Betöltés...
2012. november 18., vasárnap

Süteménykrém a természet konyhájából

Mézes-diós sütőtökkrém

Ma olyan napom van, eszembe jutott, nemcsak receptet írok, hanem azt is, miért jók a kiválasztott hozzávalók, túl azon, hogy nagyon finomak így együtt.

Hozzávalók:
  • 1 egész sütőtök, megtisztítva, kockára vágva,
  • annyi evőkanál olaj, ahány kiló a tök,
  • annyi csapott evőkanál só, ahány kiló a tök,
  • 15 dkg darált dió,
  • annyi evőkanál fagyalméz, ahány kiló volt a tök.
Az olajat megmelegítem, majd bele a tök és a só. (Ha nem elég zamatos a tök, egy kiskanál igazi édes pirospaprika segíthet rajta, ha ilyenkor kerül bele. Bolti paprikát inkább hanyagold. Háziból is csak ellenőrzött forrásból való felel meg.)

A tök saját levében addig kell rotyogjon, míg megpuhul egészen kanállal pépesíthetőre és elfő a leve. Ez után félre kell tenni, míg szobahőmérsékletűre hűl. Amikor meghűlt, belekeverem a diót és a mézet. Botmixerrel habosítható is.

Mire jók a hozzávalók?

Szőlőmag olaj

A szőlőmagolaj fizikai tulajdonságai

A szőlőmagolaj napérlelte szőlőszemek magvából készül, és linolénsav tartalmával tűnik ki. Zöldessárga-aranysárga színű, jellegzetes illatú, mely a feldolgozott szőlőéhez hasonlít.

Ízét 200 °C felett is megtartja, füstpontja 250 °C, s többek között emiatt előnyösen használható a háztartásokban, mert a kiterjedten használt étolajoktól eltérő módon nagyobb füstpontja miatt a sütési hőmérsékleten kevesebb égéstermék keletkezik.

Használata a sütés során gazdaságos, mert más olajokhoz képest (tökmag, dió, homoktövis) fél, vagy akár egyharmad mennyiség használatával elérhető ugyanaz az eredmény, így értékesebb és sokoldalúan is felhasználható. A benne sütött ételnek kívánatos, enyhe vajszerű ízt kölcsönöz.

A hideg sajtolással létrehozott szőlőmagolaj alapvető szerepet játszik a korszerű egészséges táplálkozásban, így az egészség megőrzésében és javításában.

Az olcsóbb, nagyüzemi módszerekkel előállított olaj nem tartalmazza a hidegen sajtolásnál kioldódó bioaktív, antioxidáns anyagokat, ugyanakkor a káros hőkezelés miatt kimutatható a nem kívánatos transz linolsav. Az olaj külsőleg-belsőleg, élelmiszeripari, kozmetikai és gyógyászati célra egyaránt alkalmazható.

Szőlőmagolaj élettani tulajdonságai


A szőlőmagolaj kedvező orvostani hatású, rendkívül gazdag bioaktív, antioxidáns anyagokban és bioflavionokban. Antioxidáns és reaktív szabadgyök semlegesítő hatása francia kutatások szerint 18,4-szer jobb, mint a C-vitaminé, és 50-szer erősebb, mint az E-vitaminnak. E-vitamin tartalma 8-10 mg/100g, ami magasabb, mint más olajféléknek.

Bizonyos helyzetekben (pl. stressz, betegség) a szabad gyökök száma megnő és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni. Az idős, beteg szervezetben az antioxidánsok hatása és mennyisége is csökken. Egyik összetevője, a linolsav az F vitamin egyik alkotója.

Az olaj könnyen emészthető és koleszterinmentes. Megvédi az érrendszert a meszesedéstől, erősíti a vérereket és a hajszálerek falait, ezáltal is csökkentve a trombózisveszélyt. Hatékonyan befolyásolja a vér koleszterin tartalmát, növeli a „jó” HDL és csökkenti a „rossz” LDL szintet, megelőzve a szívbetegségek kialakulását és a szívinfarktus előfordulási esélyét. Javítja a látást, megelőzheti a szürke hályog kialakulását. Különösen ajánlott a számítógép képernyője előtt sok időt töltők szemének védelmére.

Markánsan antioxidáns hatású, védi a sejtek genetikai anyagát a káros hatások ellen, így gátolva meg a rák kialakulásának lehetőségét. A férfiaknál a prosztatára és az impotenciára lehet jó hatású, míg a nőknél a változókor kellemetlen tüneteit enyhítheti. Agyér-elmeszesedésben szenvedők emlékezetét javíthatja. Gyulladásgátló hatású, erősíti a szervezetet a stressz ellen. Az öregedési folyamatokat lassítja.

