Betöltés...
2014. január 7., kedd

Jöttek az ünnepek

Telistele ajándékokkal, kihívásokkal, remek programokkal a Pop Bárban, ahol minden szól, csak pop nem. Az alábbi dal viszont csak azért került a cikkbe, mert kedvelem és Ajándék.



A következőkben látható videók nem az aktuális programokon, vagy az azokat kísérő baráti összejöveteleken készültek, csak ízelítők a szereplők műsoraiból.

Remek műsort hozott Lipi Brown. Most találkoztunk először személyesen. Közvetlen, kedves, szórakoztató ember.



Szívem csücske koncertet adott Másik János.



Gimpel Tomi aznap este eljátszotta Cseh Tamáshoz írt dalát, János kíséretével.



Az új évet Orgon Albert nyitotta énekkel és basszgitárrral. Vele játszott Fekete István trombitán és Csányi Zoltán zongorán.



Volt más program is, remekeltek a Snétberger tanítványok, de nekem ezek voltak a kedvenceim.

Ám enni ünnepkor is szokás. Amerre élek nem keveset szoktak ilyentájt megenni, ráadásul eléggé gyomorterhelő változatban.

Meglepetésként minden napra kitaláltunk barátainknak egy-egy olyan ételt, ami finom is, kevéssé terhelő is egyben. Döbbenetesen finomnak bizonyult a karácsonyi:

Kapros, kakasról káposzta a Juci Produkció előadásában.

Hozzávalók:
  • 1 db kakas,
  • 2 kg házi, nem ecetesen savanyított káposzta,
  • 1/4 kg friss paradicsom,
  • 4 evőkanál zsír, vagy szőlőmag olaj,
  • 4 szál póréhagyma,
  • 1 fej fokhagyma,
  • őrölt pirospaprika - ízlés szerint,
  • vágott színes bors - ízlés szerint,
  • babérlevél - ízlés szerint,
  • őrölt kömény - ízlés szerint,
  • 2 csomag kapor,
  • adalékmentes só - kizárólag a kész ételbe, kóstolás után, mivel minden savanyított káposzta sóval készül.
Az elkészítés módja:

Az edénybe betesszük az induló zsiradékot, rá a vékony karikára vágott póréhagyma felét, arra a karikára vágott paradicsom felét. Ezt követi a káposzta harmada, majd a darabolt kakas fele. Erre kerül a fokhagyma fele, törve, vagy vágva,  a használni kívánt paprika fele, kevés bors, babérlevél, őrölt kömény és az egyik csomag kapor összevágva.

További zsiradék hozzáadása nélkül ismétlődik a rétegződés a póréhagymától, majd az egész tetejére ismét káposzta kerül. Az edényt lefedjük, majd időnkénti kevergetés mellett lassú tűzön készre főzzük.

Az újévi étel kifejezetten egyik leggazdagabban termő növényünkre alapozódott:

Zöldséges, tárkonyos csicsóka

A cél természetesen a finomság és az újévi jókívánságok egyidejű produkálása volt. A másik, hogy húsevők és egészen veganok egyaránt jóllakhassanak vele.

Hozzávalók:
  • 4 evőkanál szőlőmagolaj,
  • 2 szál póréhagyma,
  • 1 kg vegyes leveszöldség kockára vágva,
  • 3 kg megmosott, felkockázott csicsóka,
  • parajdi adalékmentes füstölt só ízlés szerint,
  • 1 kanál őrölt pirospaprika,
  • 2 kanál szárított tárkonylevél,
  • 1 kanál őrölt kömény.
Az elkészítés módja:

A szőlőmag olajon megdinszteltem a karikára vágott póréhagymát a leveszöldséggel és 4 kanál füstölt sóval. Mikor a zöldség kezdett puhulni levettem a tűzről és hozzáadtam a fűszereket. Felöntöttem vízzel. Mikor a víz felforrt beletettem a csicsókát, lefedtem, majd 10 percig lassú tűzön megfőztem. Aki szereti ha nyers és rágnivaló is van az ételben a legvégén apróra vágott zöldségekkel, retekkel kiegészítheti.

Tálaláskor mindenki szabadon választott, kér-e vágott zöldségeket, petrezselymet, karikára szelt főtt debrecenit, esetleg tejfölt, vagy minden kiegészítőt a levesébe.

Túl mindenen leves azért készült újévre, mert egyik igen kedves barátunk kérte, mielőtt hosszabb időre elutazik enne egy olyan levest ami feléjük szokatlan. Szerintünk sikerült.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásod moderálás után jelenik meg

 
Fel