Az van, hogy más elfoglaltság miatt le vagyok maradva a téli receptekkel. Pótolom, ahogy sikerül. Most közkívánatra viszont az utoljára készült recepttel kezdem.
Mit jelent a közkívánatra?
Az itteni receptek úgy íródnak le, hogy először megfőzöm az ételt, aztán lefotózom, megesszük, majd leírom a receptet. A kis, közösen étkező csapatban mindenki azzal járul hozzá ehhez, amivel tud. Ha bármelyikünk szívesen ajánlaná másnak az így készült ételt, szól, hogy azzal a recepttel kezdjem.
Ezt a levest nem levesnek szántam eredetileg. De tudok én vitatkozni mindenféle alapanyagokkal, ha mégis leves akarnak lenni? Igazából külön örültem neki, mert megvan a leves titka: nem levest kell főzzek, akkor sikerülhet. (Ezt mindenki érti aki ismeri a főztöm. Mikor levest akarok főzni sose az lesz.)
A felkockázott céklát az összes sóval az összes olajban kezdtem dinsztelni. Mikor már puhult hozzákevertem a hasábokra vágott répát. Mikor a répa is kezdett puhulni félrehúztam a tűzről, hozzákevertem a frissen őrölt fekete hagymamagot, a pici őrölt paprikát. Öntöttem rá annyi előre forrósított vizet, hogy ellepje.
Ezután hozzákevertem a nagyjából megfőtt babot és tönkölyt, majd tettem hozzá még vizet, amivel a víz már az egészet ellepte. Mikor a víz újra forrt lezártam a kuktát és lassú tűzön főztem 15 percig. Ekkorra a répa már átfőtt, de nem puha, a cékla még kellemesen rágható állagú.
A húsos változatot itt találod.
Mit jelent a közkívánatra?
Az itteni receptek úgy íródnak le, hogy először megfőzöm az ételt, aztán lefotózom, megesszük, majd leírom a receptet. A kis, közösen étkező csapatban mindenki azzal járul hozzá ehhez, amivel tud. Ha bármelyikünk szívesen ajánlaná másnak az így készült ételt, szól, hogy azzal a recepttel kezdjem.
Ezt a levest nem levesnek szántam eredetileg. De tudok én vitatkozni mindenféle alapanyagokkal, ha mégis leves akarnak lenni? Igazából külön örültem neki, mert megvan a leves titka: nem levest kell főzzek, akkor sikerülhet. (Ezt mindenki érti aki ismeri a főztöm. Mikor levest akarok főzni sose az lesz.)
Hozzávalók:
- 1 kg fehérbab (apró, hosszúkás szemű),
- 1 kg szemes tönkölybúza,
- 1 kg színes répa hasábra vágva,
- 2 kg cékla felkockázva,
- 7 evőkanál adalékmentes só (a bab és a tönköly duplára dagad, azért),
- 1 evőkanál fekete hagymamag,
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika,
- 10 evőkanál sütő-főző olívaolaj,
- víz:
- 4,5 liter a babhoz és a tönkölyhöz - ezt teljesen felszívják,
- a többihez tetszés szerint.
Elkészítése:
A babot és a tönkölyt együtt feltettem főni kuktában, áztatás nélkül, só nélkül, kicsivel több mint kétszeres vízben. Forrástól számítva 25 percig főttek.A felkockázott céklát az összes sóval az összes olajban kezdtem dinsztelni. Mikor már puhult hozzákevertem a hasábokra vágott répát. Mikor a répa is kezdett puhulni félrehúztam a tűzről, hozzákevertem a frissen őrölt fekete hagymamagot, a pici őrölt paprikát. Öntöttem rá annyi előre forrósított vizet, hogy ellepje.
Ezután hozzákevertem a nagyjából megfőtt babot és tönkölyt, majd tettem hozzá még vizet, amivel a víz már az egészet ellepte. Mikor a víz újra forrt lezártam a kuktát és lassú tűzön főztem 15 percig. Ekkorra a répa már átfőtt, de nem puha, a cékla még kellemesen rágható állagú.
Tálalás:
Apróra vágott nyers fokhagyma, füstölt parajdi bányasó és csípős paprika illik hozzá.A húsos változatot itt találod.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése
Hozzászólásod moderálás után jelenik meg