Betöltés...
2012. november 25., vasárnap

Uzsonnánk az őszi kert

A múltkori süteménykrémnél már volt szó a sütőtök finomságáról és előnyös hatásairól. Én minden változatban kedvelem. A mai napra megint eszembe jutott.

Aztán összeraktam egyetlen képbe, mit is ettünk és rádöbbentem: bizony az őszi kert pikáns, édes, ízes gyönyörűsége került az asztalra.

Persze - mint mindig - van egy növény ami a folyamatot elindítja. Ez most a sütőtökkel kezdődött, aztán szemérmetlenül rámvetette magát a piacon két egészséges méretű birskörte. Ebből azonnal elindult a gondolkodás, hogyan legyen kellően édes is, fanyar is, fűszeres is, üdítő is a végeredmény. Mert a kolbászos szendvics képe azonnal beugrott.

Azt gondolom, most tartasz ott, hogy erősen fogod a fejed (mert az enyém nem tudod), vajon hogyan jön a kolbász a sütőtökhöz? Meg ráadásul az összetevők között még hagyma, pirospaprika, meg gyömbér is van.

Kezdjük a szokatlan összetevőkkel.

Pont jól látod. Bizony ahogy az előbb említettem jönnek. Természetes, hogy harmonizálnak, hiszen ha le nem írom eszedbe se jut furcsa összetevőkre gondolni.

A vöröshagyma például igen sokoldalú, ráadásul - kellően karamellizálva - kiváltja a bármilyen édesítés szerepét. A gyömbér olyan, ami nélkül nem is igazi étel az étel (az arányokra itt is fontos figyelni). A pirospaprika több mint szín, ráadásul sokkal karakteresebbé emeli a sütőtök ízét. Nade inkább a részletek röviden:

Vöröshagyma

A Közép-Ázsiából származó jellegzetes aromájú növény rengeteg étel nélkülözhetetlen összetevője – a magyar konyha számára szinte elengedhetetlen hozzávaló. A benne található értékes fitovegyületeknek és élelmi rostoknak köszönhetően a vöröshagyma egészségügyi szempontból is értékes növény. Vegyük sorra, hány féle betegségnek lehet hatékony ellenszere!

Gyomorfekély és gyulladásos bélbetegségek ellen

A vöröshagyma olyan kénvegyületeket tartalmaz, melyek segítenek a Helicobacter Pylori nevű baktérium közömbösítésében. Mivel a mikroorganizmus jelenléte a szervezetben szoros összefüggésben áll a gyomorfekély kialakulásával, így a betegség kiváló természetes gyógymódja lehet.

A hagyma héjában lévő természetes antihisztamin – kvercetin – hatékonyan gátolja azokat az allergiaszerű reakciókat, melyet a gyulladásos bélbetegség esetében egyes ételek okoznak. Ha nem pucolod meg a hagymát, mielőtt beletennéd a levesbe, a kvercetin kioldódik a héjából. A kutatások szerint bizonyos fokú védelmet biztosít az emésztőrendszeri daganatok kialakulásával szemben is.

Székrekedés ellen

A folyadékbevitel mellett a rostban gazdag étrend szintén nélkülözhetetlen ilyen probléma esetén. A vöröshagyma magas - oldható és nem oldható - rosttartalmának köszönhetően segít az emésztési problémák, elsősorban a székrekedés orvoslásában. Fokozza az emésztőnedvek termelését, így duplán hatékony mert a puffadást is megszünteti.

Köhögés és nátha ellen

A vöröshagymát már nagyanyáink is sikerrel alkalmazták a megfázásos betegségek ellenszereként. Baktériumölő hatóanyagainak köszönhetően a köhögés remek ellenszere.

