Ez az étel volt az, ami úgy készült, hogy semmi más nem vezetett, csak minél egyszerűbb legyen és minél gyorsabban készüljön el.
Ráadás, hogy a nyár elején vajbabból, ceruzababból, juliskababból és fekete babból több kilónyit tettem el a mélyhűtőbe már konyhakészre vágva.
Ehhez kellett kitalálni, mi legyen belőle...
Ez az olvadási-melegedési folyamat egészen gyors lesz, ha a fagyasztóba úgy tesszük a zöldséget, hogy mosás után előbb megszáradjon, majd utána vágjuk. Így nem keletkeznek összefagyott tömbök, az alapanyag sokkal jobban megőrzi eredeti tartalmát és tulajdonságait.
Közben volt idő a paradicsom előkészítésére. Minden ételhez vékony héjú paradicsomokat használok, amiket forrázás nélkül lehet hámozni, azaz le lehet húzni a héját.
Mikor zöldbab meleg lett, takarékra vettem a lángot. Ahogy már láthatóan és keverés közben érezhetően puhult (nem puha! a készben is cseppet roppanós), hozzákevertem a hámozott, vágott paradicsomot, kevés frissen őrölt zöldborsot, a szumákot és annyi forró vizet, ami épp az étel tetejéig ért.
Újraforráskor lezártam az edényt, még 15 percig főtt az étel.
A köret elkészítése is egyszerű volt. Ugyanúgy, mint minden gabonaféléből a tönkölyből is fél liter = fél kiló. A főzéshez kétszer annyi víz kell, mint amennyi a mag.
Feltettem a két liter vizet forrni egy kanál sóval meg egy kicsi olajjal. Mikor felforrt belekevertem a tönkölyt.
Mikor újra forrt lefedtem és a legkisebb lángon hagytam főni 20 percig. Ez után félrehúztam a tűzről, megkevertem, újra lefedtem. Lefedve hagytam tálalásig.
Jó alternatíva a sütőben készítés. Ilyenkor a zöldbab lábosban, vagy fazékban főzését akkor kell abbahagyni mikor a paradicsomot kevernénk hozzá. Az előfőzött tönkölyre ráterítjük a paradicsomot, a bazsalikomot, megszórjuk a frissen őrölt zöldborssal és a szumákkal, majd a tetejére terítjük a zöldbabot. Ha nagyon száraz, kevés vizet is öntünk rá.
190 fokra előmelegített sütőben fólia alatt sütjük 10 percig. Ekkor levesszük a fóliát, megszórjuk az ételt reszelt sajttal és a sajt pirulásáig (5-10 perc) sütjük tovább.
Ilyenkor a nyers paradicsomot a vékony karika csípős paprikákkal össze is keverhetjük, kevés vékonyra szelt hagymát és egy csipet sót tehetünk hozzá. Ezt kínálhatjuk salátaként, vagy feltehetjük mint ételdekorációt a tányérokra.
A húsos változat hamarosan megjelenik itt.
Ráadás, hogy a nyár elején vajbabból, ceruzababból, juliskababból és fekete babból több kilónyit tettem el a mélyhűtőbe már konyhakészre vágva.
Ehhez kellett kitalálni, mi legyen belőle...
Hozzávalók
- 5 kg vegyes zöldbab, kb 2-3 cm-esre vágva,
- 1 kg paradicsom, hámozva, szeletelve,
- 1 nagy csokor bazsalikom, apróra vágva,
- 3 fej fokhagyma, vékony szeletekre vágva,
- frissen őrölt zöldbors, ízlés szerint,
- 1 evőkanál szumák,
- 6 evőkanál adalékmentes só,
- 7 evőkanál sütő-főző olívaolaj,
- víz, szükség szerint.
Körethez
- 1 kg szemes tönköly,
- 1 evőkanál adalékmentes só,
- 2 liter víz,
- pár csepp olaj, vagy kevés vaj.
Tálaláshoz
- cikkekre vágott paradicsom ízlés szerint (kb. 1 kg),
- vékonyra karikázott csípős paprika ízlés szerint (1-2 db, csípősségtől függően),
- füstölt sajt reszelve, adagonként egy csipetnyi.
Elkészítése
Az olajra feltettem a zöldbabot a fokhagymával és az összes sóval. Lefedtem az edényt és közepes lángon hagytam. Időnként megkevertem míg ki nem olvadt és át nem melegedett.Ez az olvadási-melegedési folyamat egészen gyors lesz, ha a fagyasztóba úgy tesszük a zöldséget, hogy mosás után előbb megszáradjon, majd utána vágjuk. Így nem keletkeznek összefagyott tömbök, az alapanyag sokkal jobban megőrzi eredeti tartalmát és tulajdonságait.
Közben volt idő a paradicsom előkészítésére. Minden ételhez vékony héjú paradicsomokat használok, amiket forrázás nélkül lehet hámozni, azaz le lehet húzni a héját.
Mikor zöldbab meleg lett, takarékra vettem a lángot. Ahogy már láthatóan és keverés közben érezhetően puhult (nem puha! a készben is cseppet roppanós), hozzákevertem a hámozott, vágott paradicsomot, kevés frissen őrölt zöldborsot, a szumákot és annyi forró vizet, ami épp az étel tetejéig ért.
Újraforráskor lezártam az edényt, még 15 percig főtt az étel.
A köret elkészítése is egyszerű volt. Ugyanúgy, mint minden gabonaféléből a tönkölyből is fél liter = fél kiló. A főzéshez kétszer annyi víz kell, mint amennyi a mag.
Feltettem a két liter vizet forrni egy kanál sóval meg egy kicsi olajjal. Mikor felforrt belekevertem a tönkölyt.
Mikor újra forrt lefedtem és a legkisebb lángon hagytam főni 20 percig. Ez után félrehúztam a tűzről, megkevertem, újra lefedtem. Lefedve hagytam tálalásig.
Tálalás
A tányér aljára szedtem a tönkölyt. Arra vágtam friss, nyers paradicsomot. Tetejére szedtem a zöldbabot, majd megszórtam reszelt, füstölt sajttal. Emellé kínáltam a vékonyra karikázott csípős paprikát.Jó alternatíva a sütőben készítés. Ilyenkor a zöldbab lábosban, vagy fazékban főzését akkor kell abbahagyni mikor a paradicsomot kevernénk hozzá. Az előfőzött tönkölyre ráterítjük a paradicsomot, a bazsalikomot, megszórjuk a frissen őrölt zöldborssal és a szumákkal, majd a tetejére terítjük a zöldbabot. Ha nagyon száraz, kevés vizet is öntünk rá.
190 fokra előmelegített sütőben fólia alatt sütjük 10 percig. Ekkor levesszük a fóliát, megszórjuk az ételt reszelt sajttal és a sajt pirulásáig (5-10 perc) sütjük tovább.
Ilyenkor a nyers paradicsomot a vékony karika csípős paprikákkal össze is keverhetjük, kevés vékonyra szelt hagymát és egy csipet sót tehetünk hozzá. Ezt kínálhatjuk salátaként, vagy feltehetjük mint ételdekorációt a tányérokra.
A húsos változat hamarosan megjelenik itt.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése
Hozzászólásod moderálás után jelenik meg