Amikor megláttam a piacon az első idei céklát, gyönyörű levelekkel azonnal tudtam, kell valami céklás ételt készíteni.
A cékla mellé kölesre szavaztam, amit gabonaként használunk, az étkezésben közéjük soroljuk. Valójában perjeféle, így a mai gabonák hátrányaival nem találkozhatunk fogyasztásakor.
Az ízek harmonizálása kedvéért a köles és a cékla mellé csicsókát, újhagymát, tormát és újfokhagymát is tettem ebbe a köretbe.
Ahogy így írás közben ránéztem az alapanyagokat tartalmazó képre, kellemesen napsütötte érzésem támadt.
Készen már inkább erős rózsaszín lesz, az a szín viszont az étvágynak, emésztésnek tesz jót.
Mikor a víz felforrt beletettem a kölest és 15 percig főztem, néha megkeverve. Ekkor tettem hozzá a csicsókát, majd lefedve az edényt további 5 percig főtt a köret. Ekkor a csicsóka még kellemesen ress, rágható az ételben.
Ugyanúgy, ahogyan a hagymák zöld szára, a karfiol levele is ehető, sőt finom. A levelek íze a káposzta és a karfiol között van. (Zöldségekkel gyakran főzök karfiolzöldből levest. Ha sok kell belőle állj be egy karfiolt árusítónál a sorba, majd mikor vásárolsz kérd el az előtted megvásárol néhány fej karfiol zöldjét. Ingyen odaadják.)
A karfiolhoz - kivételesen - tejfölből köpült házi vajat használtam a szokásos szőlőmag olaj helyett.
Köles: Sajnálatos módon általában kifelejtik a normál és a diétás étrendekből, pedig:
A cékla mellé kölesre szavaztam, amit gabonaként használunk, az étkezésben közéjük soroljuk. Valójában perjeféle, így a mai gabonák hátrányaival nem találkozhatunk fogyasztásakor.
Az ízek harmonizálása kedvéért a köles és a cékla mellé csicsókát, újhagymát, tormát és újfokhagymát is tettem ebbe a köretbe.
Ahogy így írás közben ránéztem az alapanyagokat tartalmazó képre, kellemesen napsütötte érzésem támadt.
Készen már inkább erős rózsaszín lesz, az a szín viszont az étvágynak, emésztésnek tesz jót.
A köret összetevői:
- 3 csomag újhagyma, zöldjével együtt apróra vágva,
- 2 szál újfokhagyma, zöldjével együtt apróra vágva,
- 2 szál ujjnyi vastag, kb. 15 cm hosszú vadtorma, vékony karikára vágva,
- 2 csomag új cékla, kockára vágva,
- 2 csomag új cékla levelei apróra vágva,
- 0,5 kg köles,
- 1,5 kg csicsóka kockára vágva,
- 5 evőkanál szőlőmag olaj,
- 4 csapott evőkanál adalékmentes parajdi só,
- 1 teáskanál őrölt kömény.
Készítése:
A hagymát, a tormát, a fokhagymát, a céklát és a céklaleveleket a szőlőmag olajon megdinszteltem, majd mikor már a cékla puhulni kezdett felöntöttem 4 liter vízzel. Ebből 3 litert vesz fel a köles (hatszoros mennyiség), a többi a zöldségek miatt kell.Mikor a víz felforrt beletettem a kölest és 15 percig főztem, néha megkeverve. Ekkor tettem hozzá a csicsókát, majd lefedve az edényt további 5 percig főtt a köret. Ekkor a csicsóka még kellemesen ress, rágható az ételben.
A feltét:
A köret mellé zsenge karfiolból készült a feltét, amit direkt úgy hoznak nekem, rajta maradjon az összes levele is.Ugyanúgy, ahogyan a hagymák zöld szára, a karfiol levele is ehető, sőt finom. A levelek íze a káposzta és a karfiol között van. (Zöldségekkel gyakran főzök karfiolzöldből levest. Ha sok kell belőle állj be egy karfiolt árusítónál a sorba, majd mikor vásárolsz kérd el az előtted megvásárol néhány fej karfiol zöldjét. Ingyen odaadják.)
A karfiolhoz - kivételesen - tejfölből köpült házi vajat használtam a szokásos szőlőmag olaj helyett.
Hozzávalók:
- Összesen 5 kg karfiol levelei összevágva, olyan méretűre, amilyenre a kelkáposztát szokás a főzelékbe,
- A karfiolok feje rózsákra szedve,
- 5 dkg vaj,
- 3 csapott evőkanál adalékmentes parajdi só,
- 2 dl víz.
Készítése:
A karfiolok leveleit a vajon kicsit megdinszteltem a sóval. Rátettem a karfiol rózsákat, a vizet, majd lezártam a kuktát. Amint a kukta elkezdett sisteregni levettem a kuktát a tűzről, kinyitottam. A karfiol készen is lett.Tálalás:
A köret tetejére tettem a karfiolt, mindenkinek zöldet is, rózsáját is. Akinek kedve volt hozzá, annak tettem rá tejfölt (onnan vettem, ahonnan a vajat is), majd az étel tetejét megszórtam apróra vágott metélőfokhagymával és citromos kakukkfű levelekkel.Köles: Sajnálatos módon általában kifelejtik a normál és a diétás étrendekből, pedig:
- Lúgosít,
- Gluténmentes,
- Fontos magnézium-forrás,
- Csökkenti a migrénes rohamok számát és kordában tartja az asztmát,
- Jelentős a mangán, foszfor és vastartalma,
- B-vitaminban gazdag,
- Kiváló antioxidáns,
- Egészséges koleszterinarányt biztosít,
- Prebiotikumként működik,
- Csökkenti a triglicerid-szintet, egészséges szív- és érrendszert eredményezve,
- Javítja a hangulatot, mivel esszenciális aminosav tartalma révén segíti a szerotonin termelődését,
- Jó minőségű fehérje-forrás, 50 gramm belőle fedezi a napi javasolt fehérjebevitel 12 százalékát.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése
Hozzászólásod moderálás után jelenik meg