Betöltés...
2015. szeptember 13., vasárnap

Csúsztatott palacsinta, sós variációk

A piacon jártam épp Annamariék előtt, akiknek csodás szabadföldi spenótjuk van. Vettem is belőle azonnal. Egy asszony megkérdezte, mit csinálok belőle, mert ő szereti, de a spenótfőzeléket már unja.

Elárultam neki, hogy fogalmam sincs, de ötleteljünk együtt. Így került szóba a spenótos tészta, a spenótos palacsinta, ennek révén a csúsztatott palacsinta.

Abból lett végül spenótos, nem spenótos, húsmentes és húsos is. Ráadás, hogy nálunk otthon a palacsintatésztát egyformán készítettük akár édes, akár sós palacsinta készült. A csúsztatott abban tért el, hogy ahhoz a tojásfehérjét felvertük habnak.

Palacsintatészta hozzávalók 12 db-hoz:

  • 1 tojás,
  • 15 dkg liszt,
  • 2 dl tej + 2 dl szódavíz, de lehet csak szódavíz az egész,
  • késhegynyi só.
A kisütéshez palacsintánként 1 teáskanál olaj, vagy olvasztott zsír.

Elkészítése:

A tojás sárgáját a sóval és a liszttel alaposan elkeverjük, majd folyamatos keverés mellett lassan hozzáadjuk a folyadékot. Akkor jó, ha tejszín sűrűségű. Sütés előtt 10-15 percig állni hagyjuk.

Ezalatt a tojásfehérjét habbá verjük, majd belekeverjük a tésztába.

Sütéshez a palacsintasütőt a zsiradékkal együtt megmelegítjük, a meleg zsiradékot egy másik edénybe átöntjük, majd minden palacsintához egy teáskanálnyit teszünk a sütőbe. Erre merünk rá egy kismerőkanálnyi tésztát úgy, hogy az edény alján elterüljön (a palacsintasütő döntögetése, forgatása hasznos lehet).

A palacsinta egyik oldalát megsütjük, kicsúsztatjuk a palacsintasütőből, ráteszünk egy réteg tölteléket, majd rácsúsztatjuk a következő, frissen sütött palacsintát. A töltelék mindig a sületlen oldalra kerül.

Az, hogy az összerakott, tortaszerű palacsintákat végül csak szeleteljük, öntettel dúsítjuk előtte, vagy töltelékestől át is sütjük, mindenkinek kedve szerint.

Ma felmerült töltelék variációk:

(12 palacsintás töltelékekkel)

Spenótos sajtos:

Hozzávalók:
  • 15 dkg spenót (vagy spenót és sóska vegyesen),
  • fokhagyma ízlés szerint,
  • só ízlés szerint,
  • 10-15 dkg reszelt sajt,
  • 2 dl tejföl.
A nyers spenót leveleket csíkokra vágjuk, rászórjuk az aktuális palacsintarétegre, megszórjuk apróra vágott fokhagymával és reszelt sajttal. Többféle sajtot is használhatunk hozzá. A kész tortát kevés tejföllel kívülről megkenjük, ismét megszórjuk reszelt sajttal, majd a sütőben pirosra sütjük.

Remek kombináció ha az egyik réteget spenóttal, a következőt sóskával szórjuk meg.

Pikáns spenótos:

Hozzávalók:
  • 15 dkg spenót csíkokra vágva,
  • 1 csokor kapor, apróra vágva.
  • fokhagyma ízlés szerint,
  • 15 dkg paradicsom vékonyra szelve,
  • néhány levél bazsalikom (ízlés szerint), apróra vágva,
  • só ízlés szerint,
Egyik réteget spenót, kapor és fokhagyma kombinációval, a másik réteget paradicsom és bazsalikom kombinációval szórjuk meg. A tetejére paradicsomkarikák kerülhetnek.

