Van egy szójáték felénk: Mi a fasírt többesszáma? ... Fák sírtak.
Kivételesen nem a fák sírtak, hanem én mire elkészült a sütés. Így jár aki fejébe veszi, kipróbálja, hány fasírt lesz egy kiló lencséből némi kiegészítéssel. Lett bőven.
Viszont a húsimádókat is sikerült meglepnem, mivel egyikük se jött rá, hogy nem húsos fasírtot eszik. Hogyan tudtam elérni? Segítségül hívtam a Magyar Természetes Élelmek egyikét: az olajsajtolás utáni tökmagmaradékból készült tökmaglisztet.
A tökmag sajtolás utáni maradékáról már tavaly óta tudjuk: húsgombóc helyett is remek a levesbe. Lisztté őrölten felhasználva rendkívül kellemes húsos ízt kölcsönöz mindannak amiben felhasználod.
A sütés történhet egybefasírtként tepsiben, őzgerincben (ez a két változat tölthető főtt tojással, kolbásszal, kinek hogyan szimpatikus, de töltetlenül is kiváló), vagy hagyományos fasírtalakúra gyúrva. Utóbbi sülhet szintén tepsiben sütőpapíron, zsiradékban, vagy ahogyan mi sütöttük: kerámia serpenyőben szárazon.
A fenti mennyiségek 70, azaz hetven darab fasírtot eredményeztek.
Fontos információk:
Bár nem vagyunk kevesen, jó étvágyunk is akad, de ez a fasírt és zöldségmennyiség nem fogyott el egy nap alatt. Egy átlagos családnak egyszerre a lencse negyedét javaslom fasírtként elkészíteni. A maradék főtt lencse több módon is felhasználható:
Ha a lencse felét hamarabb kivesszük, kiválóan felhasználható:
Én reszelt répafélékkel, zellerrel, retekkel, csicsókával, céklával nagyon szeretem (a reszelés ideális megoldás az adagolás miatt). Remekül passzol hozzá a csípős paprika, a petrezselyemzöld, a snidling is. Utóbbit egész télen lehet otthon nevelni cserépben.
Kivételesen nem a fák sírtak, hanem én mire elkészült a sütés. Így jár aki fejébe veszi, kipróbálja, hány fasírt lesz egy kiló lencséből némi kiegészítéssel. Lett bőven.
Viszont a húsimádókat is sikerült meglepnem, mivel egyikük se jött rá, hogy nem húsos fasírtot eszik. Hogyan tudtam elérni? Segítségül hívtam a Magyar Természetes Élelmek egyikét: az olajsajtolás utáni tökmagmaradékból készült tökmaglisztet.
A tökmag sajtolás utáni maradékáról már tavaly óta tudjuk: húsgombóc helyett is remek a levesbe. Lisztté őrölten felhasználva rendkívül kellemes húsos ízt kölcsönöz mindannak amiben felhasználod.
Fasírt hozzávalók:
- 1 kg hagyományos barnalencse, 2,5 liter vízben só nélkül puhára főzve, leszűrve,
- 4 fej vöröshagyma apróra vágva,
- 1 nagy fej (vagy két kicsi) fokhagyma apróra vágva,
- 2 evőkanál pirospaprika (az adag ízlés szerint emelhető),
- 0,5 evőkanál őrölt kömény,
- 0,5 evőkanál őrölt babérlevél,
- 10 szem zöldbors frissen, kanalak között megtörve, vagy kávédarálón ledarálva,
- 8 evőkanál tökmagliszt,
- 6 evőkanál liszt (áztatott kenyér, vagy zsömle is lehet),
- 6 db tojás,
- adalékmentes parajdi só ízlés szerint (2,5 kanál volt nálunk).
Elkészítése:
Az előre megfőzött lencsét összegyúrjuk a további hozzávalókkal, majd kisütjük. A fent leírt fűszerezéstől szabadon el lehet térni, nekünk bevált.A sütés történhet egybefasírtként tepsiben, őzgerincben (ez a két változat tölthető főtt tojással, kolbásszal, kinek hogyan szimpatikus, de töltetlenül is kiváló), vagy hagyományos fasírtalakúra gyúrva. Utóbbi sülhet szintén tepsiben sütőpapíron, zsiradékban, vagy ahogyan mi sütöttük: kerámia serpenyőben szárazon.
A fenti mennyiségek 70, azaz hetven darab fasírtot eredményeztek.
Köret hozzávalók:
- 2 db előre párolt isten gyalulta tök,
- 6 db közepes sárgarépa,
- 1 db kisebb paszternák,
- 3 db petrezselyemgyökér,
- 1 db közepes zeller,
- 0,5 kg csicsóka,
- 4 kanál hidegen sajtolt szőlőmag olaj,
- 4 kanál adalékmentes parajdi só.
Elkészítése:
A zöldségeket julienre vágtam (nagyobb lyukú reszelő is kiváló a célra), majd a szőlőmag olajon sóval megdinszteltem. Amikor már kellemesen rághatóra puhultak hozzájuk kevertem a héjából kikotort főtt tököt (olyan mintha tészta lenne), majd felerősítettem a lángot az edény alatt és 1-2 percben cseppet együtt karamellizáltam a zöldségeket.Tálalás:
A tökkel kevert zöldségeket megszórtam vágott zöldfűszerek: petrezselyemlevél, zellerlevél és majoranna keverékével, a fasírtokat a tálon köré raktam.Csomagolt példány, még a zöldfűszerek előtt. Ami tésztának látszik isten gyalulta tök. |
Fontos információk:
Bár nem vagyunk kevesen, jó étvágyunk is akad, de ez a fasírt és zöldségmennyiség nem fogyott el egy nap alatt. Egy átlagos családnak egyszerre a lencse negyedét javaslom fasírtként elkészíteni. A maradék főtt lencse több módon is felhasználható:
Ha a lencse felét hamarabb kivesszük, kiválóan felhasználható:
- zöldséglevesbe - akkor kell belekeverni, mikor a leves kész,
- krumplival közös főzelékként - a zsiradékon megfuttatott fokhagyma kötelező hozzá, rántás felesleges.
Én reszelt répafélékkel, zellerrel, retekkel, csicsókával, céklával nagyon szeretem (a reszelés ideális megoldás az adagolás miatt). Remekül passzol hozzá a csípős paprika, a petrezselyemzöld, a snidling is. Utóbbit egész télen lehet otthon nevelni cserépben.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése
Hozzászólásod moderálás után jelenik meg