Betöltés...
2014. november 24., hétfő

Kenyerek

Az alábbi kenyerek kézi dagasztással sütőben / kemencében, vagy kenyérsütő géppel egyaránt elkészíthetők. Jelen adagolás végeredménye 75 dekás kenyér lesz. Más méretű kenyérhez a hozzávalók arányosan módosítandók.

Olívaolajos kenyér

  • ¼ élesztő
  • 1 mokkáskanál lágy, barna nádcukor (½ teáskanál)
  • 3 dl langyos víz
  • 2 evőkanál olívaolaj
Élesztő morzsolva, cukor rátéve, a vízzel egységes folyékonnyá keverve, majd rá az olaj.

  • 10 dkg teljesőrlésű cirokliszt,
  • 30 dkg teljesőrlésű tönköly, vagy alakor liszt,
  • 20 dkg fehér rozsliszt.
A folyékonyakra téve a fenti sorrendben.

  • 1 csapott evőkanál adalékmentes parajdi só a legvégén.

Sörös kenyér

  • ¼ élesztő
  • 1 mokkáskanál cukor (½ teáskanál)
  • 2,5 dl víz, 0,5 dl adalékmentes sör (összetétele: víz + árpamaláta + komló), langyosan
Élesztő morzsolva, cukor rátéve, a folyadékkal egységes folyékonnyá keverve.

  • 8 dkg tápiókaliszt,
  • 12 dkg hajdinaliszt,
  • 10 dkg zabpehelyliszt,
  • 10 dkg fehér rozsliszt,
  • 20 dkg teljesőrlésű tönköly, vagy alakor liszt,
A folyékonyakra téve a fenti sorrendben.

  • 1 evőkanál adalékmentes parajdi só a legvégén.
Ehhez a kenyérhez elővettük a különféle régebbi, maradék liszteket is.

Tökmaglisztes kenyér

  • ¼ élesztő
  • 1 mokkáskanál cukor (½ teáskanál)
  • 3 dl víz, langyosan
Élesztő morzsolva, cukor rátéve, a langyos folyadékkal egységes folyékonnyá keverve.

  • 5 dkg tökmagliszt,
  • 30 dkg fehér tönkölyliszt,
  • 20 dkg teljesőrlésű tönköly, vagy alakor liszt,
A folyékonyakra téve a fenti sorrendben.

  • 1 evőkanál adalékmentes parajdi só a legvégén.

Bazsalikomos vajaskenyér

  • ¼ élesztő
  • 1 mokkáskanál cukor (½ teáskanál)
  • 3 dl víz, langyosítva
Élesztő morzsolva, cukor rátéve, a langyos folyadékkal elkeverve.

  • 2 evőkanál olvasztott vaj, langyosan hozzákeverve.
  • 10 dkg árpaliszt,
  • 10 dkg zabpehelyliszt,
  • 10 dkg ezékiel liszt*,
  • 30 dkg teljesőrlésű tönköly, vagy alakor liszt,
  • 2 szál friss bazsalikom** apróra vágva,
A folyékonyakra téve összekeverve.

  • 1 evőkanál adalékmentes parajdi só a legvégén.
* Ezékiel liszt összetevők: teljes kiőrlésű búza, -árpa, -tönköly, -bab, -lencse és kölesliszt. Önmagában vízzel, kevés olajjal, sóval lepénykenyér készíthető belőle.
** Ocimum basilicum: 150 féle bazsalikom van; hasznos, mert: antidepresszáns, antiszeptikus (fertőzésgátló), baktériumölő, görcsoldó, szélhajtó, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, köptető, frissítő, enyhíti a viszketést és a hányingert, serkenti a mellékvesét.

Répáskenyér

  • ¼ élesztő
  • 1 mokkáskanál cukor (½ teáskanál)
  • 3 dl víz langyosítva
Élesztő morzsolva, cukor rátéve, a langyos vízzel elkeverve.

  • 2 evőkanál olvasztott vaj, langyosan hozzákeverve.
  • 60 dkg teljesőrlésű tönköly, vagy alakor liszt,
  • 2 szál friss bazsalikom apróra vágva,
  • 1 szál petrezselyem apróra vágva,
  • ¼ csomag metélőfokhagyma (fokhagymafű) apróra vágva,
  • 5 db bébi színesrépa julienre vágva, vagy reszelve,
A folyékonyakra téve összekeverve.

