A tésztafélék sose voltak nagy kedvenceim, de ezt a spagettit tavaszig tuti nem veszem le az étlapról. Majd mindig más lesz belőle.
Ez a mostani étel már napok óta piszkálja a csőröm, de mivel spagettitök nem mindennap van a piacon, meg kellett várjam a szombatot a beszerzéssel.
Az eredeti elképzelés szerint színes mángold került volna a tökre, de aztán ebbe is beleszólt az élet, mert a szombatig várás harsogóan zsenge spenótot is hozott mellé. Aminek semmiképpen nem tudok ellenállni.
Spenótmániámmal már teljesen megfertőztem a csapatot, volt már szendvicskrém, vöröslencse alapú kapros-fokhagymás főzelék, amibe a spenót a legvégén került nyersen, volt szósz meg egy csomó más, csak az a gyerekkorunkban megismert spenót nem volt sose.
Úgyhogy kombináltam a mángoldot a spenóttal, szerintem igen jól sikerült kombinációban.
Egészen mellékesen jegyzem, hogy a spagettitök nem tévesztendő össze a balra látható istengyalulta tökkel. Mindkettő használata kényelmes, de az istengyalulta tök kifejezetten főzőtök, így főzelékként, vagy levesnek kell elkészíteni.
Ahogy a megfonnyadó levelek leve kezdett eltűnni, belekevertem a kaprot és a reszelt sajtot.
Vaj helyett szőlőmag olajon készítve, sajt nélkül: glutén és laktózmentes, cukorbetegek is fogyaszthatják. Érzékeny epéjűeknek savanyított fokhagymát javaslok.
Mivel többen jelezték, hogy nem tudnak spagettitökhöz jutni, jelzem: a szósz valódi spagettivel is kiváló.
Ez a mostani étel már napok óta piszkálja a csőröm, de mivel spagettitök nem mindennap van a piacon, meg kellett várjam a szombatot a beszerzéssel.
Az eredeti elképzelés szerint színes mángold került volna a tökre, de aztán ebbe is beleszólt az élet, mert a szombatig várás harsogóan zsenge spenótot is hozott mellé. Aminek semmiképpen nem tudok ellenállni.
Spenótmániámmal már teljesen megfertőztem a csapatot, volt már szendvicskrém, vöröslencse alapú kapros-fokhagymás főzelék, amibe a spenót a legvégén került nyersen, volt szósz meg egy csomó más, csak az a gyerekkorunkban megismert spenót nem volt sose.
Úgyhogy kombináltam a mángoldot a spenóttal, szerintem igen jól sikerült kombinációban.
Hozzávalók:
- 3 db spagettitök (kb 4 kg összesen),
- 0,5 kg mángold vékony csíkokra vágva,
- 0,5 kg spenót vékony csíkokra vágva,
- 2 evőkanál vaj (kb 5 dkg),
- 1 fej fokhagyma apróra vágva,
- 1 csokor kapor vágva,
- kb. 5 dkg cheddar sajt reszelve,
- só (adalékmentes, parajdi bányasó):
- 3 csapott evőkanálnyi a spagettitökhöz,
- 1 evőkanálnyi a spenótos mángoldhoz.
Elkészítése:
Spagettitök:
A félbevágott spagettitököket megsóztam, betettem a kuktába. Rájuk öntöttem kb fél liter vizet, majd a sistergéstől számított 5 percig főztem. Mikor készen lett villával kivettem a kuktából és ugyanazzal kikapartam a tökök belsejét, a fenti képen látható módon.Egészen mellékesen jegyzem, hogy a spagettitök nem tévesztendő össze a balra látható istengyalulta tökkel. Mindkettő használata kényelmes, de az istengyalulta tök kifejezetten főzőtök, így főzelékként, vagy levesnek kell elkészíteni.
Szósz:
A vajat megolvasztottam, beletettem a fokhagymát. Mikor a fokhagyma kezdett még jobban fehéredni rátettem a sót, a csíkokra vágott mángoldot és a csíkokra vágott spenótot.Ahogy a megfonnyadó levelek leve kezdett eltűnni, belekevertem a kaprot és a reszelt sajtot.
Tálalás:
A tányérokra kiszedtem a spagettitököt, tetejére a szószt, mint bármilyen szószos tészta esetében.Vaj helyett szőlőmag olajon készítve, sajt nélkül: glutén és laktózmentes, cukorbetegek is fogyaszthatják. Érzékeny epéjűeknek savanyított fokhagymát javaslok.
Mivel többen jelezték, hogy nem tudnak spagettitökhöz jutni, jelzem: a szósz valódi spagettivel is kiváló.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése
Hozzászólásod moderálás után jelenik meg