Már épp jól kitaláltam mit szeretnék főzni, aztán a szükséges hozzávalók felét nem kaptam se a piacon, se a boltban. Kéne ilyen szakácsverseny is néha ami ilyen meglepetés helyzetekről szól. Ki mit főzne?
Én azokból amiket találtam végül ezt készítettem:
A főzővízbe sót és kevés szőlőmag olajat tettem. 7-9 perc alatt készül el. Forrásban lévő vízbe kell a tésztát tenni, mikor kész leszűrni. Az olaj miatt akkor se tapad össze ha nem öblítem le.
A hagymaolaj a hagyma elődinsztelésekor szokott készülni úgy, hogy a hagymát annyi olajba teszem ami elfedi, valójában nem dinsztelem hanem lassú tűzön konfitálom. A mostani hagymakeverék: póréhagyma + vöröshagyma + újhagyma zöldje + új fokhagyma a zöldjével együtt + medvehagyma.
Mikor a hagyma alól a víz nagyjából elpárolog az olaj nagy részét leszedem a tetejéről, üvegbe öntöm. Az üveg kinyitása után szigorúan hűtőben kell tárolni, de ha nagy melegben készül célszerű már lehűlés után betenni. A hagymaolajat remekül lehet használni ételek, saláták ízesítésére is anélkül hogy azokba hagymát tennénk. Hagymaszagú lehelet elkerülésére kiváló.
A gombaolaj ugyanúgy készül mint a hagymaolaj, de a gombát könnyebb egészen vízmentesre lehet készíteni. A mostanit májusi pereszkéből csináltam.
Amikor az olajat leszedem a hagymáról / gombáról az elkészült hagymát / gombát sütőzacskóba adagolom úgy, hogy egész vékonyra le lehessen lapítani, majd a zacskó felét visszahajtani. (Hasznos a művelet előtt a készülő torony alá egy kartonlapot tenni.) A következő zacskó az előzőre kerül, ugyanígy töltve.
Amikor az összeset betöltöttem zacskókba a torony tetejére újra kartonlap kerül. Ha szobahőmérsékletűre hűlt beteszem egy nagyobb zacskóba vagy szatyorba, majd be a mélyhűtőbe. A módszer előnye hogy mind a hagymából, mind a gombából bármikor tudok törni akkora darabot amire épp szükségem van, a lefagyasztottakat nem kell kiolvasztani.
Pontosan ugyanígy zacskóztam be és fagyasztottam le a vargányapörköltet is, csak annak nem volt eltehető zsiradéka.
Amint a hagyma átmelegedett hozzákevertem a földes részétől megtisztított, megmosott rókagombát, amiből csak a nagyobbakat vágtam el kicsit.
Ahogy a gomba elkezdett levet engedni hozzákevertem a fagyasztóból elővett gombákat, a sót és az őrölt fűszereket. Természetesen a gombalapokat is eltördeltem előtte.
Mikor ezek a gombák is már felengedtek következett a zöldborsó. Még 5 perc kevergetés, követte a cukkini és a paprikák. Amint a cukkini is kezdett levet engedni még egyszer megkevertem majd lezártam a kuktát. Közepesnél kicsit kisebb lángon készült még 15 percig.
Az alábbi tálalási mód ovo-lakto vegetáriánusoknak állati eredetű kiegészítéssel dúsított:
A húsos változat testvérblogunkban →
Én azokból amiket találtam végül ezt készítettem:
Hozzávalók és elkészítés:
Dekoráció
- enyhén harapós bácskai paprika,
- paradicsom,
- jégsaláta.
Tészta
Tojásmentes durumtészta, paradicsom és bazsalikom ízesítéssel (összetétele: durumbúza, dehidratált bazsalikom 2%, dehidratált paradicsom 2%).A főzővízbe sót és kevés szőlőmag olajat tettem. 7-9 perc alatt készül el. Forrásban lévő vízbe kell a tésztát tenni, mikor kész leszűrni. Az olaj miatt akkor se tapad össze ha nem öblítem le.
