Betöltés...
2014. december 25., csütörtök

Szendvicskrém az év végére

Fényüzér ételek - Tricka a főszakács
Az étel elkészítéséhez segédet hívtam, hisz vele együtt sokkal egyszerűbb volt elkészíteni. Tricka nagyon lelkesen segített, hozott mindent a kezem alá, ahogyan egy jövőre már óvodás szakácskisasszonytól telik.

A szendvicskrém alapja vöröslencse, ami az aprószemű, könnyen fővő változatok közé tartozik.

Főzési ideje 15-20 perc, só nélkül főzve gyorsabban készül el, mint minden hüvelyes. Nem mellékes, hogy könnyen pépesíthető, rendkívül jó ízű étel alapanyag. Főzés közben néha érdemes megkeverni, nehogy letapadjon az edény aljára.

(Az étel alkotórészek kedvelői számára: a vöröslencse étrendi hatása sokkal jobb a borsóénál és a babénál, 23% könnyen emészthető fehérjét, szabad aminosavakat, közte sok (1-2%) lizint tartalmaz. Keményítőértéke pedig 720 g/kg. Szénhidrát-, nyerszsír-, továbbá B1-, B2-, inozittartalma is jelentős. Mivel polyvája, törekje kiváló takarmány, a növény teljes egészében hasznosítható.

Hozzávalók:

  • 1 kg vöröslencse,
  • 1 nagyobb fej hagyma (lehet póréhagyma is) apróra vágva,
  • fokhagyma apróra vágva - ízlés szerint,
  • 4 evőkanál hidegen sajtolt szőlőmag olaj,
  • 2 evőkanál adalékmentes parajdi só,
  • kömény, babérlevél, szumák és kardamon őrölve, ízlés szerint,
  • kb 5-8 szem zöldbors és 2-3 szem szecsuáni bors* frissen őrölve (kávédaráló).

Elkészítése:

A szőlőmag olajon csöppet megkaramellizáltam a hagymát, beletettem a fokhagymát. Beletettem a fűszereket, majd felengedtem 2,5 liter vízzel, ezután belekevertem a vöröslencsét. Néha megkevertem. Mikor kész lett összekevertem a sóval.

A fenti mennyiségből nagyjából 3 kg-nyi szendvicskrém készül, amit célszerű több családnak közösen készíteni, esetleg adagolva lefagyasztani. Fagyasztás nélkül, hűtve tartva egy hétig fogyasztható.

Fogyasztása, tálalása:

Magában; kenyérre kenve; nyáron nyers cukkinire / uborkára kenve; salátával, paprikával, paradicsommal, retekkel, szeletelt esetleg reszelt zöldségekkel, csicsókával fogyasztható. Igen kellemes hozzá a frissen pörkölt, sózott napraforgómag, kevés reszelt sajt, zöldfűszerek igen bő tárháza.



Fényüzér ételreceptek - szecsuáni bors
* Szecsuáni bors, vagy japán bors egy egyedi aromával, és ízzel rendelkező fűszer. Enyhe erősség, citrusos savanykás íz, és egy könnyű zsibbadás a szájban. Íze valóban friss borsos, a citrom, a menta, a kardamon és egészen enyhe ánizsos jellegű íz keveredve sejteti magát ha magában elrágjuk. Kis mennyiségben használjuk, mert a sok könnyen eltorzítja az ízeket.

Szárítottan, vagy őrölve csak a gyümölcs húsát használjuk, szintén fűszerezésre használható zöld levele, amivel elsősorban tésztás ételeket érdemes ízesíteni.

Gyógyhatása: Segíti az emésztést és vértisztító. Elpusztítja a parazitákat, és megszünteti a hasfájást. Rövid időre megszünteti a fogfájást.

Ellenjavallt várandós és szoptatós anyák esetében.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásod moderálás után jelenik meg

 
Fel