Fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el. A leggazdagabb inulinforrás eddigi ismereteink szerint. Az inulin vízben oldódó nagyméretű rost, amely a bélben sértetlen marad, magához vonzza az emésztést segítő bélbaktériumokat. A káros bélflóra tagjai számára viszont az inulin a szaporodást és táplálkozást illetően közömbös. A rossz hatású Clostridium perfringens és sok egyéb káros baktérium a finomított cukor és a fehérlisztek bomlástermékein élnek.
Milyen betegségek gyógyításában, megelőzésében javasolt?
A gőz leengedése után kinyitottam az edényt, belekevertem a tört borsot és a pestot. További főzés nélkül két percre visszazártam az edényt.
Tálaláskor a fűszeres csicsókára feltettem a megfőtt kelbimbókat, rátettem kevés vajat. Tejfölt mindenki saját kedve szerint tett a tetejére.
Aztán a többsége elfogyott, de egyet félretettem, aztán jól elfelejtkeztem róla.
Épp a napokban leltem rá. Nagyon megörültem neki, mert a medvehagyma a fűszerek egyik királynője, szinte mindenhez illik. Igazából a fokhagyma és a tavasz fantasztikus keveréke.
Naná, hogy a tél ételeiből válogattam hozzá néhány kiváló darabot. Együtt különösen remek ízkavalkádot alkotnak.
Egyikük a póréhagyma. Sok jó tulajdonsága mellett igen fontos, hogy finom, remek élő ízeket hoz ki az ételek alapanyagaiból. Mindemellett igénytelen, gyógyhatású egyidejűleg.
Gyógyító hatása valószínű magas vitamintartalmának, és a benne lévő ásványi anyagainak köszönhető, ami különösen jó télen, mikor szezonja van. Nem véletlen, hogy mindenütt a helyi, szezonális élelmek fogyasztása ideális. A természet térben és időben gondoskodott mindenről.
A póré serkenti a gyomor és bélműködést, valamint a máj és epehólyag működését. Bizonyítottan gátolja a rothadást előidéző baktériumok és gombák szaporodását a belekben, ezért a természetes gyógymódok gyakorlói általános bélgyógyászati szerként alkalmazzák.
Hígítja a vért, ezáltal tehermentesíti a vénákat, ugyanakkor csökkenti a vérzsír- és koleszterinszintet. A tejben főtt póréhagymát vese és hólyaggyulladás kezelésére ajánlják. A zúzott póréleveleket pedig köszvény és lumbágó gyógyítására, borogatás, pakolás formájában alkalmazzák.
Másikuk a csicsóka, mely az őszirózsafélék családjába tartozó gumós évelő, gyógynövény. A csicsóka fontos étel alapanyag a burgonya helyett. Íze is hasonlít a burgonyáéhoz, de annál jóval édesebb, fűszeresebb.
Ehető nyersen, főzve, sütve egyaránt. Mielőtt hámoznád: körömkefével és vízzel a földtől könnyen megtisztítható, héjában a hatóanyagok fokozottan találhatók meg.
Fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el. A leggazdagabb inulinforrás eddigi ismereteink szerint. Az inulin vízben oldódó nagyméretű rost, amely a bélben sértetlen marad, magához vonzza az emésztést segítő bélbaktériumokat. A káros bélflóra tagjai számára viszont az inulin a szaporodást és táplálkozást illetően közömbös. A rossz hatású Clostridium perfringens és sok egyéb káros baktérium a finomított cukor és a fehérlisztek bomlástermékein élnek.
Milyen betegségek gyógyításában, megelőzésében javasolt?
- Gyermekkori és felnőttkori élelmiszer-allergiák,
- Szív- és érrendszeri betegségek,
- Daganatos betegségek különösen a mellrák,
- Cukorbetegség és elhízás,
- Kozmetikumként regeneráló, bőrnyugtató, hidratáló, tápláló és frissítő hatású. Pont úgy, mint ételként.
- 4 evőkanál hidegen sajtolt szőlőmag olajat,
- 2 szál nagyobbacska póréhagymát,
- 2 evőkanál adalékmentes parajdi sót,
- 2 kg csicsókát,
- 2 púpozott evőkanál medvehagyma pestot,
- néhány szem frissen tört zöldborsot,
- 2 dl vizet.
A gőz leengedése után kinyitottam az edényt, belekevertem a tört borsot és a pestot. További főzés nélkül két percre visszazártam az edényt.
A feltét:
Ugyancsak téli kedvenc nálunk a kelbimbó. Írhatnék litániát is hasznos összetevőiről, mert rengeteg van, viszont mi két igen előnyös tulajdonságáért szeretjük:- Finom
- Salaktalanító hatása miatt azon növények közé tartozik, amikhez vaj és tejföl is fogyasztható. (Ez utóbbiak nem tévesztendők össze azonos néven emlegetett nagyüzemi utánzatukkal.)
Tálaláskor a fűszeres csicsókára feltettem a megfőtt kelbimbókat, rátettem kevés vajat. Tejfölt mindenki saját kedve szerint tett a tetejére.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése
Hozzászólásod moderálás után jelenik meg