Betöltés...
2014. október 24., péntek

Fogazatunk - a legfontosabb étkezési kellék

Miért került egy többnyire ételekkel foglalkozó blogba a fogazat kérdése? Mert ez az egyik olyan téma, amit már talán az ősidőkben tudtunk, de mára csak szólásként emlékszünk rá. Ugye, mindannyian emlékeztek a „fogára való étel” gondolatára? Ez a párja az „az leszel, amit megeszel” mondásnak.

Ha ételeinknél figyelünk a minőségi összetételre (= a lehetőségek szerint helyben termett, idényjellegű, vegyszermentes alapanyagból, vegyszermentes készítési móddal), oda kell figyeljünk arra is, hogy minél változatosabb legyen étrendünk, egyrészt szervezetünk részeire gyakorolt hatás, másrészt a rágás, fogazatunk épen tartása szempontjából.


A fogunkra való ételek egyidejűleg sok problémánkat segítenek megelőzni.

A fogak, szervek, szervrendszerek kapcsolatával a fogászaton belül a biológiai fogászat foglalkozik, mely a hagyományos fogászat, a természetgyógyászat, valamint a kínai medicina megfigyeléseit ötvözi. A biológiai fogorvoslás összefüggő egésznek tekinti az emberi szervezetet és a benne lejátszódó folyamatokat, mint egymással kapcsolatban lévőket vizsgálja, így figyelembe veszi azt, hogy az egyes fogak betegsége és kezelése energetikailag hogyan hat a szervezetre, milyen meridiánokat befolyásol.

Az ábrán szépen látható a fogak és a szervek kapcsolata. A fogak meridiánokon, energia csatornákon át kapcsolódnak a szervekhez. Ha bármelyik szervünk problémásan működik vagy a meridiánok energia áramlása problémás,akkor a fogaink is problémásak lesznek! De ha fogaink problémásak, romlanak, szuvasodnak, vagy esetlegesen gyulladás jelenik meg, akkor a szervek is problémásan működnek!

Fontos, hogy a fogászati beavatkozások is blokkolják az energia áramlást! A fogaink felől érkező jelzések, fájdalom, gyulladás is, szervi vagy energetikai zavar jele! Gondoljunk bele például a foghúzás kapcsán létre jött „üres energiákra” szerveinknél!

Az alábbi ábra a kínai gyógyászat elemei szerint mutatja a fogak, a szervrendeszerek, szervek, szövetek, ízületek, csigolyák, szervek, mirigyek, melléküregek kapcsolatát:


Ahogyan a fogak állapota nem elhanyagolható, úgy fontos a fogíny állapota, gyulladásmentessége is. A rágáson és az étkezés utáni fogtisztításon túl különös figyelmet érdemel az étkezés során és az étkezéseken kívül elfogyasztott cukor is, amely a fogakon kívül még azok életét is befolyásolja, akik nem fogyasztanak cukrot*.

Felismeréseink kapcsán talán sokkal nagyobb tudatossággal kezeljük fogainkat, óvjuk és védjük, hiszen egészségünk és energetikai egyensúlyunk fontos bázisai! Ám ha úgy alakult: mire eljutott hozzánk az infó már nem tökéletes a fogazatunk, tovább kell adjuk gyerekeinknek, unokáinknak.

Két német orvos, Dr. Voll és Kramer mutatták ki, hogy kölcsönös kapcsolat van a fogak és bizonyos szervek, testfelületek között. Bioelektromos mérési módszerek segítségével, az ún. Voll-féle elektro-akupunktúrával bebizonyosodott, hogy az adott fogak adott szervhez, testfelülethez, illetve meridiánhoz tartoznak és fordítva, ezeknek is kapcsolatuk van a fogakkal. A szájüregen keresztül hatni lehet a különféle belső szervekre és a belső szervek elváltozásai is kihatnak a szájüregi folyamatokra. A szájüregben tehát ugyanúgy reprezentálva van az egész szervezet, mint a fül, az orr, a kéz és a láb esetében.

