Az alábbi kenyerek kézi dagasztással sütőben / kemencében, vagy kenyérsütő géppel egyaránt elkészíthetők. Jelen adagolás végeredménye 75 dekás kenyér lesz. Más méretű kenyérhez a hozzávalók arányosan módosítandók.
** Ocimum basilicum: 150 féle bazsalikom van; hasznos, mert: antidepresszáns, antiszeptikus (fertőzésgátló), baktériumölő, görcsoldó, szélhajtó, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, köptető, frissítő, enyhíti a viszketést és a hányingert, serkenti a mellékvesét.
Kenyérsütő gépben a legegyszerűbb, közepesre sütő alapprogramot használtuk mindegyikhez.
A hozzávaló lisztek esetében fontos: rozslisztből önmagában nem lehet kenyeret sütni, mert nem áll össze a tészta. Amaránt lisztből se lehet magában semmilyen tésztát készíteni, csak 10-15% arányban más liszthez keverni.
Ha a kenyér keléskor szépen feljön, sütéskor a teteje meghorpad, túlkelt. Ilyenkor rövidebb kelesztési idő kell legközelebb, kenyérsütő gépnél is rövidebb program.
Ezek a kenyerek laza konyharuhában még szeletelve is elállnak 3-4 napig. Szeletelve mélyhűtőbe rakhatók, kivéve rövid idő alatt felengednek.
Olívaolajos kenyér
- ¼ élesztő
- 1 mokkáskanál lágy, barna nádcukor (½ teáskanál)
- 3 dl langyos víz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 10 dkg teljesőrlésű cirokliszt,
- 30 dkg teljesőrlésű tönköly, vagy alakor liszt,
- 20 dkg fehér rozsliszt.
- 1 csapott evőkanál adalékmentes parajdi só a legvégén.
Sörös kenyér
- ¼ élesztő
- 1 mokkáskanál cukor (½ teáskanál)
- 2,5 dl víz, 0,5 dl adalékmentes sör (összetétele: víz + árpamaláta + komló), langyosan
- 8 dkg tápiókaliszt,
- 12 dkg hajdinaliszt,
- 10 dkg zabpehelyliszt,
- 10 dkg fehér rozsliszt,
- 20 dkg teljesőrlésű tönköly, vagy alakor liszt,
- 1 evőkanál adalékmentes parajdi só a legvégén.
Tökmaglisztes kenyér
- ¼ élesztő
- 1 mokkáskanál cukor (½ teáskanál)
- 3 dl víz, langyosan
- 5 dkg tökmagliszt,
- 30 dkg fehér tönkölyliszt,
- 20 dkg teljesőrlésű tönköly, vagy alakor liszt,
- 1 evőkanál adalékmentes parajdi só a legvégén.
Bazsalikomos vajaskenyér
- ¼ élesztő
- 1 mokkáskanál cukor (½ teáskanál)
- 3 dl víz, langyosítva
- 2 evőkanál olvasztott vaj, langyosan hozzákeverve.
- 10 dkg árpaliszt,
- 10 dkg zabpehelyliszt,
- 10 dkg ezékiel liszt*,
- 30 dkg teljesőrlésű tönköly, vagy alakor liszt,
- 2 szál friss bazsalikom** apróra vágva,
- 1 evőkanál adalékmentes parajdi só a legvégén.
** Ocimum basilicum: 150 féle bazsalikom van; hasznos, mert: antidepresszáns, antiszeptikus (fertőzésgátló), baktériumölő, görcsoldó, szélhajtó, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, köptető, frissítő, enyhíti a viszketést és a hányingert, serkenti a mellékvesét.
Répáskenyér
- ¼ élesztő
- 1 mokkáskanál cukor (½ teáskanál)
- 3 dl víz langyosítva
- 2 evőkanál olvasztott vaj, langyosan hozzákeverve.
- 60 dkg teljesőrlésű tönköly, vagy alakor liszt,
- 2 szál friss bazsalikom apróra vágva,
- 1 szál petrezselyem apróra vágva,
- ¼ csomag metélőfokhagyma (fokhagymafű) apróra vágva,
- 5 db bébi színesrépa julienre vágva, vagy reszelve,
- 1 evőkanál adalékmentes parajdi só a legvégén.
Vajas-mézes-zabos tönköly kenyér
- ¼ élesztő,
- 1 kiskanál méz (kb. mokkáskanálnyi),
- 3 dl víz langyosítva,
- 2 evőkanál olvasztott vaj, langyosan hozzákeverve.
- 40 dkg teljesőrlésű tönkölyliszt,
- 20 dkg zabpehelyliszt.
- 1 evőkanál adalékmentes parajdi só a legvégén.
Tejfölös durumkenyér
- ¼ élesztő,
- 1 kiskanál méz (kb. mokkáskanálnyi),
- 3 dl víz langyosítva,
- 2 kanál sűrű tejföl.
- 60 dkg durum kenyérliszt.
- 1 evőkanál adalékmentes parajdi só a legvégén.
Rozsos-mákos, amarántos kenyér
- ¼ élesztő,
- 1 kiskanál méz (kb. mokkáskanálnyi),
- 3 dl víz langyosítva,
- 2 kanál mákolaj.
- 30 dkg teljesőrlésű tönköly, vagy alakor liszt,
- 20 dkg rozsliszt,
- 10 dkg amarántliszt*.
- 1 evőkanál adalékmentes parajdi só a legvégén.
Csicsókás kenyér
- ¼ élesztő
- 1 mokkáskanál cukor (½ teáskanál)
- 3 dl víz langyosítva
- 2 evőkanál hidegen sajtolt olaj, langyosan hozzákeverve. (A legjobb ízhatást a dióolaj, vagy a szőlőmag olaj ad, de ha csak napraforgó olaj van otthon azt inkább bele se tegyük.)
- 30 dkg teljesőrlésű tönköly, vagy alakor liszt,
- 30 dkg rozsliszt,
- 5-6 db közepes méretű csicsóka* julienre vágva, vagy reszelve,
- 1 evőkanál adalékmentes parajdi só a legvégén.
Mindegyikre igaz:
Kézi dagasztás esetén addig kell gyúrni a tésztát, míg az edény falától szépen elválik. Ez kb. 10 perc dagasztást jelent. Ezután a kenyér 1 órát kel, 1 óra alatt sül meg sütőben, vagy kemencében.Kenyérsütő gépben a legegyszerűbb, közepesre sütő alapprogramot használtuk mindegyikhez.
A hozzávaló lisztek esetében fontos: rozslisztből önmagában nem lehet kenyeret sütni, mert nem áll össze a tészta. Amaránt lisztből se lehet magában semmilyen tésztát készíteni, csak 10-15% arányban más liszthez keverni.
Ha a kenyér keléskor szépen feljön, sütéskor a teteje meghorpad, túlkelt. Ilyenkor rövidebb kelesztési idő kell legközelebb, kenyérsütő gépnél is rövidebb program.
Ezek a kenyerek laza konyharuhában még szeletelve is elállnak 3-4 napig. Szeletelve mélyhűtőbe rakhatók, kivéve rövid idő alatt felengednek.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése
Hozzászólásod moderálás után jelenik meg