Ehhez az ételhez szükség volt némi utánjárásra és várakozásra is. Egyik kedvenc magfélémből készült az alapja ugyanis: zöld felesborsóból.
Ennek beszerzése még a magamfajta piacrajárónak se egyszerű, mert még a termelők jó részének sincs róla halovány fogalma se, mi ez. Igaz a sárgaborsót és a csicserit is kevesen termelik.
Pedig a zöld felesborsóhoz csak annyi kell, hogy a felesborsót még idejekorán leszedjék, megszárítsák. Így határozottan kellemes zöldborsó íze lesz. A zöld és a sárga felesborsó egyébként kifejezetten téli ételünk, Energiát ad és tele van hasznos tápanyagokkal.
A tél finomságaiból válogattunk bele zellert, paszternákot, krumplit is. Így a főzelék a következő módon alakult:
Hozzávalók:
A póréhagymát a szőlőmag olajon az összes sóval (annyi kanál só, ahány kiló alapanyagból készül az étel) üvegesre dinszteltem. Ekkor beletettem a fokhagymát, a zellert, a pasztinákot és a krumplit.
Amikor már látszott rajtuk kicsit a dinsztelés félrehúztam a tűzről, beletettem a fűszereket, majd felengedtem négyszer annyi vízzel amennyi a felesborsó mennyisége. Az étel kuktában készült. Elkészülési idő a sistergéstől számított 10 perc, onnantól kislángon.
Feltét:
A feltéthez kihasználtam a karácsonyra kapott julienne szeletelő előnyeit. Petrezselyemgyökér, sárgarépa és cékla lett szép vékony csíkokra vágva, majd nyers állapotában került az étel tetejére. Díszítésül petrezselyemlevelet kapott.
Ennek beszerzése még a magamfajta piacrajárónak se egyszerű, mert még a termelők jó részének sincs róla halovány fogalma se, mi ez. Igaz a sárgaborsót és a csicserit is kevesen termelik.
Pedig a zöld felesborsóhoz csak annyi kell, hogy a felesborsót még idejekorán leszedjék, megszárítsák. Így határozottan kellemes zöldborsó íze lesz. A zöld és a sárga felesborsó egyébként kifejezetten téli ételünk, Energiát ad és tele van hasznos tápanyagokkal.
A tél finomságaiból válogattunk bele zellert, paszternákot, krumplit is. Így a főzelék a következő módon alakult:
Hozzávalók:
- szőlőmag olaj,
- póréhagyma apróra vágva,
- fokhagyma apróra vágva,
- zeller, paszternák, krumpli kockára vágva,
- zöld felesborsó,
- adalékmentes parajdi só,
- kevés kurkuma,
- őrölt kömény,
- őrölt babérlevél,
- szumák,
- fekete hagymamag.
A póréhagymát a szőlőmag olajon az összes sóval (annyi kanál só, ahány kiló alapanyagból készül az étel) üvegesre dinszteltem. Ekkor beletettem a fokhagymát, a zellert, a pasztinákot és a krumplit.
Amikor már látszott rajtuk kicsit a dinsztelés félrehúztam a tűzről, beletettem a fűszereket, majd felengedtem négyszer annyi vízzel amennyi a felesborsó mennyisége. Az étel kuktában készült. Elkészülési idő a sistergéstől számított 10 perc, onnantól kislángon.
Feltét:
A feltéthez kihasználtam a karácsonyra kapott julienne szeletelő előnyeit. Petrezselyemgyökér, sárgarépa és cékla lett szép vékony csíkokra vágva, majd nyers állapotában került az étel tetejére. Díszítésül petrezselyemlevelet kapott.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése
Hozzászólásod moderálás után jelenik meg