A piacon jártam épp Annamariék előtt, akiknek csodás szabadföldi spenótjuk van. Vettem is belőle azonnal. Egy asszony megkérdezte, mit csinálok belőle, mert ő szereti, de a spenótfőzeléket már unja.
Elárultam neki, hogy fogalmam sincs, de ötleteljünk együtt. Így került szóba a spenótos tészta, a spenótos palacsinta, ennek révén a csúsztatott palacsinta.
Abból lett végül spenótos, nem spenótos, húsmentes és húsos is. Ráadás, hogy nálunk otthon a palacsintatésztát egyformán készítettük akár édes, akár sós palacsinta készült. A csúsztatott abban tért el, hogy ahhoz a tojásfehérjét felvertük habnak.
Ezalatt a tojásfehérjét habbá verjük, majd belekeverjük a tésztába.
Sütéshez a palacsintasütőt a zsiradékkal együtt megmelegítjük, a meleg zsiradékot egy másik edénybe átöntjük, majd minden palacsintához egy teáskanálnyit teszünk a sütőbe. Erre merünk rá egy kismerőkanálnyi tésztát úgy, hogy az edény alján elterüljön (a palacsintasütő döntögetése, forgatása hasznos lehet).
A palacsinta egyik oldalát megsütjük, kicsúsztatjuk a palacsintasütőből, ráteszünk egy réteg tölteléket, majd rácsúsztatjuk a következő, frissen sütött palacsintát. A töltelék mindig a sületlen oldalra kerül.
Az, hogy az összerakott, tortaszerű palacsintákat végül csak szeleteljük, öntettel dúsítjuk előtte, vagy töltelékestől át is sütjük, mindenkinek kedve szerint.
Remek kombináció ha az egyik réteget spenóttal, a következőt sóskával szórjuk meg.
A maradék lecsó esetében a gyökérzöldségek (répa, zeller, cékla, pasztinák) és levélzöldségek nem jó kiegészítők, ellenben a cukkini és más tökfélék kiválóak. A többi maradék szabadon kombinálható.
Az összerakott palacsinták forró sütőben ropogósra sülnek készre.
A gombáról maradt vajat feltesszük a tűzre, ebben elkeverjük a 2 evőkanál lisztet, majd mikor már forr egy habverővel folyamatosan kevergetve hozzáöntjük a forró tejet. Mikor a mártás már sűrűsödik (tejszín és tejföl közötti állagú, a tejszínhez közelebb) hozzákeverünk kevés őrölt szerecsendiót és sót.
Ezután a besamelbe belekeverjük a gombát, az összevágott zöldfűszert és ezzel a keverékkel kenjük meg a palacsintákat. Végül a palacsinták tetejére is besamel kerül.
Ha ezután nem teszünk rá sajtot azonnal szeletelhető, ha igen, átsütve az igazi.
Elárultam neki, hogy fogalmam sincs, de ötleteljünk együtt. Így került szóba a spenótos tészta, a spenótos palacsinta, ennek révén a csúsztatott palacsinta.
Abból lett végül spenótos, nem spenótos, húsmentes és húsos is. Ráadás, hogy nálunk otthon a palacsintatésztát egyformán készítettük akár édes, akár sós palacsinta készült. A csúsztatott abban tért el, hogy ahhoz a tojásfehérjét felvertük habnak.
Palacsintatészta hozzávalók 12 db-hoz:
- 1 tojás,
- 15 dkg liszt,
- 2 dl tej + 2 dl szódavíz, de lehet csak szódavíz az egész,
- késhegynyi só.
Elkészítése:
A tojás sárgáját a sóval és a liszttel alaposan elkeverjük, majd folyamatos keverés mellett lassan hozzáadjuk a folyadékot. Akkor jó, ha tejszín sűrűségű. Sütés előtt 10-15 percig állni hagyjuk.Ezalatt a tojásfehérjét habbá verjük, majd belekeverjük a tésztába.
Sütéshez a palacsintasütőt a zsiradékkal együtt megmelegítjük, a meleg zsiradékot egy másik edénybe átöntjük, majd minden palacsintához egy teáskanálnyit teszünk a sütőbe. Erre merünk rá egy kismerőkanálnyi tésztát úgy, hogy az edény alján elterüljön (a palacsintasütő döntögetése, forgatása hasznos lehet).