  • 1 evőkanál adalékmentes parajdi só a legvégén.

Vajas-mézes-zabos tönköly kenyér

  • ¼ élesztő,
  • 1 kiskanál méz (kb. mokkáskanálnyi),
  • 3 dl víz langyosítva,
Élesztő morzsolva, méz rátéve, a langyos folyadékkal egységes folyékonnyá keverve.

  • 2 evőkanál olvasztott vaj, langyosan hozzákeverve.
  • 40 dkg teljesőrlésű tönkölyliszt,
  • 20 dkg zabpehelyliszt.
A folyékonyakra téve összekeverve.

  • 1 evőkanál adalékmentes parajdi só a legvégén.

Tejfölös durumkenyér

  • ¼ élesztő,
  • 1 kiskanál méz (kb. mokkáskanálnyi),
  • 3 dl víz langyosítva,
  • 2 kanál sűrű tejföl.
Élesztő morzsolva, méz rátéve, a langyos folyadékkal és a tejföllel egységes folyékonnyá keverve.

  • 60 dkg durum kenyérliszt.
A folyékonyakra téve összekeverve.

  • 1 evőkanál adalékmentes parajdi só a legvégén.

Rozsos-mákos, amarántos kenyér

  • ¼ élesztő,
  • 1 kiskanál méz (kb. mokkáskanálnyi),
  • 3 dl víz langyosítva,
  • 2 kanál mákolaj.
Élesztő morzsolva, méz rátéve, a langyos folyadékkal 20 percig áll, míg felfut. Ekkor kerül bele a mákolaj.

  • 30 dkg teljesőrlésű tönköly, vagy alakor liszt,
  • 20 dkg rozsliszt,
  • 10 dkg amarántliszt*.
A folyékonyakra téve összekeverve.

  • 1 evőkanál adalékmentes parajdi só a legvégén.
* Amaránt: más néven a szőrös disznóparéj magja. Kiemelkedően magas kalcium, magnézium és vas tartalma van. Kásának készítve kiváló cukorbetegek számára is.

Csicsókás kenyér

  • ¼ élesztő
  • 1 mokkáskanál cukor (½ teáskanál)
  • 3 dl víz langyosítva
Élesztő morzsolva, cukor rátéve, a langyos vízzel elkeverve.

  • 2 evőkanál hidegen sajtolt olaj, langyosan hozzákeverve. (A legjobb ízhatást a dióolaj, vagy a szőlőmag olaj ad, de ha csak napraforgó olaj van otthon azt inkább bele se tegyük.)
  • 30 dkg teljesőrlésű tönköly, vagy alakor liszt,
  • 30 dkg rozsliszt,
  • 5-6 db közepes méretű csicsóka* julienre vágva, vagy reszelve,
A folyékonyakra téve összekeverve.

  • 1 evőkanál adalékmentes parajdi só a legvégén.
* Csicsóka közvetlen szerepet játszik a hasnyálmirigy regenerálásában. Nyersen fogyasztva - magas rosttartalma miatt - remekül tisztítja a beleket. Nyersen, sütve, főzve táplálja az immunrendszert. Jelentős szerepe van állatok táplálásában is., például késői (tél előtti) kelésű kacsák télre felkészítése is megoldható vele.

Mindegyikre igaz:

Kézi dagasztás esetén addig kell gyúrni a tésztát, míg az edény falától szépen elválik. Ez kb. 10 perc dagasztást jelent. Ezután a kenyér 1 órát kel, 1 óra alatt sül meg sütőben, vagy kemencében.

Kenyérsütő gépben a legegyszerűbb, közepesre sütő alapprogramot használtuk mindegyikhez.

A hozzávaló lisztek esetében fontos: rozslisztből önmagában nem lehet kenyeret sütni, mert nem áll össze a tészta. Amaránt lisztből se lehet magában semmilyen tésztát készíteni, csak 10-15% arányban más liszthez keverni.

Ha a kenyér keléskor szépen feljön, sütéskor a teteje meghorpad, túlkelt. Ilyenkor rövidebb kelesztési idő kell legközelebb, kenyérsütő gépnél is rövidebb program.

Ezek a kenyerek laza konyharuhában még szeletelve is elállnak 3-4 napig. Szeletelve mélyhűtőbe rakhatók, kivéve rövid idő alatt felengednek.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásod moderálás után jelenik meg

 
Fel