Hatékony kozmetikai szer: a bőr simaságát, rugalmasságát biztosítja, megelőzi korai öregedését, képes a kollagén szöveteket regenerálni, növekedésüket stimulálni, a petyhüdt bőr állapotát javítani. A bőrbe könnyen és gyorsan felszívódik, különösen alkalmas száraz, érett bőr ápolására. Az olaj fellelhető fürdő-, szauna-, és masszázsolajok öregedés és narancsbőr gátló adalékaként is. Tapasztalatok alapján, baktericidként sokféle gyulladást (fekélyt) csökkentő hatású bőr- és hajregeneráló hatású.

A felhasználható szőlőmagolaj mennyisége kozmetikai termékekben nincs korlátozva, így akár hatóanyagként, vagy vivőanyagként kényelmesen használható. Az aromaterápiás masszázsok során használatos illóolajok hígításához szintén előnyösen alkalmazzák gyors felszívódó képessége és közömbös illatanyagai miatt.

Számos előnyös élettani tulajdonságának köszönhetően valamennyi növényi olajfélénél értékesebbnek tartják.

Az olaj fontosabb fizikai tulajdonságai
  • Fajsúly (20 °C): 0,919–0,936
  • Törésmutató (20 °C): 1,4713–1,4759
  • Dermedési pont: –10–/–24 °C
  • Elszappanosítási szám: 181–206
  • Jódszám: 121–157
  • El nem szappanosítható rész: 0,3–1,6%.
Bioaktív anyagok a szőlőmag-olajban: antioxidánsok, bioflavonok, klorofill, oligomer procianidok, polifenolok, fenolok (tokoferol), resveratrol, szteroidok (campesterol, béta-sitosterol, stigmasterol). Vitaminok a szőlőmag-olajban: A-vitamin, B-vitamin család, C-vitamin, E-vitamin, F-vitamin.

Sütőtök

A sütőtök kedvező élettani hatásait már az indiánok is ismerték, kígyómarást kúráltak a segítségével és szeplő eltüntetésére is használták.

Napjainkban tudományos kutatások támasztják alá, hogy a sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír.

A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen nagy hatékonyságot mutat megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében, de alkalmazható tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésére is. A sütőtök enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma rohamokat.

Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget. A népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Fogyasztása jótékony hatást eredményez az emésztési gondokkal küszködőknek. A sütőtök serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata.

A sütőtök alacsony kalóriatartalma révén fogyókúrázóknak is ideális!

Aki még soha nem kóstolt igazi sütőtököt, azt gondolhatja, az aminek ennyi jótékony hatása van, csak rossz ízű lehet. Az így vélekedőket és a szkeptikusokat biztosíthatjuk, tévednek! Egy olyan zöldség, ami talán sütve a legfinomabb, de készíthető belőle ízletes leves, főzelék, sütemény, lekvár, ivólé érdemes a kipróbálásra és a család étrendjébe történő beillesztésre.

Ritka az a zöldségféle, mint a sütőtök, amely három olyan fontos jellemzőt egyesít, mint az egészségesség, finom íz és elérhető ár. Aki a sütőtök kiemelkedő élettani hatásai, sokoldalú felhasználási módjai ellenére is kétkedő marad, gondolkodjon el azon, talán nem véletlen, hogy, hogy sütőtököt az Antarktisz kivételével minden földrészen termelnek és fogyasztanak!

Parajdi só

A legtöbb ember számára a só elsősorban ételízesítő, valójában ettől sokkal, de sokkal több. Miért?

Az emberi szervezet vízből és sóból áll. A só alatt nem a hagyományos értelemben vett finomított konyhasót értjük, hanem a természetben előforduló, eredeti állapotban előforduló sókat, melyben különböző minőségű és mennyiségű ásványi anyagok vannak. De milyen hatással van a só fogyasztása a szervezetünkre?

