A napokban jutott eszembe, hogy kéne még valamit csinálni sütőtökből, mert hamarosan csak emléke lesz. Így megvettem a tököt, majd nézegettem napokon át, mi legyen vele.
Az egyik kérdés az volt: semmiképp nem szeretnék édességet, de azért kéne bele csicsóka is. A másik, hogy a közben megérkezett első medvehagyma se kéne kimaradjon a dolgokból, nem beszélve a cserépben nevelt korianderzöldről.
Viszont ha ezekből készül az étel, kell hozzá még valami, ami a masszív munkához szokott, ám egészen vega férfiaknak is jó. Így jutott eszembe a vöröslencse.
A végső feladat már csak az lesz, hogy az elkészülő étel kissé sápkórós színét kompenzáljam. Ez azóta kedvenc mániám, amióta valakitől hallottam a mondást: „Egyél minden nap minél több színt!” (Most bőven ránk fér, hiszen mihamarabb jó regenerálódni a tél után.)
Aztán csak kialakult a kép, miután kipakoltam a hűtőt meg a spájzot is:
A végeredmény sűrű, főzelék jellegű étel lett, ami persze rántást sose látott. Olyan bő tízliternyi. Gondolom sejted, az 20-24 adag étel, amit nem egyedül fogok megenni.
A kész egytálétel tálaláskor kapta meg végső kiegészítését:
* Medvehagyma pesto:
Az egyik kérdés az volt: semmiképp nem szeretnék édességet, de azért kéne bele csicsóka is. A másik, hogy a közben megérkezett első medvehagyma se kéne kimaradjon a dolgokból, nem beszélve a cserépben nevelt korianderzöldről.
Viszont ha ezekből készül az étel, kell hozzá még valami, ami a masszív munkához szokott, ám egészen vega férfiaknak is jó. Így jutott eszembe a vöröslencse.
A végső feladat már csak az lesz, hogy az elkészülő étel kissé sápkórós színét kompenzáljam. Ez azóta kedvenc mániám, amióta valakitől hallottam a mondást: „Egyél minden nap minél több színt!” (Most bőven ránk fér, hiszen mihamarabb jó regenerálódni a tél után.)
Aztán csak kialakult a kép, miután kipakoltam a hűtőt meg a spájzot is:
- Felkockázottan kb. 1,5 kg sütőtök,
- 2 kg csicsóka, kockára vágva,
- 1 kg vöröslencse,
- 2 méretes fej hagyma felkockázva,
- 2 evőkanál medvehagyma pesto*,
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika,
- 1/2 evőkanál kurkuma,
- 1/2 evőkanál őrölt kömény,
- 1/2 evőkanál őrölt babérlevél,
- 1/4 evőkanál fekete hagymamag,
- 1/4 evőkanál egész zöldbors, amit egy másik, ugyanolyan kanállal frissen megtörtem,
- 5 evőkanál adalékmentes, füstölt parajdi só,
- 5 evőkanál hidegen sajtolt szőlőmag olaj.
- víz.
A végeredmény sűrű, főzelék jellegű étel lett, ami persze rántást sose látott. Olyan bő tízliternyi. Gondolom sejted, az 20-24 adag étel, amit nem egyedül fogok megenni.
A kész egytálétel tálaláskor kapta meg végső kiegészítését:
- 1 csokor friss medvehagyma,
- kb. 5 dkg friss korianderzöld,
- 1 db hosszúkás alakú édes cékla,
- 1/2 szál vadtorma,
- 1 db száraz erős paprika morzsolva (szigorúan külön, csak azoknak akik szeretik az erőset)
* Medvehagyma pesto:
Medvehagyma nyersen ledarálva, natúr, füstöletlen sóval bekeverve, durvára őrölt tökmag és tökmagolaj került bele.
Az arányok: kb. fél kilónyi medvehagymához használtunk el 10 dkg tökmagot, egy fél evőkanál sót és egy evőkanálnyi tökmagolajat.
Tavaly tavaszról maradt meg a polc sarkában jól eldugva, így medvehagymából duplán csemegézhettünk.
Az arányok: kb. fél kilónyi medvehagymához használtunk el 10 dkg tökmagot, egy fél evőkanál sót és egy evőkanálnyi tökmagolajat.
Tavaly tavaszról maradt meg a polc sarkában jól eldugva, így medvehagymából duplán csemegézhettünk.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése
Hozzászólásod moderálás után jelenik meg