Szívvédelem

A vöröshagyma héjának színét azok a hasznos antioxidánsok adják, melyek nélkülözhetetlenek egészséged megőrzése érdekében. A káros koleszterin szintjének azonnali csökkentésére is kiváló táplálék a vöröshagyma, így hatásos a szív-és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

Gyömbér

Miért jó?
  • A gyömbérben 12 féle antioxidáns van, ezen kívül:
  • 23 féle gombaölő vegyület
  • 11 különböző fekélyellenes hatású vegyület
  • 10 féle vírusellenes vegyület
  • 8 féle májvédő vegyület
  • Csökkenti a káros koleszterin szintjét
  • Csökkenti a magas vérnyomást
  • Jó hatással van a szívre
  • A gyömbér egyik legaktívabb összetevője, a zingibain nevű vegyület, a természet egyik leghatásosabb fehérjebontó enzimje. Mindössze 1g zingibain 10kg hús megpuhítására is képes. A fehérjebontó enzimek fontos szerepük van az autoimmun betegségek szabályozásában
  • Az emésztés sorrendjét is szabályozza, így maximálisan segít kímélni a szervezetet.
  • Fájdalomcsillapító
  • Gyulladáscsökkentő
Ezek után már csak egy kérdés marad: mire nem jó? Mert még suttyomban a termékenységet is növeli, sőt a hozzávaló kedvet is javítja.

Parajdi só

Az Erdélyből származó só masszázs során jótékony hatást fejt ki a bőrre, kötőszövetre, izomzatra. Intenzív bőrradírozó hatása miatt nagyobb fokú vérbőség érhető el, melynek következtében az elhalt hámsejtek leválnak a bőr felszínéről. Javasolt ekcémánál, mitesszeres, pattanásos bőr esetén. Vírus, baktérium, gombaölő hatása miatt fertőtleníti a kezelt felületet.

A sóban lévő kalcium, magnézium, jód, bróm és egyéb nyomelemek felszívódnak és beépülnek szervezetünkbe. Nyugtató, szorongásoldó, izomlazító, gyulladáscsökkentő, értágító, hámosító hatása van. Ezek mellett a parajdi bányászott sónak számos jótékony hatását ismerjük:
  • egy természetes antihisztamin
  • védi a sejteket, különösen az agysejteket az elsavasodástól
  • fontos az érzelmi, lélektani zavarok kezelésében
  • fontos szerepet játszik az idegsejtek közötti összeköttetésben, valamint az információ feldolgozásában
  • szükséges az emésztéshez, a tápanyagok felszívódásához
  • tisztítja a tüdőt, hörgőket
  • segít a lerakódott váladék felszakításában
  • kiválóan ápolja és védi bőrünket
  • meggátolja a túlzott izzadást
  • megvéd a visszér, hajszálér repedésektől
  • ízületi gyulladások megelőzésében hatékony
  • figyelmeztet túlzott nyáltermelés esetén a só hiányára
  • erősíti a csontokat
  • megállítja a száraz köhögést.

Birskörte

Íz, illat, zamat - minden ami a kényeztetéshez kellhet. Meggyőződésem, hogy még azoknak is egy ideális gyerekkor jut eszébe róla, aki először érzi az illatát. Testünket-lelkünket egyaránt táplálja simogató finomságával.

Sütőtök

Nemcsak kiváló téli étel, élettani hatása is meglepően sokrétű: pattanásos bőrre, prosztata- és tüdőgyulladásra, valamint cukorbetegség ellen is hatásos a sütőtök. Gyógyítja a sérült meridiánokat, segít a sebgyógyulásban.

Sütőtököt először a mexikói indiánok fogyasztottak széles körben, Kr. előtt 7000 évvel, s tőlük került Észak-Amerikába, majd pedig Európába. Szegény emberek kedves eledele volt olcsósága miatt. Gyógyhatását magas vitamin- és fehérjetartalmának, bőséges rosttartalmának köszönhetjük. Rengeteg karotinoidot (A-vitamin) és B1, B2, B3, B5, B6, B9, valamint C-vitamint tartalmaz, a tökmagban antioxidáns E-vitamin található. Nagy mennyiségű ásványi anyagot, például káliumot, magnéziumot és foszfort és cinket tartalmaz. A tökmagban föllelhetők triptofán és fitoszterolok is, és a tökmagolaj esszenciális zsírsavakban gazdag.

A töklé hatékony a téli megfázásos betegségek ellen, segít a légúti váladék felszakadásában, köhögéscsillapító, gyorsítja a hörghurut, tüdőgyulladás gyógyulását. Nőgyógyászati, húgyúti gyulladások, hüvelyfolyás kezelésében is kedvező hatást tapasztaltak.