A palacsinta egyik oldalát megsütjük, kicsúsztatjuk a palacsintasütőből, ráteszünk egy réteg tölteléket, majd rácsúsztatjuk a következő, frissen sütött palacsintát. A töltelék mindig a sületlen oldalra kerül.
Az, hogy az összerakott, tortaszerű palacsintákat végül csak szeleteljük, öntettel dúsítjuk előtte, vagy töltelékestől át is sütjük, mindenkinek kedve szerint.
Ma felmerült töltelék variációk:
(12 palacsintás töltelékekkel)Spenótos sajtos:
Hozzávalók:- 15 dkg spenót (vagy spenót és sóska vegyesen),
- fokhagyma ízlés szerint,
- só ízlés szerint,
- 10-15 dkg reszelt sajt,
- 2 dl tejföl.
Remek kombináció ha az egyik réteget spenóttal, a következőt sóskával szórjuk meg.
Pikáns spenótos:
Hozzávalók:- 15 dkg spenót csíkokra vágva,
- 1 csokor kapor, apróra vágva.
- fokhagyma ízlés szerint,
- 15 dkg paradicsom vékonyra szelve,
- néhány levél bazsalikom (ízlés szerint), apróra vágva,
- só ízlés szerint,
Húsos spenótos:
Hozzávalók:- 15 dkg spenót csíkokra vágva,
- 1 csokor petrezselyem, apróra vágva.
- 20-25 dkg darált, vagy apróra vágott hús,
- fokhagyma ízlés szerint,
- só, frissen őrölt (kávédaráló kiváló, nálunk a zöldbors vált be) bors ízlés szerint,
- 5 dkg reszelt sajt.
Maradékos:
Hozzávalók:- maradék sült / pörkölt / lecsó / kolbász / fasírt / stb...,
- zöldségekből és / vagy hüvelyesekből készült szendvicskrém maradéka,
- sajtmaradék,
- kiegészítő fűszerek bármelyikhez: petrezselyem, kapor, bazsalikom, kakukkfű, koriander, cikória, majoranna, szurokfű, vagy bármi más, lehetőleg zöldfűszer, hagyma, fokhagyma, torma, ami kéznél van.
- kiegészítő zöldségfélék lehetnek: zeller, répa, padlizsán, cukkini, csillagtök, cékla, karfiol, brokkoli, csicsóka, pasztinák, spárga, levélzöldségek, paprika, paradicsom. Gyakorlatilag bármi ami kéznél van, vagy egyszerű beszerezni, szezonális.
A maradék lecsó esetében a gyökérzöldségek (répa, zeller, cékla, pasztinák) és levélzöldségek nem jó kiegészítők, ellenben a cukkini és más tökfélék kiválóak. A többi maradék szabadon kombinálható.
Az összerakott palacsinták forró sütőben ropogósra sülnek készre.
Gombás:
Hozzávalók:- 10-15 dkg gomba,
- bő 2 evőkanál vaj (ez kerül majd a mártásba mikor kész a gomba)
- só ízlés szerint,
- dupla alapú besamelmártás,
- 2 evőkanál vaj,
- 2 evőkanál liszt,
- 2 dl tej,
- kevés őrölt szerecsendió,
- kis só.
- zöldfűszerek ízlés szerint (majoranna, szurokfű, bazsalikom, kakukkfű, cikória, koriander bármelyike jó, kombinálni is szabad),
- érett, vagy füstölt kemény sajt reszelve (elhagyható).
A gombáról maradt vajat feltesszük a tűzre, ebben elkeverjük a 2 evőkanál lisztet, majd mikor már forr egy habverővel folyamatosan kevergetve hozzáöntjük a forró tejet. Mikor a mártás már sűrűsödik (tejszín és tejföl közötti állagú, a tejszínhez közelebb) hozzákeverünk kevés őrölt szerecsendiót és sót.
Ezután a besamelbe belekeverjük a gombát, az összevágott zöldfűszert és ezzel a keverékkel kenjük meg a palacsintákat. Végül a palacsinták tetejére is besamel kerül.
Ha ezután nem teszünk rá sajtot azonnal szeletelhető, ha igen, átsütve az igazi.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése
Hozzászólásod moderálás után jelenik meg