Tekintsünk át röviden néhány tényt:
  • A vesének szüksége van sóra a túltengésben lévő savak leépítéséhez és azoknak vizelettel történő kiválasztásához. Ha a szervezet sóban szegény, egyre jobban elsavasodik.
  • Ha elegendő víz és só van a szervezetben, akkor mint természetes antioxidánsok eltávolítják a toxikus salakanyagokat.
  • A só szükséges a rák megelőzésében és kezelésben. A rákos sejtek oxigén jelenlétében elpusztulnak.
  • A só nélkülözhetetlen az izomzat és az erőnlét fenntartásához. (A parajdi fürdősó megakadályozza az izomgörcsöket, ezért sportolóknak is ajánlott a rendszeres használata,)
  • A só csökkenti a szívritmus zavarokat és fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályzásában.
  • Cukorbetegségnél a só segít a vércukor szintet egyensúlyban tartani és csökkenti az inzulin szükségletet. A víz és só csökkenti a szem és érrendszeri károsodásokat.
  • A só szükséges az emésztéshez, a tápanyagok felszívódásához.
  • Sóra van szükség a csontozat erősítéséhez.
  • A só megvéd a visszerek és a hajszálerek repedésétől.
  • És nem utolsó sorban, a só fontos a libidó megőrzésében.
A Parajdi só 84-féle ásványi anyagot, és természetes Őstengeri iszapot tartalmaz. A kapható sók közül a parajdi (Erdély) a világon az egyik legjobb minőségű, 84-féle ásványi anyagot tartalmaz, valamint azt a természetes Őstengeri iszapot, amit a legtöbb a piacon kapható sóból kivonnak, finomítják, feldolgozzák, színezik.

Dió

Valóságos kincsestára az értékes tápanyagoknak, vitaminoknak. Fejletlen vagy beteg gyermekeknek, legyengült szervezetű felnőtteknek hatékony erősítőszerként ajánlják magas energiaértéke (651 kcal/ 100 gramm), és A-, B1-, B2-, és C-vitamin tartalma miatt.

Ásványi anyagai közül kiemelkedő mennyiségű káliumot (450 mg), foszfort (380 mg) és kalciumot (99 mg) tartalmaz, emellett nátrium és más fémek is találhatók benne, sőt antioxidánsokat és E-vitamint is nyerhet belőle, aki rendszeresen fogyasztja. Újabb kutatások szerint napi 50 gramm dióbél elfogyasztása hatékonyan véd a szívbetegségek ellen, mivel telítetlen zsírsavakat tartalmaz és csökkenti a koleszterinszintet.

Elsősorban nyersen ajánlható a fogyasztása, így épségben megmaradnak benne hasznos tápanyagai. Joghurtba, kefirbe, müzlibe keverve, salátába, süteményekbe téve, akár durván darabolva, akár finomra darálva kiválóan felhasználható. Dr. Oláh Andor természetgyógyász klasszikus receptje lesoványodott, lábadozó betegeknek korpás kenyérszeletet ajánl mézzel megkenve és darált dióval meghintve.

Hasonló erősítőszer lehet egy pohár gyümölcslé néhány evőkanál darált dióval és egy teáskanálnyi mézzel dúsítva. Magas kalóriatartalma miatt inkább rendszeresen kis mennyiséget ajánlatos fogyasztani belőle, nehogy elhízáshoz vezessen. Száraz, hűvös helyen tárolandó, lehet héjasan és megtisztítva is tartani otthon, de tudni kell, hogy a dióbél hamarabb avasodik. Előfordulhat, hogy egyesek nyelvén, száj-nyálkahártyáján kellemetlen viszketést okoz. A zölddióból befőtt, likőr készíthető.

A dióbél fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét. A diófa leveléből készült tea emésztési zavarok, bélhurut, és bélférgesség ellen jó, magas vérnyomásban szenvedőknek is ajánlják. Külsőleg bőrkiütések, gombás fertőzések ellen alkalmazzák a főzetéből készült borogatást, aranyér ellen pedig a növényből készített ülőfürdő javallott. A dióolaj kiválóan alkalmas saláták vagy más ételek ízesítésére, jellegzetes aromája miatt. Diószüretkor ajánlatos kesztyűt húzni, mert a dió burkában, a kopácsban lévő festékanyag lemoshatatlanul elszínezi a bőrünket. Ha mégis megtörténik, citromos ledörzsölés halványíthatja el.

A dió latin neve, a Juglans regia valószínűleg római megnevezéséből származik, ahol „Jupiter makkja”ként emlegették (Jovins Galans). A középkor századaiban a kolduló szerzetesek tarisznyájába szívesen tették, mert viszonylag kis mennyiségű dió is elég volt az életben maradásukhoz. Gyógyászati célra a növény levelét, termésének külső húsos burkát (diókopács), és a népi gyógyászatban a csonthéjon belül a magbelet borító éretlenül nagyon keserű hártyát hasznosítják.

Fagyalméz

A természetes, méhek által gyűjtött és beérlelt mézek fajtától függően – hosszabb-rövidebb idő alatt megikrásodnak (megkristályosodik). A nem hőkezelt (kristályos) méz és a propolisz: a baktériumok megölője. És mindig a legjobb gyógymód a megelőzés. A pergetett méz, ha beikrásodik tápértéke változatlan a folyós és nem beikrásodott mézekhez képest. A gond, hogy nehezebb adagolni, méricskélni.