Az A- vitamin serkenti a pattanásos bőr gyógyulását, segíti a szürkületi vakság okozta panaszokat. Ásványianyag-tartalmának köszönhetően az allergiás megbetegedések (köhögés, orrfolyás, könnyezés) enyhítésében előnyös.

A sütőtök segíti a hasnyálmirigy sejtjeinek regenerációját, emeli az inzulintermelést és javítja a vércukorszintet. 1-es típusú cukorbetegeknél az inzulinadag csökkenését figyelték meg. Az inzulin hatásának erősítésében cinktartalma is szerepet játszhat. A tökmag az LDL-koleszterint is csökkenti. A diabéteszben szenvedők számára az antioxidáns tulajdonság is előnyös, hiszen ez lassítja az érelmeszesedés és az öregedés folyamatait.

A B-vitamin elősegíti az idegbántalmak okozta fájdalmak enyhülését. Rosttartalmának köszönhetően emésztést könnyítő hatása van, fokozza az epeürülést.

Elektrolittartalma segíti a szív pumpafunkcióját, kálium és magnéziumtartalma csökkenti (a például vízhajtó kezelés melletti) izomgörcsöket. A sütőtök rendszeres fogyasztása csökkenti a prosztatagyulladás, -megnagyobbodás és daganat előfordulását. Kísérletes körülmények között más daganatok esetében is bíztató eredményeket tapasztaltak.

A fent említett adatok tapasztalati tények, az egyértelmű orvosi kutatási adatok még hiányoznak. Ám annyi biztos, hogy kedvező összetétele miatt az egészséges táplálkozás része, s mindenki számára legalább hetente ajánlható szezonban a sütőtök fogyasztása.

Pirospaprika

A népi gyógyászatban a paprikát emésztőrendszeri panaszokra, szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, illetve a paprikából készített sűrű koncentrátumot fogfájásra használják. Enyhe vízhajtó, a húgysavlerakódást is csökkenti.

Gyógyhatásainak tanulmányozásakor a témában kutatók számára világossá vált, hogy a paprika csípősségét okozó anyag - az ismert módszerektől merőben eltérő - fájdalomcsillapító hatással bír. Ugyanis nem a központi idegrendszerre hat, ahogy a fájdalomcsillapítók többsége, hanem az idegvégződéseknél - tehát a fájdalom keletkezési helyén - fejti ki hatását.

A mai ételben nem volt csípős a paprika, csak az igazi pirospaprika sütőtökös jellegű ízvilága miatt használtam. De egyáltalán nem tartom elképzelhetetlennek a csípős változatot.

Fahéj

Kellemes íze okán sokan szeretik, de kevesen gondolnak arra, hogy egy természetes nyugtatót is üdvözölhetnek benne. Az esti gyógynövény teába téve segíti az elalvást.

A Ceylonból származó fűszer egykor nagyobb értéknek számított, mint az arany. A gyógyászatban évezredek óta használják jótékony hatásai miatt. Megszünteti az emésztési zavarokat, leküzdi a fertőzéseket, enyhíti a cukorbetegség tüneteit, csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, kedvező hatást gyakorol a mentális képességekre is, valamint vérkeringés-növelő hatású, aminek köszönhetően felmelegít, és gyógyítja a megfázást.

Nem utolsósorban sokat ígér ha fogyni szeretnél. A fahéj kitűnő zsírégető, fokozza a vérkeringést, csökkenti a vér koleszterinszintjét valamint a vércukorszintet, ezáltal elűzi a farkaséhséget is. A cellulitisz elleni krémek gyakori összetevője, mivel stimulálja a vérkeringést, energiához juttatja a bőrt, a felszabaduló energia pedig rendkívül jó zsírégető.

A fahéj számos módon felhasználható. Nem tartalmaz kalóriát, így bátran fogyaszthatod – nemcsak ízesítőként. Tehetsz fahéjrudat vagy őrölt fahéjat teádba, kávédba, kakaódba, capuccinódba, forralt borba, kompótba. Őrölve a mézeskalács elengedhetetlen összetevője. Kedvelt ízesítője még leveseknek, gyümölcssalátáknak, réteseknek. Süteményekhez és húsételekhez különösen ajánlott.

