Betöltés...
2014. május 16., péntek

Tavaszleves

Az idei tavasz szokatlan bőséggel állított be. Az enyhe idő, a közelmúlt esőzései jót tettek a termésnek. Ha Orbán nem szól közbe, a későbbiekben a folytatás is hasonlóra várható.

A tavasz fogalma nálam erősen kötődik a zöldborsóhoz, ami mellé remek összetevőket sikerült vadásznom a piacon.

Elsőként az általam eddig nem ismert gévagombát találtam meg. Mint megtudtam gyakorlatilag bárhogy el lehet készíteni, mint a húst. Rántva csirkehúsra emlékeztet. Darálva, megfelelően bekeverve fasírtnak is kiváló.

Elég fűszeres, nem gombaízű, ezért azoknak is ajánlom, akik nem szeretik a gombát. A levesben inkább zamatos sajtra emlékeztetett, ami valamiért nem olvadt meg főzéskor.

A gombafélék elkészítéséhez általában több idő kell, mint a gyenge tavaszi zöldeknek. Így elsőre a gomba került a vajra, apró kockákra vágva. Meglepő módon nem engedett levet mint a többi gomba, így hamarosan követte a zöldszárastól apróra vágott újhagyma, meg a fele natúr, fele füstölt adalék és vegyszermentes parajdi só. Olyan jó tíz percig időnként megkavartam, elvoltak.

Ahogy a gomba elkezdett puhulni hozzátettem a zöldborsót, majd kevés szumákot és kurkumát, hogy a gombához és borsóhoz gyenge gyomrúak is könnyen emésszék az ételt. Aztán következett rengeteg apróra vágott kapor.

Ahogy a borsón meglátszott már a meleg ráöntöttem az ételhez szükséges mennyiségű előre forralt vizet. Gyorsabban kész az étel, az összetevőkben benne maradnak külön-külön is az ízek. A forró víz után követte a többi összetevőt a kockára vágott újkrumpli. Igazi, régifajta Ella krumpli, amit ki tudja hány éve vetnek saját termésből félretett szemekből.

A legvégén csokorba kötve tettem hozzá bors helyett borsmentát és a pikantéria kedvéért kevés citromos kakukkfüvet.

Innen már tíz perc alatt kész volt az étel. A kész ételbe mindenki szabadon választottan tett tejfölt, frissen vágott petrezselymet, zellerlevelet, vékonyra karikázott nyers leveszöldségeket.

Összetevők arányai:

  • 5 dkg vaj. Én a kicsit tejfölös ízvilágú házivajat választottam.
  • 35 dkg gévagomba.
  • 1-2 csomag újhagyma, a vastagságától és a helyi hagymamániától függően.
  • Héja nélkül 1 kg zöldborsó (ez 2 kg pucolatlan borsót jelent).
  • 2 csomag kapor.
  • 2 kg Ella újkrumpli. (Mindenképp olyan krumplit érdemes választani, ami a főzéskor nem esik szét, hanem egyben marad.)
  • 2 szál borsmenta.
  • 1/2 csokor citromos kakukkfű.
  • Minden más kiegészítő ízlés szerint.
Az itt leírt mennyiségből kb. 8-10 liter leves lesz, attól függően, mennyire lédúsan készítjük az ételt. Ha nyers zöldségek is kerülnek bele érdemes levesesebbre készíteni.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásod moderálás után jelenik meg

 
Fel