Betöltés...
2013. augusztus 28., szerda

Gyümölcsös kölestorta

Közkívánatra egy gyümölcsös tortarecept. (Jól sejtitek, egyáltalán nem rohantam azonnal sütni, így a kép egy Balatoni nyár fotó, viszont erősen hasonlít.)

Régi szokásomhoz híven helyből alternatívákat is szeretnék veletek megosztani, miközben a mennyiségek kérdésre a szabadon választott a válasz, csak arányokat mondanék.

Két eszközre mindenképp szükség lesz:
  1. Tepsi, vagy tortaforma
  2. Sütőpapír
Első lépésben a sütőpapírral bélelt tepsibe beleöntöd a nyers kölest. Arra számíts, hogy kb. 3-4 szeres méretre duzzad meg. Ha csontritkulással küzdesz, érdemes a köles közé kb. 1/4 rész őrölt mákot keverni.

Ahhoz, hogy a kölesből valóban tészta legyen szükség lesz kb. 3 szoros folyadékmennyiségre is. Ez a folyadékmennyiség lehet a gyümölcsök egy részének kompóttá főzéséből is amihez gabonaszirupot használunk édesítésnek, de készíthetünk édes zöldségitalt ami az édesítés kérdést is megoldja.

Legjobban a sárgarépa, cékla, sütőtök (ha van), csicsóka (vagy édesburgonya) kombináció passzol hozzá. A cékla is elhagyható, ha nem szeretnéd, hogy piros legyen, bár ízre remek összetevő.

Ha a kompót megoldást választod:

Az összevágott gyümölcsöket hideg vízben felteszed főni. A vízbe mindenképp tegyél sót. Én a sót általában 1 kg alapanyaghoz egy evőkanál só arányban használom, de édességhez elég a fele. Viszont a teljes alapanyag mennyiséghez kell számolni a sót. Rúdfahéj darabot, szegfűszeget, valódi vaníliát ér beletenni, kicsi mennyiségben. A kompótba tehetsz gabonaszirupot ha nagyon édesen szereted.

Ha a zöldségitalt választod:

Minden megegyezik a kompótos változattal, kivéve, hogy ebből csak a leszűrt lé kerül felhasználásra.

A torta összeállítása:

A kölest (vagy a mákkal kevert kölest) nyersen beleöntöd a sütőpapírral bélelt sütőedénybe. Ha kompótot főztél, a sűrűjét most tedd a kölesre.

Ízlés szerinti mennyiségű, összeállítású gyümölcsökkel megpakolod, hogy szépen nézzen ki. Dió, mandulaszelet, tört mogyoró rászórása csak javít a végeredményen.

Az egészet leöntöd a kompót, vagy a zöldségek levével, majd 20 percig sütöd előmelegített sütőben, 180 fokon. Elkészülés után a sütőpapírral kiemelhető, szeletelhető. Aki bírja, a saját szeletére pár csepp mézet csorgathat.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásod moderálás után jelenik meg

 
Fel