Egyik összetevője gátolja a véralvadást, így vérhígítót szedőknek, vérzékenységben szenvedőknek csak nagyon mértékkel javasolt.

Szegfűszeg

Energetikája: A szelet megnyugtatja, a tüzet igen fokozza, a vizet drasztikusan csökkenti, és hatékonyan tisztítja. A szervezet finom tűz-esszenciáját jelentősen felgerjeszti.

Általános hatása: Hevítő vértisztító. Elpusztítja a baktériumokat és a gombákat, ezért fertőtlenítő hatású. Szünteti az erjedő folyamatokat, a szelet kihajtja, nyugtat. Emésztést javító, étvágy-fokozó. A hurutokat, pangó nedveket, mérgeket, zsírokat, dugulásokat hevítéssel oldja, illetve felszámolja. Közvetlenül és közvetve egyaránt energetizálja a szervezetet, fokozza a védekező-készséget. Afrodiziákum és fájdalomcsillapító.

Lélektani hatás: a szegfűszeg megtisztítja a gondolat-világot a rettegést okozó szennyeződésektől. Segít elfeledni a bántó, kellemetlen élményeket. Felerősíti a hitet, a lelkesedést és megedzi az akaratot. A szorongás oldása mellett segít leküzdeni a gátlásosságot, így csökkenti a dadogási hajlamot. Fokozza az életkedvet egyrészt a lelki terhek csökkentésével, másrészt az életerő fokozásával. A lustaságot, a magatehetetlenséget, a tétovaságot nem tűri meg, segít ezek leküzdésében. Tiszta meleg érzelmű hangulatba emel.

Részletes ismertetés: A szegfűszeg rágcsálása felér egy alapos fogmosással. Aromás hatása lévén fokozza a nyál tisztító hatását, segít eltávolítani a fogak és az íny felszínéről a lerakódásokat. Szünteti a szájban az erjedő és az ebből fakadó gyulladásos folyamatokat, gátolja az ínysorvadást. szájüregi beavatkozások utána forrázatával törtnő öblögetés fertőtleníti a sebeket, csillapítja a fájdalmat és gyorsítja a sebgyógyulást. Az ideggyulladás, vagy a fogágy gyulladása miatti fogfájást csillapítja, ha szegfűolajos vattagombócot helyezünk a szuvas üregbe, esetleg a fog környékét ecseteljük az olajjal az is hatásos, ha a fájó fog környékén rágcsáljuk, szopogatjuk a szegfűszeget. Vigyázat, a túlzott alkalmazása képes kiölni a fogideget! Nyálkahártya zsibbasztó hatású. A leheletet kellemessé teszi.

A szegfűszeg rágcsálása, illetve a főzetével történő gargarizálás fertőtleníti a torkot és a mandulákat, ezért torok-, illetve mandulagyulladás kezelésére, a fellépő fájdalom csillapítására kúraszerű használata ajánlott.

Élénkít, az anyagcserét fokozza, ezért a pajzsmirigy alulműködésében szenvedők számára ajánlott. Fokozza az étvágyat, erősíti a gyomrot, a gyomorsavszintet emeli. Gyomorhurut, kóros étvágytalanság, esetleg fertőzés esetén fogyasszunk főzetéből napi két bögrével. zsíroldó, emésztő hatású, a testsúly csökkentésére alkalmas, ha kiküszöböljük étvágygerjesztő hatását, például zilizgyökérrel, korianderrel, ánizzsal.

Az emésztőrendszer egész területén megszünteti az erjedéseket, ezzel együtt a puffadást is. A vékonybélben fokozza az átalakító folyamatokat, az emésztőnedvek termelését. Az epetermelést intenzívvé teszi, az epe hatékonyságát fokozza.

A vastagbéltől kihajtja a szelet, mert felszámolja a dugulásokat, megolvasztja a zsíros lerakódásokat, oldja a görcsöket. A belekben kialakuló és a szervezet más területeire is (például kézfej) tünetileg kiható gombásodást radikálisan szünteti főzetének mértékkel történő kúraszerű fogyasztása.