Olajok, hagymák, előre készült gombák
Időről időre szőlőmag olajjal, vagy sütő-főző olívaolajjal konfitáltás során ízesedett olajokat készítek. Ez sokszor egyszerűsíti az ételkészítés folyamatát, sokszor érdekes ízhatások elérését segíti. A mostani ételhez hagymaolajat és gombaolajat használtam. Az olaj elkészítéséhez használt alapanyagokat le szoktam fagyasztani.A hagymaolaj a hagyma elődinsztelésekor szokott készülni úgy, hogy a hagymát annyi olajba teszem ami elfedi, valójában nem dinsztelem hanem lassú tűzön konfitálom. A mostani hagymakeverék: póréhagyma + vöröshagyma + újhagyma zöldje + új fokhagyma a zöldjével együtt + medvehagyma.
Mikor a hagyma alól a víz nagyjából elpárolog az olaj nagy részét leszedem a tetejéről, üvegbe öntöm. Az üveg kinyitása után szigorúan hűtőben kell tárolni, de ha nagy melegben készül célszerű már lehűlés után betenni. A hagymaolajat remekül lehet használni ételek, saláták ízesítésére is anélkül hogy azokba hagymát tennénk. Hagymaszagú lehelet elkerülésére kiváló.
A gombaolaj ugyanúgy készül mint a hagymaolaj, de a gombát könnyebb egészen vízmentesre lehet készíteni. A mostanit májusi pereszkéből csináltam.
Amikor az olajat leszedem a hagymáról / gombáról az elkészült hagymát / gombát sütőzacskóba adagolom úgy, hogy egész vékonyra le lehessen lapítani, majd a zacskó felét visszahajtani. (Hasznos a művelet előtt a készülő torony alá egy kartonlapot tenni.) A következő zacskó az előzőre kerül, ugyanígy töltve.
Amikor az összeset betöltöttem zacskókba a torony tetejére újra kartonlap kerül. Ha szobahőmérsékletűre hűlt beteszem egy nagyobb zacskóba vagy szatyorba, majd be a mélyhűtőbe. A módszer előnye hogy mind a hagymából, mind a gombából bármikor tudok törni akkora darabot amire épp szükségem van, a lefagyasztottakat nem kell kiolvasztani.
Pontosan ugyanígy zacskóztam be és fagyasztottam le a vargányapörköltet is, csak annak nem volt eltehető zsiradéka.
Ragu
- 50 dkg rókagomba,
- 80 dkg héj nélküli zöldborsó,
- 3 kg cukkini (héjastól, kisebb kockára vágva),
- 3 db csípős bácskai paprika,
- 1 db bogyiszlói paprika (fagyasztóból, tavalyi),
- 1 csomag konfitált májusi pereszke (fagyasztóból),
- 1 csomag vargányapörkölt (fagyasztóból),
- 2 csomag konfitált vegyes hagyma (fagyasztóból),
- 5 evőkanál adalékmentes Parajdi Bányasó,
- 1 evőkanál frissen őrölt zöldbors + fekete hagymamag + kömény + szumák keveréke,
- 1 dl hagymaolaj + 1 dl gombaolaj.
Fontos! Ha az ételbe fagyasztott alapanyag kerül azt sose szabad kiolvasztani. Forró legyen a zsiradék vagy a víz, vagy az étel már elkészült része. Akkor olyan lesz a fagyasztott mintha frissből készült volna.
Amint a hagyma átmelegedett hozzákevertem a földes részétől megtisztított, megmosott rókagombát, amiből csak a nagyobbakat vágtam el kicsit.
Ahogy a gomba elkezdett levet engedni hozzákevertem a fagyasztóból elővett gombákat, a sót és az őrölt fűszereket. Természetesen a gombalapokat is eltördeltem előtte.
Mikor ezek a gombák is már felengedtek következett a zöldborsó. Még 5 perc kevergetés, követte a cukkini és a paprikák. Amint a cukkini is kezdett levet engedni még egyszer megkevertem majd lezártam a kuktát. Közepesnél kicsit kisebb lángon készült még 15 percig.
Az étel elkészítése során csak az alapanyagok mosásához és a tészta főzéséhez használtam vizet. Az étel maga saját levében készült. A különféle hagymák zöld részeinek felhasználása valamint a cukkini, gomba, stb... étel alapanyagok ehető külső rétegének felhasználása részemről szándékos. Érdemes kipróbálni.
Tálalás:
Az elkészült étel semmiféle állati eredetűt nem tartalmaz, így a fenti tálalásban veganok is fogyaszthatják.Az alábbi tálalási mód ovo-lakto vegetáriánusoknak állati eredetű kiegészítéssel dúsított:
A húsos változat testvérblogunkban →
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése
Hozzászólásod moderálás után jelenik meg