Betöltés...
2015. május 17., vasárnap

Édes ételünk, édes életünk

A lehető legegyszerűbb desszertet dobtuk össze, amit csak el tudtok képzelni. Elkészíteni is egyszerű volt.

Császármorzsa, kicsit másképp

Hozzávalók és elkészítés:

- 0,5 kg köles,
- 1 nagyobb csipet adalékmentes parajdi bányasó,
- 2,5 liter víz

A kölest szárazon aranybarnára pirítottuk, majd megsóztuk és felöntöttük előre forralt vízzel. Ezután 20 percig főtt.

Mikor megfőtt a köles egy másik edényben ghit olvasztottunk hozzá, amin a megfőtt kölest szépen megpirult, gyakori keverés mellett, közepes lángon.

Tálaláskor mindenki ízlése szerinti mennyiségű csicsókaszirupot tett a megpirult kölesre.



Ghi készítése: vajat nagyon lassú tűzön addig melegítjük - kevergetés mellett - amíg már egyáltalán nem habzik. Bár a legjobb nagy mennyiséget egyszerre megcsinálni, egy ilyen ételhez való adagot se nehéz elkészíteni, csak előbb kell feltenni mint a kölest és ügyelni rá, hogy véletlenül se égjen le.

Csicsókaszirup: állagra hígabb, mint a méz, viszont édesebb, ami mellé enyhén fűszeres íz is társul. Én szabadtűzön, üstben főttet szoktam beszerezni, amiben semmi más nincs, csak csicsóka.



Ezt az ételt gluténdiéta, laktózérzékenység, cukorbetegség és candida diéta esetén is szabad fogyasztani.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásod moderálás után jelenik meg

 
Fel