A bőrfelszínen megjelenő gombás tünetek kezelésére is alkalmas illóolajának valamilyen hordozó olajban felhígított változata (10 ml-be 1-5 csepp). Ez a nemi területek, a körmök gombás betegségeire is jótékonyan hat. A nehezen gyógyuló, szennyezett bőrfelszíni sebeket megtisztítja, ha azokat főzetével lemossuk, borogatjuk.

Légcső-, hörgő-, illetve a tüdőhurutos megbetegedéseinél, kiváltképpen a felszakadni nem akaró, köhögéssel járó, masszív hurutok feloldására a főzetének gőzével történő inhalálás, illetve a főzet fogyasztása, valamint az illóolaj aromájának, vagy a szegfűszeg füstjének belégzése igen hatékony és a köhögési rohamokat is csillapítja. Forralt borban fogyasztva kiűzi a hideget a testből, meghűlésre kiváló.

Nyugtató hatása egyrészt annak köszönhető, hogy megszünteti az idegrendszert irritáló mérgeket, másrészt átható, erős aromája szinte lezsibbasztja a frusztrált, hajszolt idegeket. Látványosan nyugtatja a vegetatív idegrendszer feszültségét, így a zsigerek simaizmainak görcseit oldja.

Masszázsolaj formájában a vázizomzat merevedéseire, letapadásaira kiváló hatású. A bekent terület vérbőségét fokozza, ezért sportolás előtt bemelegítésre is alkalmas.

A szervezet vizeit az átalakító folyamatok révén, a mérgek kihevítésével tisztítja, így a lehűlt, hurutos, zsíros veséket is megtisztítja, melegíti. A nyirokrendszer megtisztításában is e módon segít. ezáltal javul a szervezet ellenálló képessége. alkalmas a nyirokrendszer súlyosabb betegségeinek kezelésére is.

A vért melegíti, így a testhőmérsékletet is emeli. A vérnyomást már a szárított rügy rágcsálása is érezhetően megemeli. A lépet szintén hevítés által tisztítja főzete. Ezt ezerjófű és édesgyökér hozzáadásával fokozhatjuk, illetve kiegyensúlyozhatjuk. A koleszterin-szintet csökkenti.

Aromája emeli a kismedencei szervek energiaáramlását is, miáltal serkenti a nemi működést és az izgalmat. Ezért kedvelt potenciafokozó afrodiziákum. Illatának aromája fertőtleníti a szülőszoba levegőjét, a szülési fájdalmakat enyhíti és megkönnyíti a szülést, mivel nyugtat és oldja a görcsöket.

Megkötés: Tűztúlsúly esetén ne, vagy csak hűtő, nedvesítő kiegészítőkkel együtt alkalmazzuk. Túlzásban bőr és nyálkahártya irritáló hatású, égő érzéseket okozhat testszerte. Gyomor-, nyombél-, vagy egyéb fekélyes tünetek, akut gyulladás esetén ne fogyasszuk. Nagy mennyiségben kellemetlen, émelyítő élményt okoz használatának bármely formája. terhes nők ne, vagy lehetőleg fokozott óvatossággal, illetve csak a szülés idején használják. Magas vérnyomás esetén, infarktus utáni állapotban, vagy belső szervi műtétek után kerülendő. Fokozott pajzsmirigy működés esetén ellenjavallt. (a szegfűszeg leírás forrása: http://www.javas.hu/gyogyaszat/gyogynovenyek/szegfuszeg.htm)

Ennyiféle összetevőből állt a szendvicskrém. Már csak a kenyér és a díszítés van hátra.

A kenyér

Persze hogy tönkölyből készült. Ma kevesen ismerik, hiszen szándékosan tüntették el a köztudatból. Szerencsére a pékek egy része, a hozzám hasonlóan sokmindenre emlékezők, a túlnemesített, génkezelt gabonát felelősséggel termeszteni nem vállalók lassan újra elterjesztik.

Valamikor hazánkban a tönköly volt az ÉLET. Termőterületére belépni csak vetéskor és aratáskor lehetett, hiszen egyetlen szem sem mehetett veszendőbe. Úgy gondolom, ezt a tudást is érdemes újraélesztenünk. A herdálás, túlvásárlás helyett az étel, főleg a minőségi étel megbecsülését.

