Betöltés...
2016. május 22., vasárnap

HP

Ezt a receptet direkt ínyenc ismerőseim, barátaim kedvéért írom le. A HP itt és most nem az ismert elektronikai márkát és nem a finoman pejoratív Hess P... kifejezést jelenti, hanem a házipálinka rövidítése.

Többen kérdezték, hogyan lehet, hogy többnyire vegetáriánus ételeket készítek és mégis foglalkozom ilyesmivel is. A HP nem állati eredetű alapanyagokból készül.

Két fűszeres változatot próbáltunk ki. Mindkettő alapja 50+ volt, de van ami ötvenen túl az igazi.

Az első alapját alma adta. Fűszerezés nélkül is kellemes, de pont a május eleji fagyos megfázós időszak volt, ezért kombináltuk citromos kakukkfűvel.

Fél literbe került két kb. 8-10 centis, a fásodó rész felett levágott hajtás, 2 napra.

A kakukkfű ennek az időszaknak kiváló gyógynövénye. Erősíti az immunrendszert, nagyon jó fertőtlenítő gyógytea készíthető belőle, mely megvéd a betegségektől, meghosszabbítja a sejtek életét.

Vérbőséget fokozó hatása javítja a vérkeringést, vérszegénység esetén kiváló. A vérkeringés javítása különösen jó hideg időszakokban a hőmérsékleti hatások csökkentésére.

Kezelhető vele köhögés, hörgő- és szájüregi gyulladások, nyálkaoldó, köptető hatása is van. Újabban vírusos betegségekre is javasolják. A nők növényének is nevezik, mert vérzési rendellenességeket és görcsöket szüntet. Étvágyjavító, puffadást szüntet, segíti az emésztést. Féreghajtásra is használják. Depresszióra, fáradtságra tonizáló hatása miatt javasolt.

Külsődleges hatásai is kiválóak, de ez nem a jelen felhasználási mód. Tájékoztatásul azért: éjszakai alvópárnában megszünteti az alvási panaszokat; bőrfertőtlenítő, sebgyógyító hatású; kisgyermekek fürdővizében enyhíti a hasi görcsöket.

A második egy igen remek szilva volt. Megfáztam, fájt a torkom gyorsítani kellett a gyógyulást. Reggel és este nagyon jól jött egy ilyen fertőtlenítő gyógyital. Szezonon kívül nem elég hatékony a paradicsom.

Ebbe egy szál mentát és két szál ugyanolyan kakukkfüvet tettem, mint az előzőbe.

Mikor iszom belőle először a kicsit savanykás, kakukkfüves íz érződik, majd megérkezik a menta hűsítése, tisztul a lélegzet, tűnik a nátha. Mire leérkezik végig a nyelőcső végig melegíti a légcsövet és megérkezik egy nagyon kellemes szilvaíz.

A torokkaparás egy nap alatt megszűnt. A nátha még megvan, enyhe köhögéssel, de két nap alatt nemigen múlik el az ilyesmi. Szerintem holnap azért már megszabadulok.

Miért jó ilyenkor a menta? Erősíti az idegrendszert és rendbe hozza a gyomorműködést. Tisztító és izzasztó hatása révén elősegíti a szervezet megtisztulását. Hideg borogatásként, a menta-főzet elmulasztja a fejfájást. Fáradtság esetén a menta-fürdő kiváló frissítő és erősítő hatású. Jó megfázás, influenza, emésztési zavarok, valamint fejfájás, izom- és ízületi fájdalmak ellen.

A nyári étrendben a borsmenta bors helyett is használható. Kiválóan hűsít, amire a nagy hőségben szükségünk lehet.

Külön kellemes tavaszi élményre sikeredett, hogy mindkét ital szép zöld színű lett.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásod moderálás után jelenik meg

 
Fel