Betöltés...
2018. november 26., hétfő

Ötletek - felhasználás, fagyasztás

Két dolog szokott központi kérdés lenni az étel alapanyagok esetében. Az egyik a hulladékba kerülő ehető részek elkerülése.

Mit értek ez alatt?

A magyarázathoz jó szolgálatot tesznek a káposztafélék, mint a brokkoli és a karfiol. Ugyanígy a zöld hagymafélék mint az újhagyma és a póréhagyma. Nyugodtan ide sorolhatjuk a retek levelét mikor roppanósan friss, a céklaleveleket is.

A kedves vásárló megméreti például a karfiolt, majd szól az eladónak:
  • Vágja le a zöldjét legyen szíves!

Meglepő híreim vannak!

  • A zöldjét pont annyi ideig tartott megtermelni, sőt ugyanannyiba került, mint a többit.
  • A termelők soha nem hoznak ki olyan zöldjét ami nem ehető.
  • Ha megmérik pl. a karfiolt a vevő kifizeti - zöldestől, majd a pénzét azonnal a szemétbe dobja.
    Épp a napokban főztem karfiolból és brokkoliból. Két-két nagyobb példányt szereztem be. Darabonként olyan másfél kilósak voltak. A feleslegesnek látszó torzsákat, szárakat, leveleket bizony elhoztam. Külön összevágtam. Meg is mértem a végeredményt:




    Közel 1 kg remekbe szabott káposztaféle lett úgy, hogy volt kb. két maroknyi hulladék is, hiszen a karfioltorzsa fás része pl. a szemétben landolt nálam is. Ebből a ki nem dobott zöldből gyökérzöldségekkel kiváló levesalap, vagy teljes leves készíthető. Csináltam hozzá egy zöldségcsomagot, ami szintén a fagyasztóba készül. Összetétele: répa, paszternák, petrezselyemgyökér, sárga bébicékla, zeller, káposztalevél. Helyből hozzá vágtam a petrezselyemzöldet, egy csomag kaprot és egy csokor zellerzöldet is.

    Ezek a zöldek külön kicsi zacskóba kerültek, mert a felhasználás során máskor kerülnek a levesbe mint a gyökerek.


    Fontos!

    1. A mélyhűtőbe kizárólag szárazon összevágott dolgok kerülhetnek. Amit előre megmosunk arról előbb leszárítjuk a vizet és csak utána vágjuk fel. Így nem jegesedik, nem fagy össze. Egészen keveset is ki lehet venni a csomagból.
    2. A zacskót érdemes elfektetni, a levegőt óvatosan kinyomni a csomagból, majd úgy bekötni az elejét. Így egyrészt látszik mi van benne, másrészt sokkal több dolog elfér a mélyhűtőben mint a csak úgy bezacskózottak esetében.
    3. Szoktam egyes zacskókötegek alá kartonlapot betenni, aminek elöl egy részét felhajtom. Oda írom fel a címszavakat: zöldség, gomba, káposzta, karfiol, stb... Így olyan lesz mintha sok kis fiók lenne. A karton a zacskót is védi a kiszakadástól.

    Apropó! Zacskó, fagyasztás, későbbi felhasználás:

    Zöldséghez mindig új köteget veszek, mindig olyat ami erős zacskókból áll. Ennek az az oka, hogy ha az ilyenből kiveszem a lefagyasztott zöldséget kiöblítem, megszárítom és többször felhasználom. Nem mindegy hogy alkalmanként egy vékony zacskót használok el, vagy 10-20 használat után kell cserélni egyet.

    A húsokat vagy szeletre vágva, vagy felkockázva - szintén lapított zacskós stílusban teszem el. Mindig száraz külső felülettel. Mindig sütőzacskóban. Egy sütőzacskóba 4-6 szelet hús is befér. Úgy helyezem el a szeleteket hogy egymással ne érintkezzenek. Ezt a zacskó hajtogatásával érem el.

    Ezekkel a csomagolási módszerekkel mindig minden zacskón látszik mi van benne. Soha semmit nem kell kiolvasztani. A zöldségek is fagyasztott állapotban kerülnek a forró zsiradékba, vagy vízbe. Így beltartalmi értékük, rostszerkezetük is károsodás nélkül megmarad, az étel olyan lesz mint ami frissből készült.

    Melyik időszakra a legfontosabb zöldségfélét spájzolni?

    Lefogadom azt gondolod hogy télire. Télen ki szokott tartani az előző termés. A tavasz az amikor már és még nincs semmi. Amit palántáznak, a borsó, a bab május közepe tájt kerül a földbe. Termés abból olyan június közepe, vége felé lesz.

    Ma eltett zöldkedvenceim egyike: csak úgy hátborzongatásnak.

    Bébicékla levele spenóttal keverve. Ez remek tud lenni tojás alá póréhagymával és fokhagymával dinsztelve. Kiváló fokhagymásan tésztára is.

    De a legtökéletesebb fokhagymával, bazsalikommal és a télire eltett paradicsommal együtt krémlevesnek. Ilyenkor zöldségekkel, sajtokkal is lehet kombinálni.



    Bizony a már emlegetett bébicékla levele. Spenóttal együtt. Elférne benne egy kevés sóska, vagy vérsóska is, de az már egyik sincs hetek óta.

    Ja! A télire eltett paradicsom.

    Azt én se nem főzöm, se nem gőzölöm, se nem fagyasztom soha. Szimplán ledarálom, teszek bele egy kis sót (nem érezni kóstolásnál), ha épp van elrakáskor pár üvegbe bazsalikomot is darálok.

    Így betöltöm alaposan elmosott, kiforrázott üvegbe. A tetejére ráöntök egy fél centi olajat (pl: olíva, szőlőmag, tökmag - bármelyik, hidegen sajtolt). Lezárom az üveget. Míg ki nem nyitom hűtőbe se kell tenni. Egész következő szezonig van friss, nyers, szabadtéri paradicsomom a főzéshez.

    0 megjegyzés:

    Megjegyzés küldése

    Hozzászólásod moderálás után jelenik meg

     
    Fel