A fogak és funkciós körök kapcsolata

Minden egyes fog, fogcsoport es a hozzátartozó csontállomány bioenergetikai kapcsolatban van a szervezetet behálózó funkciós körök egyikével. Az energetikai csatornákon keresztül a fogak kapcsolatban vannak egy-egy nagyobb belső szervvel, egy-egy üreges szervvel, arckoponya melléküregekkel, testrészekkel, csigolya szegmentekkel es érzékszervekkel. Minden egyes foghoz egy mellékcsakra is tartozik. A kínaiak a betegségek gyógyításánál a pszichikai es szellemi síkokat is figyelembe veszik. Az egymáshoz rendelés az öt funkciós körnek, illetve a kínai akupunktúra rendszerben az öt elemnek felel meg.

Vese – húgyhólyag funkciós kör (felső és alsó metszőfogak)

Testi területek: belső szemzug, koponya tető, nyakszirt, gerinc két oldala, gerinc-izmok, fartáj, comb és az alsó lábszár hátulsó oldalának közepe, a lábfej külső oldala, talp, az alsó lábszár- és a comb belső része, a kismedence, szegycsont és a kulcscsont közötti izület,

Tünetek: Fájdalmak-, gyulladások-, izomműködési zavarok-, bénulások a meridián lefutása mentén, homloktáji fejfájás, merev és fájdalmas tarkó, féloldali bénulás, fájdalom és mozgászavar a térdhajlatban, erőtlen alsó végtagok, lumbágó.

Lelki területek: tartás, stabilitás, biztonság, bizalom, kitartás, szilárdság

Érzelmek: félelem, bizonytalanság, szorongás

Máj – epe funkciós kör (szemfogak)

Testi területek: halánték, tarkó, szemüreg, mellkas oldala, keresztcsont, csípő izület, az alsó végtag külső oldala, 4. lábujj külső körömszöglete, lábhát, az alsó végtag belső felszíne, combhajlat, nemi szervek, XI. borda vége

Tünetek: Fájdalom, gyulladás a csatorna mentén, féloldali fejfájás, állkapocsfájdalom, mellkas fájdalom, csípőizületi megbetegedések, térd- comb fájdalom.

Lelki területek: határozottság, hatékonyság, rugalmasság, spontaneitás.

Érzelmek: depresszió, szorongás, befelé fordulás

Tüdő – vastagbél funkciós kör (felső kisőrlők, alsó nagyőrlők)

Testi területek: a kulcscsont külső-elülső széle, a felső végtag belső-elülső felszíne, a csukló hüvelykujji része, a tenyér izmai, a hüvelykujj, a mutatóujj, a két első kézközépcsont között a szöglet, az alkar háti oldala, a könyökhajlat és a felkar külső széle, a váll, a kulcscsont feletti árok közepe, az állkapocs

Tünetek: Fájdalmak-, gyulladások-, izomfolyamatok a meridián lefutása mentén, mellkas duzzadás-szorítás, váll – hát – fej fájdalom, fájdalom a kulcs-csont feletti árokban, alsó fogsor fájdalom, felső végtag oldalsó izmainak fájdalma, fejfájás.

Lelki területek: kreativitás, intuíció, inspiráció, a beérkező dolgok átalakításának képessége. tolerancia- intolerancia, vidámság- depresszió, önértékelés- bűntudat, hála- kegyetlenség

Érzelmek: szomorúság, kiábrándultság, levertség

Lép (hasnyálmirigy) – gyomor funkciós kör (felső nagyőrlők, alsó kisőrlők)

Területek: állkapocs szeget, fül elõtti terület, halánték felsõ része, homlokszöglet, járomcsont alsó széle, fejbiccentõ izom, a nyaki 7. és a háti 1. csigolyák, kulcscsont feletti árok közepe, a mellkas és a has elülsõ felszíne, az alsó végtag elülsõ felszíne, a 2. lábujj, a nagylábujj belsõ oldala, az alsó végtag belsõ felszíne, ágyék, hónalj, VI. bordaköz.