A tönkölyt a kora középkorban a legértékesebb gabonának tartották, táplálóértékén kívül számos gyógyhatását is ismerték. A tönkölybúza táplálkozás-fiziológiai értékét magas fehérjetartalmán kívül vitaminbőségének köszönheti. Nagy mennyiségben találhatók a magban A-, E- és B-vitaminok. Az ásványi anyagok közül különösen gazdag foszforban, vasban és magnéziumban. A tönkölybúza magas sütőértékét jelentős fehérjetartalmán kívül kiemelkedően magas sikértartalma garantálja. A tönkölyből készült kenyér porózus, rugalmas, lágy.

A tönköly a legértékesebb gabonaféle, teljesértékű, melegítő hatású, finom zsírokat adó, és sokkal könnyebben emészthető, mint a többi gabona. A tönkölybúzában található fehérje molekuláris felépítése az összes növény fehérjéinél szorosabb rokonságot mutat az emberi plazmával. A tönköly, noha küllemre szinte megegyezik a búzával, táplálkozási szempontból összehasonlíthatatlan előnyökkel rendelkezik. Például tönkölylisztből készült kásával csecsemőket is gond nélkül fel lehet nevelni. A tönkölygríz bátran adható legyengült betegeknek.

A tönkölybúza további előnye, hogy rendszeres fogyasztása mellett az erek jobban tágulnak. Ez jobb véráramlást tesz lehetővé. A tönköly sejtregeneráló hatása is bizonyított. Rendszeres fogyasztása a sejtek teljesítménynövekedését segíti elő. Ugyanis a szellemi teljesítményt is fokozza. Tönkölykúrát ajánlatos leukémiás megbetegedések esetén is alkalmazni, mert jótékony hatását a lépre és a csontvelőre is kifejti.

A feltét és a díszítés

Kolbász

Szőlőből és dióból készül némi természetes keményítő hozzáadásával. Ránézésre kolbász, ízre meg még a lelket is kényezteti. Nade mire jók az összetevői?

Szőlő

A vörös szőlő bővelkedik a szervezetet éltető, sejtmegújító, keringést serkentő alkotóelemekkel. Így nyersen fogyasztva akár diéta formájában is, esetleg borként kortyolgatva egyaránt hasznos, vitalitásunkat növelő táplálék. (Az ételben még szőlőmag olaj formában is szerepel.)

Az antioxidánsokban, illetve ásványi anyagokban bővelkedő héj és mag elmulasztja a gyomorpanaszokat, miközben jótékony hatásának köszönhetően tisztítja az emésztőrendszert. A vörös és fekete szemű szőlő magjában halmozottan található meg a sejtek regenerálódásáért felelős antioxidáns. Ezért a gyümölcs fiatalító, frissítő hatása gyorsan megtapasztalható.

A vörös szőlő húsa kiváló magnézium és B-vitamin forrás, mely segít a stressz leküzdésében és a nyugalom megőrzésében. Folsav és linolsavtartalma szintén kiemelkedő, akárcsak a benne található vas mennyisége, ezért természetes gyógyírt jelent vérszegénység esetén. Immunrendszeri gyengeség során segít regenerálni a szervezetet a szelén, A-, C-, és E-vitamin együttes hatásával.

Mit tud a vörös?

A festékanyagokkal telített vörös szőlő rendkívül egészséges magas csersav- és antioxidáns tartalma miatt. Rendszeresen fogyasztva javul a vérkeringés, csökken az infarktus kockázata, illetve a daganatos betegségek kialakulásának esélye. Ezen kívül a sötét szemű gyümölcsben az agyműködést serkentő szőlőcukor nagy mennyiségben található meg. Az alacsony fehérje-, és zsírszint mellett ez a magas cukortartalom pedig alapvető energiaforrás a szervezetnek.

A szőlőben található gyulladáscsökkentő antioxidáns számos, a szervezetre gyakorolt gyógyhatással rendelkezik. Kutatások kimutatták, hogy fontos szerepet játszik a rosszindulatú daganatképződés megállításnál. Javítja az érrendszer állapotát a káros lerakódások eltávolításával. Keringési zavaroknál, a magas vérnyomás kezelésénél szintén jelentős szerepet kap.

