Betöltés...
2017. február 3., péntek

Káposztás karfiol lencsés barnarizzsel

Ismerőseim sokszor mondják, hogy nem szeretik a lencsét. Azt gondolom fogalmuk sincs mit hagynak ki. Arról már nem is beszélek, hány fajta lencse van kicsitől nagyig, sárgától feketéig.

Lencsés rizs hozzávalók:

  • 1,5 kg előgőzölt barnarizs (gyorsan készül és nagyon finom, mert a rizs minden részének íze benne van),
  • 1,5 kg lencse,
  • 3 közepes vöröshagyma csíkokra vágva,
  • 2 fej fokhagyma gerezdjei csíkokra vágva,
  • babérlevél ízlés szerint,
  • 1 evőkanál fekete hagymamag,
  • 1 evőkanál szumák,
  • 9 evőkanál sütő-főző olívaolaj,
  • 7 evőkanál adalékmentes parajdi bányasó.

Elkészítése:

Első lépésben feltettem a rizst és a lencsét együtt főzni. Kétszeres vízbe, só és fűszerek nélkül. A vizet felforraltam mielőtt a rizs és a lencse belekerült volna. 20 percig főtt, majd addig hagytam lefedve míg az összes vizet magába szívta.

Egy másik edényben megdinszteltem a hagymát az összes olajon az összes sóval. Míg készült megdaráltam a babérlevelet és a fekete hagymamagot. Amikor a hagyma már üveges lett hozzákevertem a fokhagymát kb. két percre. Ezután belekevertem a fűszereket. Végül ezt az egészet összekevertem a rizzsel és a lencsével mikor az elkészült. Együtt már nem főttek.

Aki érzékeny a hagymára a fekete hagymamagból (sok helyen hívják fekete köménynek is, a Nigella Sativa - kerti katicavirág - magja) tegyen többet az ételbe az íze miatt. Egyébként mind a hagyma, mind a fokhagyma elhagyható.

Káposztás karfiol hozzávalók:

  • 2 nagy fej karfiol rózsákra szedve,
  • 2 nagy fej édeskáposzta laskára vágva,
  • 2 evőkanál őrölt kömény,
  • 6 evőkanál sütő-főző olívaolaj,
  • 4 evőkanál adalékmentes parajdi bányasó.

Elkészítése:

A karfiol és a káposzta saját mélyhűtésből származott. A karfiol zöldje azért nincs benne, mert azt még frissen tettem egy levesbe (nagy örömömre a termelők kérésre hozzák úgy a karfiolt, hogy az összes zöldje rajta van).

Feltettem az olajat kuktába, mikor már meleg volt beleborítottam a káposztát fagyottan. Amint a káposzta kezdett levet engedni megszórtam a köménnyel, összekevertem, tettem rá egy kevés előre forrósított vizet és hozzákevertem a fagyott karfiol rózsákat. Lezártam a kuktát. közepes lángon 20 percig készült. Ekkorra a káposzta is, a karfiol is épp roppanós maradt.

Válasz a kérdésedre ami a kép alapján merülhetett fel:

Miért van az étel dobozban?

Átlagban 8-10 embernek készül az étel. Aki nem itt eszi meg az hazaviszi. Nem étterem. Baráti, családi közösségekbe való módszer. A közös vásárlás, közös előkészítés, a mindig másnál készülő ételek a legjobb változata a gazdaságos, egyben szórakoztató ételkészítésnek.

Örülök, hogy eddig sikerült néhány családi összejövetelt, beszélgetést örömtelivé tennem ezzel a módszerrel. Mert ugye sokkal jobb több napra főzni, többféle ételt a nagyinál, mint nézni, hogy majd megszakad a fáradtságtól mikor ebédre hív minket?

A recept húsos változatát itt találod.



Ebből az ételből a lencse és a rizs kombinációja önálló ételként, tetszőleges salátával kombinálva, vagy köretként szerepelhet az étrendünkben.