Tünetek: Duzzanat a fejen és a nyakon, arc-, pofa-, állkapocs fájdalom, arcduzzanat, arcizmok görcsei, elferdült száj, szájzár, nehezített rágás, rágóizület gyulladás, alsó végtagi keringési zavarok, izomgyengeség, idegbántalmak, mozgási nehézség illetve fájdalom a lábszár elülsõ külsõ részén, a lábfejen, alsóvégtagi sorvadás, “kötõszöveti gyengeség”

Lelki területek: gondolkodás, belátás, felelősségvállalás, a világgal és a környezettel való foglalkozás felismerése és megvalósítása

Érzelmek: rágódás, aggódás, búskomorság

Szív – vékonybél funkciós kör (felső és alsó bölcsességfogak)

Testi területek: a hónaljgödör közepe, a kar belsõ – hátsó oldala, a csukló, az 5. ujj, a kéz, alkar oldalsó oldala, a hátsó hónaljredõ, a lapocka, az állkapocs szöglet elõtti terület, a rágóizom tapadása, a járomcsont íve, a szemüreg külsõ széle.

Tünetek: Felső végtag fájdalom, fájdalmak-, gyulladások-, érzészavarok-, bénulások a meridián mentén, alsó hát-, nyak-, váll-, kar-, (a kar oldalsó része) fájdalom, herébe sugárzó fájdalom, fejfájás, az állkapocs alatti tájék és a nyak fájdalmas duzzanata, nyak ferdülés.

Lelki területek: öröm, belső harmónia.

Érzelmek: kimerülés, kifáradás, depresszió

A fogak jelentése

  1. az énnel függ össze, az embernek saját magával való kapcsolatát mutatja
  2. az én és a szülő kapcsolata, illetve az énnek a másik nemmel való kapcsolata
  3. hatékonyság, erő, teljesítőképesség
  4. önmegvalósítás, akaraterő
  5. munka, teljesítmény, szorgoskodás
  6. önbecsülés, elismertség, a szeretettség érzése
  7. kapcsolat az embertársainkkal
  8. kapcsolat a magasabb énnel, a spiritualitással

Fogászati góc

Dr. Volltól ered az a mondás, hogy a gócok több mint nyolcvan százaléka a fejen és azon belül, a fogaknál található. Ha valamelyik energiapályán zavar áll be, az tovább gyűrűzik és egy másik meridián mentén betegségként jelentkezik. Attól függően, hogy melyik fognál jelentkezik góc, más-más betegséget produkál a szervezetben. Attól, hogy maga a fog éppen tünetmentes, még blokkolhatja az egész energiaáramlást.

A fogászati góc megszüntetésének néhány lehetősége: a fog eltávolítása, máskor a fog körül valamilyen beavatkozás. Gócként működhetnek: elhalt fogak, gyökerek, galvánelem-hatás, ínygyulladás, ínysorvadás. Sok esetben a helytelen gyökértömés, vagy akár a helyesen gyökértömött fog is működhet fogászati gócként, mert a szervezet a gyökértömést idegen anyagként éli meg. Ezért nem szimpatizál a biológiai fogászat a gyökérkezelt fogakkal. Másik gyakran előforduló eset, amely fogászati gócként jelentkezhet, a foghúzásból visszamaradó csontszilánk az ínyben. A fogászati gócot labor eredmények is igazolhatják: megjelenik a fehérje a vizeletben, a vérben pedig megnövekszik a fehérvérsejtek száma. A fogászati gócokat meg lehet találni pl. röntgennel, a Voll-féle készülékkel, kineziológiai teszteléssel vagy homeopátiás diagnosztizálással .

Mérgező amalgám

A biológiai fogászat az amalgám, mint fogászati tömőanyag használatát, annak nagyfokú mérgező hatása miatt elutasítja. A több országban betiltott amalgámmal az a probléma, hogy igen magas a higanytartalma, ami a tömésekből kioldódva bejut a szervezetbe, lerakódik a szervekben, főleg az agyban, a vesékben, a májban, a mirigyekben és a tápcsatorna valamennyi szakaszában, veszélyeztetve a bélflórát is.

