Betöltés...
2014. november 23., vasárnap

Családi recepteskönyvből

Valamikor régen Ánka (nagymamám legfiatalabb nővére a tízből) volt az, akit el kellett kísérjek amikor vásárolni ment. Látása révén már nem tudott egyedül közlekedni.

Hogy ennek ellenére hogyan állapította meg a piacon melyik a legjobb minőségű áru, máig se tudom. Gyerekként nem is gondoltam arra, hogy megkérdezzem, hiszen ő a piacon mindent tudott. Szezont, árakat, minőséget. Később már nem volt kitől kérdezzek.

Mikor még látott, illetve még valamicskét látott, egy csomó sütemény és más étel receptjét feljegyezte. Gyermeke sosem lévén ennek a füzetnek én lettem az örököse. A recepteket az 1920-as években kezdte írni, valamikor az ötvenes években hagyta abba. Ebből a füzetből osztok meg veletek most néhány nass receptet:

Túrós gombóc

  • 1/2 kg túró összemorzsolva, vagy átpasszírozva,
  • 4 tojás sárgája,
  • 4 tojás felvert habja,
  • 5 dkg gríz (2 evőkanál),
  • 1 evőkanál liszt,
  • kicsi só.
Összekevered, kis gombócokat formálsz belőle, forró vízben addig főzöd, míg feljön a tetejére. Pirított prézliben megforgatod. Gyönyörű, remegős gombócok lesznek.

Mogyorós torta

  • 10 dkg cukor (helyettesíthető gabonasziruppal, vagy melasszal, az eredeti receptben melasz van),
  • 8 tojás sárgája,
  • 8 tojás felvert habja,
  • 30 dkg darált mogyoró (használható helyette dió, vagy mandula is),
  • csepp só,
  • csepp szódabikarbóna.
A cukrot a tojás sárgájával jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a mogyorót és a tojás habját és a csepp szódabikarbónát, majd megsütjük a tésztát.

Csokoládékrém is illik hozzá. Ebből a legegyszerűbb édesapám saját receptje egy jóval későbbi időből:

  • 0,5 liter habtejszín,
  • kakaópor ízlés szerint (érdemes minél magasabb kakaótartalmú port keresni, ár/érték arányban megtérül).
Ezeket - férfi lévén - végtelen egyszerűséggel összekeverte, betette a habszifonba, majd onnan nyomta a süteménybe, jól lehűtött állapotban. Rá lehet fogni, hogy hamar összeesik, de annyi ideig sose maradt meg sütemény ilyen krémmel, hogy ez kiderüljön.

Én ezt a süteményt nagyon kedvelem krém helyett lekvárral. Sajnos jóideje nincs módom arra, hogy a kedvem szerinti lekvárokat magam főzzem, de remek alternatívákat találtam:

  1. cukor nélkül, szabad tűzön főzött szilva / eper / málna / barack / birsalma lekvár (nálam a top),
  2. cukorrépával főzött alma / birsalma lekvár,
  3. csicsókával édesített lekvárok bármilyen gyümölcsből (cukorbetegeknek kiváló megoldás).

Töpörtyűs pogácsa

  • 60 dkg liszt (egy kiló is lehet, akkor még nem kell hozzá több töpörtyű),
  • 30 dkg darált töpörtyű,
  • 2 tojás sárgája,
  • 2 dkg élesztő,
  • kis só.
  • 1 kávéskanál cukor (az élesztőhöz)
Háromszor kell nyújtani és hajtogatni, utána tetszés szerinti alakúra kiszaggatni, vagy vágni. A sima pogácsához kb. ujjnyi vastag tészta kell, a hajtogatott lekváros batyuhoz a fele/harmada. Mi a batyuhoz olyan 5-6 centi oldalú négyzeteket vágtunk, hogy a végeredmény falatnyi legyen.

Babos pogácsa

  • 1 kg liszt,
  • 0,2 kg zsír,
  • 0,4 kg főtt bab,
  • só,
  • őrölt bors,
  • 5 dkg élesztőt tejjel felfuttatni,
  • 2 tojás sárgája
Összegyúrjuk, kicsit kelesztjük, sütjük.

Krumplilángos

  • 0,5 kg liszt,
  • 20 dkg főtt burgonya,
  • 2 dkg élesztő,
  • só,
  • pici darált kömény,
  • 2 kanál tejföl.
Ha megkelt olajos kézzel kihúzni, sütni.

Vízen kullogó

  • 75 dkg liszt,
  • 25 dkg zsír,
  • 3 dkg felfuttatott élesztő (3 dl langyos tejben, 1 teáskanál cukorral, vagy mézzel)
  • 1 csipet só,
  • 1 egész tojás
Összegyúrni, majd konyharuhába kötni, egy órán át hideg vízben keleszteni. Kivenni, újra összegyúrni, kis cipókat formálni, nyújtani, vágni.

Tölthető mint a palacsinta (lekvár, dió, mák, túró, stb.), vagy virslivel, füstölt hússal, párolt zöldséggel, ahogy kedved van. Megunhatatlan szerintem.

Sajtos pogácsa

  • 1 kg liszt,
  • 2 kávéskanál só,
  • 1 tojás,
  • 10 dkg vaj,
  • 5 dkg élesztő kis tejben felfuttatva,
  • 0,5 l tejföl,
  • 10-15 dkg reszelt sajt.
A sajton kívüli hozzávalókat összegyúrjuk, két órát kelesztjük, majd nyújtjuk, szaggatjuk, tepsibe tesszük, reszelt sajttal megszórjuk.



A receptekben szereplő lisztek esetében a modern búza helyett használható az alakor liszt, vagy a tönköly liszt, melyek remekül használhatók kelt tésztákhoz, kenyerekhez.

A receptgyűjtemény jelenleg feldolgozás alatt. A végleges változatba nagymamáim és édesanyám gyűjteménye, valamint saját receptjeim is bekerülnek.

Számomra érdekes volt látni, hogy az idő múlásával milyen mértékben növekedett a cukorhasználat. A végleges gyűjteményben ezt csak a történeti leírásban fogom szerepeltetni, mert felesleges mennyiségű cukorral terhelt legtöbbünk szervezete.

Ne nézz így rám! Én egyáltalán nem használok cukrot, mézet is csak elvétve. Viszont rezzenetlen arccal édesítek bármit hagymával, répával, sütőtökkel, céklával, csicsókával. Bizony a tortakrémet is. Az egyszerűség kedvéért - süteménykrémek esetében - vákuumszárított változatot is használok.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásod moderálás után jelenik meg

 
Fel