Vízhajtó hatása a vese működését és a káros anyagok kipucolását segíti elő. Ezzel együtt a többször említett béltisztító hatóanyagai szintén segítenek a test energizálásánál, a fáradtság és levertség elűzésében. A felfrissült vérkeringésnek és az antioxidánsok erejének köszönhetően a bőr sejtjei is új életre kelnek.

Dió

A dió a legegészségesebb ennivaló. A dióban nincs koleszterin. A dió olaja igen egészséges, az ember számára nélkülözhetetlen, többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. A dióbél olajtartalma a légszáraz bél 50 - 70 %-a. Szénhidráttartalma viszonylag alacsony, a bél súlyának mindössze 20%-át teszi ki. Fehérjetartalma jelentősebb, 15 - 25 %.

Külön figyelmet érdemel a magas vitamintartalma. A-vitaminból mintegy 70NE, tiaminból (B1-vitamin) 480, riboflavinból (B2-vitamin) 130, niacinból (B5-vitamin) 120 mikrogramm, C-vitaminból 3mg található 100g dióbélben, hogy magas ásványianyag-tartalmát (foszfor, kalcium, kálium, vas) ne is említsük. Az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavak közül a dióbél mind a 8-at tartalmazza, szinte az emberi szükséglet szerinti mennyiségben.

A dió igazi beltartalmi különlegessége és értéke az úgynevezett Omega3 zsírsav, mely elengedhetetlen szervezetünk számára, de önálló előállítására nem képes.

Élettani hatások

A dió gyógyhatása nagyon szerteágazó. A gyümölcs maga parazitaölő, féregölő, vértisztító, emésztő szervek munkáját serkentő hatású. Újabban napvilágot látott tanulmányok szerint napi 50 gramm elfogyasztása nagy mértékben csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Leveleiből készült főzetét régen fejtetű ellen használták. Magas energiatartalmának köszönhetően kimerültség esetén is gyorsan segít.

Menta

A menta erősíti az idegrendszert és rendbe hozza a gyomorműködést. Tisztító és izzasztó hatása révén elősegíti a szervezet megtisztulását. Hideg borogatásként, a menta-főzet elmulasztja a fejfájást. Fáradtság esetén a menta-fürdő kiváló frissítő és erősítő hatású.

Hogyan készül?

Hozzávalók (igen sok szendvicsre, vagy kenyér nélküli nassnak elég):
  • 4 evőkanál szőlőmag olaj,
  • 1 kis fej vöröshagyma apróra vágva;
  • kb. 3-4 cm friss gyömbér, hámozva, apróra vágva, mint a fokhagymát szoktuk;
  • 2 csapott evőkanál parajdi só;
  • 2 db birskörte (kb. 70dkg volt) kimagozva, kockára vágva;
  • 2 kisebb kanadai sütőtök, vagy olyan 2-2,5 kg-os parázstök hámozva, kockára vágva;
  • 1 evőkanál pirospaprika;
  • kisujjkörömnyi egész fahéj;
  • 5-6 db egész szegfűszeg.
A hagymát szép, világos karamellbarnára sütöttem az olajon. Hozzátettem a gyömbért és a sót, kicsit még megfuttattam őket együtt, majd beletettem a birskörtét. Amikor pici levet kezdett ereszteni, belekevertem az apróra vágott tököt, a kanálnyi pirospaprikát, a fahéjat és a szegfűszeget. Itt a kukta lezár, a benne lévők sistergés után 15 percig főnek. Mikor kész lett hagytam hűlni, majd egy átkeverés során a fahéjat és a szegfűszeget kivettem, ez után botmixerrel pépesre kevertem az összetevőket.

Másnapra tökéletesen összeérik a kence, akkor kerül kenyérre, vagy pirítósra ízlés szerint. Gluténérzékenyek az idény utolsó, hosszában vágott zsenge úritökjeire (a cukkini eredeti neve Magyarországon) is kenhetik.

A megkent szendvics tetejére kerül a kissé megvágott mentalevél és a szeletelt diós szőlőkolbász. A mentalevél citromfűvel helyettesíthető.

Jó étvágyat!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásod moderálás után jelenik meg

 
Fel