A nehézfémek által stresszelt fogak éjjel-nappal gyengítik az immunrendszert, így a szervezetnek nincs ideje pihenésre, ami kihat az egész idegrendszerre. Ez egy tartós mérgeződés, a higanynak nincs toxikológiai küszöbértéke, vagyis minden mennyiségben mérgező. A leggyakoribb tünetek, melyet az amalgámtömésekből származó higany jelenléte okoz a szervezetben kimerültség, fáradékonyság, ingerlékenység, gyengeség, fejfájás, migrén, felső légúti hurutok, mellkasi problémák, fogínyvérzés, a hajnak és a bőrnek különféle betegségei, alvászavarok, hallászavarok, látászavarok, szívpanaszok, vérnyomás problémák, izomremegés és különféle pszichés elváltozások.

Az amalgámcserét mindenképpen ki kell egészíteni tisztítókúrákkal. A higany eltávolításában jelentősen segítenek a böjtkúrák, gyümölcskúrák, homeopátiás szerek valamint a szelénterápia. Az E vitamint tartalmazó ételek /olajos magvak /a szelénnel szinergista hatásúak, tehát együttesen sokkal hatékonyabban ürítik ki a szervezetből a nehézfémeket.

Allergiás reakciók

Minden hiedelem ellenére az allergia egészen más, mint aminek általában gondoljuk. Valójában a máj reakciója a szervezet túlzott szennyeződése miatt. A különféle anyagokra - szőr, pollen, gyógyszerek, ételek, stb... - adott reakciónk igen érzékletesen mutatja meg állapotunkat ebben a témában. Mivel igen kellemetlen tünetek érhetik bármelyikünket, nagyon fontos, hogy a fogászati kezelések kiegészítéseként nemcsak amalgámcsere esetén gondoskodjunk szervezetünk tisztításáról, a máj táplálásáról.

Egy-egy fogászati kezelés alkalmával bekerülhetnek szervezetünkbe: fémek, fémötvözetek, műanyag tömések, rögzítőanyagok, gyökértömések, gyógyszerek, kémiai szerek stb. A tömésekben levő mérgező anyagok felszabadulása függ, azok elhelyezkedésétől, feldolgozásuk módjától, az egyén rágási és étkezési szokásaitól.

Milyen tünetek jelentkezhetnek? Égető, viszkető érzés a száj nyálkahártyáján, az ínyen, vagy az íz érzékelés megváltozása, de a test szájüregtől távoli pontjain is, mint az izomgörcs, izomfeszülés a fej és nyak körüli izmokban. Sok olyan tünet is jelentkezhet egy embernél, amit nem köthető feltétlen a fogászati kezeléshez. Ilyenek az alvászavar, általános nyugtalanság, fáradékonyság, fejfájások, memóriaproblémák, és az urogenitális rendszer, azaz a húgy-és ivarszervek problémái.

Galvánelem hatás (eltérő fémek a szájban)

A szájban lévő tömések, különféle fém fogpótlások, a piercing szintén problémát jelenthetnek. A többféle fém elektromos áramkört hozhat létre a szájban, mely műszerrel is mérhető. (DMA-meter). Az elektromos áram hatással van a nyálmirigyekre, megváltoztatja a nyál összetételét, s emiatt megváltozik a táplálék előemésztése, ami későbbi emésztési panaszokhoz is vezethet.

Felhasznált és ajánlott irodalom:

biodent.hu; soft-dental.hu; Dr. Turi Gabriella: Biológiai fogászat
Alexander Rossaint: A fogak pszichoszomatikaja; eljunktudatosan.hu

* Az alábbi könyvet több okból tettem elérhetővé teljes egészében, a legfontosabb: egyszerűen hiba lenne, ha neked is annyit kéne várnod a cukorral meg cukorhelyettesítővel kapcsolatos miértekre, mint nekem.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásod moderálás után jelenik meg

 
Fel