Húsos spenótos:

Hozzávalók:
  • 15 dkg spenót csíkokra vágva,
  • 1 csokor petrezselyem, apróra vágva.
  • 20-25 dkg darált, vagy apróra vágott hús,
  • fokhagyma ízlés szerint,
  • só, frissen őrölt (kávédaráló kiváló, nálunk a zöldbors vált be) bors ízlés szerint,
  • 5 dkg reszelt sajt.
A húst megsózva, fokhagymásan, borsosan elősütjük, míg már színesedik. Nem baj, ha kicsit ropogósra sikerül. Egy réteget ezzel, a másik réteget spenót, és petrezselyem kombinációval szórjuk meg. A tetejére kerül a reszelt sajt. Akkor kész, ha a sajt szép pirosra sült.

Maradékos:

Hozzávalók:
  • maradék sült / pörkölt / lecsó / kolbász / fasírt / stb...,
  • zöldségekből és / vagy hüvelyesekből készült szendvicskrém maradéka,
  • sajtmaradék,
  • kiegészítő fűszerek bármelyikhez: petrezselyem, kapor, bazsalikom, kakukkfű, koriander, cikória, majoranna, szurokfű, vagy bármi más, lehetőleg zöldfűszer, hagyma, fokhagyma, torma, ami kéznél van.
  • kiegészítő zöldségfélék lehetnek: zeller, répa, padlizsán, cukkini, csillagtök, cékla, karfiol, brokkoli, csicsóka, pasztinák, spárga, levélzöldségek, paprika, paradicsom. Gyakorlatilag bármi ami kéznél van, vagy egyszerű beszerezni, szezonális.
A kiválasztott maradékokat és az épp kéznél lévő fűszer és zöldség kiegészítőket egymástól függetlenül összevágjuk / megreszeljük / ledaráljuk, ahogy épp a legegyszerűbb. Felváltva rakjuk a palacsintákra.

A maradék lecsó esetében a gyökérzöldségek (répa, zeller, cékla, pasztinák) és levélzöldségek nem jó kiegészítők, ellenben a cukkini és más tökfélék kiválóak. A többi maradék szabadon kombinálható.

Az összerakott palacsinták forró sütőben ropogósra sülnek készre.

Gombás:

Hozzávalók:
  • 10-15 dkg gomba,
  • bő 2 evőkanál vaj (ez kerül majd a mártásba mikor kész a gomba)
  • só ízlés szerint,
  • dupla alapú besamelmártás,
    • 2 evőkanál vaj,
    • 2 evőkanál liszt,
    • 2 dl tej,
    • kevés őrölt szerecsendió,
    • kis só.
  • zöldfűszerek ízlés szerint (majoranna, szurokfű, bazsalikom, kakukkfű, cikória, koriander bármelyike jó, kombinálni is szabad),
  • érett, vagy füstölt kemény sajt reszelve (elhagyható).
A felszeletelt gombát a vajon elkezdjük sütni, megsózva. A gomba először levet enged, majd a leve szépen elpárolog és a gomba kezd pirulni. Ekkor a gombát kiszedjük a vajból, félretesszük. A besamel mártáshoz felforraljuk a tejet, azt is félretesszük.

A gombáról maradt vajat feltesszük a tűzre, ebben elkeverjük a 2 evőkanál lisztet, majd mikor már forr egy habverővel folyamatosan kevergetve hozzáöntjük a forró tejet. Mikor a mártás már sűrűsödik (tejszín és tejföl közötti állagú, a tejszínhez közelebb) hozzákeverünk kevés őrölt szerecsendiót és sót.

Ezután a besamelbe belekeverjük a gombát, az összevágott zöldfűszert és ezzel a keverékkel kenjük meg a palacsintákat. Végül a palacsinták tetejére is besamel kerül.

Ha ezután nem teszünk rá sajtot azonnal szeletelhető, ha igen, átsütve az igazi.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásod moderálás után jelenik meg

 
Fel