Hazánkban és az egész világon melegítéssel folyósítják a tároló edényben megkeményedett mézeket. A hosszú vagy erős melegítés árt a méz minőségének, legfőképp azzal, hogy a benne levő vitaminok A1, B1, B2, B6, C-vitamin, folsav és enzimek károsodhatnak, a nem hőkezelt folyékony és ikrás mézekhez képest.

Egyes országokban: például a Skandináv államokban, Észak-Németországban az ikrás mézeket kedvelik, ahol krémszerűvé pépesítik- így könnyen adagolhatják testhőmérsékletű teába, ételekbe stb., ott az gyorsan megolvad. Arra törekednek a méhészek, hogy a méz egyenletesen finom szemcsésen kristályosodjék. A méz kezelését csak akkor tekintik befejezettnek, amikor egyenletesen kikristályosították. A folyékony mézbe mindjárt szűrése és tisztulása után szétdörzsölt kristályos mézet kevernek. Mihelyt hatására a méz gyorsan kristályosodni kezd, rúddal kavargatják, később pedig, amikor már keményebb, nyomkodják, gyúrják. Az a cél, hogy a kristályok minél jobban szétszóródjanak. Az így kristályosodott méz a zsírhoz hasonlóan egyenletes.

Napjainkban a természet alkotta vitaminok fogyasztásának fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Hiánya gyengíti immunrendszerünket, a betegségek iránti ellenálló képességünket. Köztudomású: a hajdani tengeri betegségben a skorbutban, egy millió tengerész halt meg, míg át nem tértek a vitamin tartalmú gyümölcsök és zöldségek fogyasztására. Hallani, hogy az északi államokban 10 évvel magasabb az átlag életkor, mint hazánkban. (Nincs kizárva, hogy a vitaminban gazdag nem hőkezelt mézek fogyasztása is besegített ebbe.)

A fentieken elgondolkozva érdemes lenne bevezetni az ikrás mézek fogyasztását, hogy megőrizzük a méz hasznos élet-elemeit. A propoliszos lépes méz nincsen hőkezelve, azt legjobb úgy fogyasztani, mint a rágógumit. Őseink évezredekkel ezelőtt megtalálták a módját a fogyasztásnak: míg a folyékony és lassan megikrásodott mézeket ételeinkbe adagoljuk, vagy kanalazzuk, a szájban lassan elszopogatva.

Jó tudni, hogy a nem hőkezelt méz kalória értéke háromszor annyi, mint a sovány marhahúsé, így kalóriában mérve a legolcsóbb hathatós élelmiszer. Legfontosabb érdeme ráadásul az, hogy sokoldalú gyógyhatásánál fogva az élelmiszer árakat összehasonlítva, szinte ingyen táplál és védte, védi és védeni fogja egészségünket.

„Mennél jobban eltávolodik az emberiség a természettől, annál tanácstalanabb lesz” Vissza a természethez! A méz természetes. Legismertebb tápláló és gyógyító hatása az erősítés. A kimerültséget is gyorsan, hatékonyan meg lehet szüntetni mézzel.

Száj- és garatgyulladásnál naponta egy kanál mézet kell fogyasztani, sokáig a szájban tartva, lassan elszopogatva. A sűrű, kristályos méz mandulagyulladásnál baktériumölő, gennyeltávolító és gyulladáscsökkentő hatású.

A méz stabilizálja a gyomor savháztartását. Segíti az emésztést. Enyhe hashajtó hatása az idősek, és ülő foglalkozásúak számára kedvező. Segít a májnak méregteleníteni mérgezés, műtéti altatás után.

A szervezet saját mérgei ellen is hatékony. A terhességi vészes hányás káros következményei ellen is jó, ha mégis kihányná a kismama, akkor a mézoldatot beöntés formájában is be lehet juttatni a szervezetbe. A fémmérgezések (ólom), kolera, vérhas, többféle tífusz és szalmonella gyógyításánál jó kiegészítő. A méz jó a májon kívül a vesére, a húgyhólyagra és a hasnyálmirigyre. Ezért a cukorbetegek – engedélyezett szénhidrát-beviteli határain belül – mézet fogyaszthatnak. Sikeresen alkalmazzák koronáriás vérellátási zavarok, szívritmuszavarok, szívizomgyulladások, fertőzések után.

A fagyalméz anyagai fokozzák a veseműködést, így jótékonyan hatnak a reumatikus fájdalmakra, enyhítik a hát és a végtagok gyengeségéből adódó panaszokat felhasználható fogínybetegség gyógyítására is.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásod moderálás után jelenik meg

 
Fel