Mikor utánanéztem a lencse hatásainak igen érdekes dolgokra bukkantam:
  1. A hagyomány szerint Ezékiel próféta azt az utasítást kapta Istentől, hogy süssön kenyeret búzából, árpából, babból, lencséből, kölesből és tönkölyből, és azt egye 390 napig, vagyis több mint egy évig (Ez. 4,9). (Ez a liszt ma nagyobb bioboltokban kapható, remek lepénykenyér készül belőle.)
  2. Hippokratész, májproblémákkal küszködőknek ajánlotta fogyasztását. Ma már igazolt ez az ajánlás, hiszen kimutatták, hogy a lencse fokozza az immunsejtek működését, különösen jó hatású vírusos fertőzések esetén.
  3. Igen gazdag antioxidáns vegyületekben, melyek a szabad gyökök megkötése révén fontos szerepet töltenek be a betegségmegelőzésben. Ez alapján lehet abban valami, hogy a lencse szépít, hiszen az arc ráncosságának egyik oka a szabad gyökök károsító hatásában keresendő. 
  4. Rizzsel a tejérzékenység étele. Kimutatták, hogy laktóz érzékenység esetén lencséből és rizsből álló ételekkel úgy lehet megszüntetni a panaszokat, hogy közben a szükséges energia és fehérje is bejusson a szervezetbe. Gluténérzékenyekre pontosan ilyen hatása van.
  5. A lencséből készült ételek kedvező hatással vannak a cukorbetegekre, mivel a lencsében levő keményítőből lényegesen kevesebb szőlőcukor szívódik fel, mint pl. a búzakeményítőből. Ezáltal a vércukoremelő képessége is lényegesen kisebb. Ennek ellenére mégsem nehezen emészthető. Ezen előnyös tulajdonságai alapján a táplálkozástudomány úgy véli, hogy a hüvelyesek és ezen belül a lencse napi fogyasztása rendkívüli módon segíti a betegségek megelőzését.
  6. A népgyógyászatban a lencsét vérszaporító és „vértisztító" hatásúnak vélik. Valószínűleg a májra és az immunrendszerre gyakorolt hatása okán.
  7. ... és ez még messze nem minden.
Egyesek azt állítják, hogy elsősorban a reformkonyha kedveli. Nem szabad ezt elhinni. Egy több ezer éves tápláléknövény, ami rendkívül sokoldalúan készíthető el. A legegyszerűbb ételektől kezdve a legkülönlegesebbig mindenütt van helye. Hogy milyet készítesz belőle csak rajtad múlik.

Fekete hagymamag

A kerti katicavirág termése. Amellett, hogy kellemes ízű, gyógyhatása is van:
  • asztma, bronchitis és köhögés ellen
  • immunrendszer erősítésére
  • allergiás reakciók csökkentésére
  • gyulladáscsökkentő
  • csökkenti a vesekő - képződést
  • felfúvódás, emésztési zavarok ellen
  • szoptatós anyáknál tejtermelést fokozó
  • féregűző
  • élénkítő
  • érzéstelenítő hatású.
Az ájurvéda szerint serkenti az agyműködést, elősegíti a tiszta gondolkodást és a koncentrációt.

Az ókori egyiptomiak a fáraók aranyának nevezték. Egyiptomi papirusztekercseken találtak olyan feljegyzéseket, amelyek szerint a következő bajokra sikeresen alkalmazták és ma is használják: felfúvódás, étvágytalanság, gyengeség, gyulladások, bőrbetegségek, női panaszok, felső légúti megbetegedések, magas vérnyomás, alvászavar, fejfájás, asztma. A versenylovak hörgőbetegségeit még ma is ezzel kezelik az arab világban.

Mohamed próféta állítólag azt mondta, hogy a „halálon kívül minden betegségre hatásos”. Ha ezt nem is vesszük szó szerint, azért még nagyon hasznos kis magocskáról van szó.

Szumák

A sumak nevű fűszer egy Rhus coraria nevű növény termésének őrölt pora. A sumak előfordul Szicíliában, Iránban, Törökországban, illetve az arab országokban, valamint középázsia több más országában is. Elnevezése valószínűleg az örmény summak = sötétvörös szóból ered.

Eredetileg - a citrom elterjedése előtt - savanyításra használták. Több leírás savanyú, gyümölcsös íznek jellemzi ízhatását, szerintem egy enyhén sós összetevő is van az ízében. Hummusz készítéséhez csak ezt használom citrom nélkül mióta kiderült, hogy milyen tökéletes a citrom helyett. Teába is szoktam tenni.

Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítőszert készítenek belőle (fogíny-, torokgyulladás, aranyeres bántalmak, bélhurut, gyomor- és bélvérzés ellen) A növényből ipari bőrcserző-anyagot és festékanyagot is nyernek. A kézműiparban kelmefestőszer volt, a népművészek ma is hasznosítják ilyen célra. Valamikor hazánkban is elterjedt növény volt.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásod moderálás után jelenik meg

 
Fel