Közkívánatra egy gyümölcsös tortarecept. (Jól sejtitek, egyáltalán nem rohantam azonnal sütni, így a kép egy Balatoni nyár fotó, viszont erősen hasonlít.)
Régi szokásomhoz híven helyből alternatívákat is szeretnék veletek megosztani, miközben a mennyiségek kérdésre a szabadon választott a válasz, csak arányokat mondanék.
Két eszközre mindenképp szükség lesz:
Ahhoz, hogy a kölesből valóban tészta legyen szükség lesz kb. 3 szoros folyadékmennyiségre is. Ez a folyadékmennyiség lehet a gyümölcsök egy részének kompóttá főzéséből is amihez gabonaszirupot használunk édesítésnek, de készíthetünk édes zöldségitalt ami az édesítés kérdést is megoldja.
Legjobban a sárgarépa, cékla, sütőtök (ha van), csicsóka (vagy édesburgonya) kombináció passzol hozzá. A cékla is elhagyható, ha nem szeretnéd, hogy piros legyen, bár ízre remek összetevő.
Ha a kompót megoldást választod:
Az összevágott gyümölcsöket hideg vízben felteszed főni. A vízbe mindenképp tegyél sót. Én a sót általában 1 kg alapanyaghoz egy evőkanál só arányban használom, de édességhez elég a fele. Viszont a teljes alapanyag mennyiséghez kell számolni a sót. Rúdfahéj darabot, szegfűszeget, valódi vaníliát ér beletenni, kicsi mennyiségben. A kompótba tehetsz gabonaszirupot ha nagyon édesen szereted.
Ha a zöldségitalt választod:
Minden megegyezik a kompótos változattal, kivéve, hogy ebből csak a leszűrt lé kerül felhasználásra.
A torta összeállítása:
A kölest (vagy a mákkal kevert kölest) nyersen beleöntöd a sütőpapírral bélelt sütőedénybe. Ha kompótot főztél, a sűrűjét most tedd a kölesre.
Ízlés szerinti mennyiségű, összeállítású gyümölcsökkel megpakolod, hogy szépen nézzen ki. Dió, mandulaszelet, tört mogyoró rászórása csak javít a végeredményen.
Az egészet leöntöd a kompót, vagy a zöldségek levével, majd 20 percig sütöd előmelegített sütőben, 180 fokon. Elkészülés után a sütőpapírral kiemelhető, szeletelhető. Aki bírja, a saját szeletére pár csepp mézet csorgathat.
Régi szokásomhoz híven helyből alternatívákat is szeretnék veletek megosztani, miközben a mennyiségek kérdésre a szabadon választott a válasz, csak arányokat mondanék.
Két eszközre mindenképp szükség lesz:
- Tepsi, vagy tortaforma
- Sütőpapír
Ahhoz, hogy a kölesből valóban tészta legyen szükség lesz kb. 3 szoros folyadékmennyiségre is. Ez a folyadékmennyiség lehet a gyümölcsök egy részének kompóttá főzéséből is amihez gabonaszirupot használunk édesítésnek, de készíthetünk édes zöldségitalt ami az édesítés kérdést is megoldja.
Legjobban a sárgarépa, cékla, sütőtök (ha van), csicsóka (vagy édesburgonya) kombináció passzol hozzá. A cékla is elhagyható, ha nem szeretnéd, hogy piros legyen, bár ízre remek összetevő.
Ha a kompót megoldást választod:
Az összevágott gyümölcsöket hideg vízben felteszed főni. A vízbe mindenképp tegyél sót. Én a sót általában 1 kg alapanyaghoz egy evőkanál só arányban használom, de édességhez elég a fele. Viszont a teljes alapanyag mennyiséghez kell számolni a sót. Rúdfahéj darabot, szegfűszeget, valódi vaníliát ér beletenni, kicsi mennyiségben. A kompótba tehetsz gabonaszirupot ha nagyon édesen szereted.
Ha a zöldségitalt választod:
Minden megegyezik a kompótos változattal, kivéve, hogy ebből csak a leszűrt lé kerül felhasználásra.
A torta összeállítása:
A kölest (vagy a mákkal kevert kölest) nyersen beleöntöd a sütőpapírral bélelt sütőedénybe. Ha kompótot főztél, a sűrűjét most tedd a kölesre.
Ízlés szerinti mennyiségű, összeállítású gyümölcsökkel megpakolod, hogy szépen nézzen ki. Dió, mandulaszelet, tört mogyoró rászórása csak javít a végeredményen.
Az egészet leöntöd a kompót, vagy a zöldségek levével, majd 20 percig sütöd előmelegített sütőben, 180 fokon. Elkészülés után a sütőpapírral kiemelhető, szeletelhető. Aki bírja, a saját szeletére pár csepp mézet csorgathat.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése
Hozzászólásod moderálás után jelenik meg