Nagyon kevés étel van amit nem szeretek. Eddig a paradicsomos krumpli is közéjük tartozott, de változott a helyzet. Kicsit másképp készült, talán azért. Az első, amit nem szerettem benne a paradicsompüré. Azt végképp le is vettem az étlapról már évekkel ezelőtt. Helyette szezon végi befőzőparadicsomot szoktam meghámozva húsdarálón ledarálni vöröshagymával és bazsalikommal, majd összekeverem sóval, betöltöm üvegbe és a tetejére olajat öntök, hogy ne érje levegő. Így teszem el télire. Míg nincs kinyitva nem kell hűtőben tartani.
Most minden volt frissen. A mellékelt képen a hozzávalókat az ételbe kerülés sorrendjében láthatod:
Jól látod. Szereztem póréhagymát. Igaz nem ekkorák voltak, csak ujjnyi vastagok még. Egyelésből kerültek ki. Ez egész pontosan egyforma sűrűségűre ritkítást jelent, hogy a többiek szép nagyra nőhessenek, ne nyomják el egymást.
Mikor a padlizsán már megrogyott saját levében, hozzákevertem a köményt és a szumákot, majd a paradicsomot. Amint elkezdett rotyogni felöntöttem egy fazéknyi előre forralt vízzel beletettem a krumplit és a csokorra kötött zöldfűszereket. Amint fölforrt ismét 8 percre lezártam a kuktát, takaréklángon. Megvártam utána míg magától abbahagyja a sistergést, majd kinyitottam a kuktát. Kukta nélkül ugyanez kb. 12 perc, ugyancsak takaréklángon, lefedve, nem kell kevergetni.
Mikor az étel megfőtt kivettem a csokorra kötött zöldeket, belekevertem a tejfölt. Hidegen az igazi, de melegen is jó. Tálaláskor friss bazsalikommal, petrezselyemzölddel, paradicsomkarikával, hagymával díszíthető, akár minddel egyszerre.
Most minden volt frissen. A mellékelt képen a hozzávalókat az ételbe kerülés sorrendjében láthatod:
Jól látod. Szereztem póréhagymát. Igaz nem ekkorák voltak, csak ujjnyi vastagok még. Egyelésből kerültek ki. Ez egész pontosan egyforma sűrűségűre ritkítást jelent, hogy a többiek szép nagyra nőhessenek, ne nyomják el egymást.
Hozzávalók:
- Póréhagyma karikára vágva, vagy vöröshagyma apróra vágva, amennyire hagymásan szeretitek.
- Fokhagyma apróra vágva, szintén ízlés szerint.
- 1 csokor tormalevél szárastól apróra vágva. A szárak túl kemény részét nem használtam fel.
- 2,5 kg fehér padlizsán hámozatlanul, apróra kockázva. Sűríti az ételt, nyáron kiváló rántás helyett.
- 2 db méretes befőző paradicsom (kb. 1 kg), hámozva, felkockázva.
- 4 kg parázskrumpli, dörzsi szivaccsal alaposan megmosva, héjastól felkarikázva.
- 1 csokor friss bazsalikom,
- 2 szál friss borsfű, egy csokorba kötve a bazsalikommal,
- 7 evőkanál adalékmentes parajdi só,
- 1 csapott evőkanál őrölt kömény,
- 1 csapott evőkanál szumák,
- 9 evőkanál olaj (a padlizsán nagyon felszívja az olajat),
- 0,5 liter házi tejföl. Helyettesíthető aludtejjel, joghurttal is. A tej eredeti gazdája lehet tehén, birka, kecske - szabadon választott.
Elkészítése:
A póréhagymát feltettem az olajra dinsztelődni az összes sóval. Mikor már kicsi levet eresztett hozzákevertem a fokhagymát és a tormaleveleket. Pár perc kevergetés után a padlizsánt, majd 10 percre lezártam a kuktát (nem kukta esetén 15 perc, kevergetni is kell).Mikor a padlizsán már megrogyott saját levében, hozzákevertem a köményt és a szumákot, majd a paradicsomot. Amint elkezdett rotyogni felöntöttem egy fazéknyi előre forralt vízzel beletettem a krumplit és a csokorra kötött zöldfűszereket. Amint fölforrt ismét 8 percre lezártam a kuktát, takaréklángon. Megvártam utána míg magától abbahagyja a sistergést, majd kinyitottam a kuktát. Kukta nélkül ugyanez kb. 12 perc, ugyancsak takaréklángon, lefedve, nem kell kevergetni.
Mikor az étel megfőtt kivettem a csokorra kötött zöldeket, belekevertem a tejfölt. Hidegen az igazi, de melegen is jó. Tálaláskor friss bazsalikommal, petrezselyemzölddel, paradicsomkarikával, hagymával díszíthető, akár minddel egyszerre.
(h)
VálaszTörlés