Betöltés...
2015. november 10., kedd

Paprikás krumpli - veganul

Sokan gondolják, hogy a paprikás krumpli nem készülhet húsféle nélkül. Más véleményen vagyok erről.

Egyik kiváló húspótlónk például a csicseriborsó, amely több módon fogyasztható. Pont olyan kiváló szendvicskrémnek, mint levesbetétnek, főzelékalapnak, de fasírt is készíthető belőle. Ebben az ételben is fontos szerepet kapott.

Főzése nagyon hosszadalmas ha nem tartunk be néhány nagyon fontos dolgot. Az egyik, hogy sose szabad megsózni a főzővizét, a másik, hogy minimum négyszeres vízben kell főzni, a harmadik, hogy forrásban lévő vízbe kell tenni. Így se készül gyorsan. Ha szendvicskrém lesz belőle a felesleges főzővizet felhasználhatjuk például levesbe, édes zöldségitalhoz. Jó hatású az ízületekre, érrendszerünk őre, kiváló étel cukorbetegek számára is.

A másik remek húspótló - nagy kedvencem - ami az ételbe került a szemes tönkölybúza. Hatásain túl az íze egyenesen csodás. Már sokszor próbáltam köretnek enni, sose sikerült, mindig főétel lett belőle.

A harmadik - az ételbe kerülés sorrendjében - egy erős tízdekányi ízletes vargánya. Az idei év utolsó gombái közül való, hiszen az első fagyok után az erdő elbújtatja gombáit, el ne fagyjanak, legyenek jövőre is.

Tudom, meseszerűnek hangzik. De higgyétek el, az erdő nemcsak növények összessége, ahol állatok is élnek. Az erdő egy hatalmas, ősi közösség növényeivel, állataival együtt, ahol mindenkinek jut mindenből aki nem önző haszonszerzéssel fordul felé. Sajnos ezt ma sokan nem tartják be. Irtják a fákat, az állatokat, különlegesnek beállítva az embert, míg egy napon üres kamrával ébrednek.

Mindezekhez negyedikként csatlakozott némi csicsóka, ami sok pozitív tulajdonsága mellett minden olyan fehérjét tartalmaz, ami a húsban megtalálható.

Azért ezeken kívül is került az ételbe szokatlan összetevő, de lássuk miből és hogyan készült:

Hozzávalók:

  • 0,5 kg csicseriborsó,
  • 0,5 kg szemes tönkölybúza,
  • 4 fej lila sonkahagyma vékony karikára vágva,
  • 12 dkg ízletes vargánya cikkekre vágva,
  • 2 kisebb fej fokhagyma apróra vágva,
  • 3 kg kisebb krumpli alaposan megmosva, hámozatlanul felkockázva,
  • 1 kg csicsóka megmosva, felkockázva,
  • 2 db zsenge tök (sajnos idén az utolsó szabadföldiek közül, kb. 2 kg), hámozatlanul mert vékony a héja is mint a cukkinié, kockára vágva,
  • 9 evőkanál sütő-főző olívaolaj (a vargánya miatt, mert sokat vesz fel) ,
  • 7 evőkanál adalékmentes parajdi só,
  • 6 babérlevél,
  • 1 csokor friss tárkony,
  • 0,5 evőkanál őrölt kömény,
  • 4 evőkanál őrölt fűszerpaprika.

Elkészítése:

A csicseriborsót és a tönkölybúzát feltettem só nélkül, ötszörös, forrásban lévő vízben főzni. Ez egészen pontosan azt jelenti: öt liter víz kellett hozzá, mert minden gabonából és hüvelyesből fél kiló egyben fél liter is. Kuktában főttek bő fél órát.

Közben egy másik edényben a hagymát és a vargányát együtt belekevertem a felforrósított olajba, rátettem az ételhez szánt összes sót, majd elkezdtem időnkénti kevergetés közben közepes lángon sütni. Ilyenkor a gomba először levet enged, majd ez a lé elpárolog, úgymond visszasül zsírjára. Amikor a gomba alatt már nem volt lé, kezdett pirulni hozzákevertem a fokhagymát, még egy percig sütöttem, aztán félrehúztam a tűzről.

Ez a gombasütési folyamat kb. 20 percig tart maximum. Az étel készítését érdemes úgy időzíteni, hogy ekkorra a csicseriborsó és a tönkölybúza készen legyen.

A félrehúzott edénybe ilyenkor kevertem bele a fűszerpaprikát és a köményt, majd felöntöttem a csicseri és a tönköly levével. Mikor újra forrt a lé az egészet ráöntöttem a csicseri és a tönköly keverékére, hozzákevertem a krumplit és a csicsókát, rátettem a csokorba kötött tárkonyt meg a babérlevelet és 10 percre lezártam a kuktát, közepes lánggal alatta.

Mikor lejárt a 10 perc leengedtem a gőzt, kinyitottam a kuktát, kivettem a csokros tárkonyt. belekevertem az ételbe a kockára vágott tököt, rátettem egy fedőt és még 5 percig főztem az ételt. (A kukta fedele már nem fért rá.)

Tálaláskor

Dekorációnak jól használható frissen vágott petrezselyem, plusz íznek frissen őrölt zöldborsot és tört csípős paprikát kínáltam. Ehhez az ételhez a friss erős ízek jobban illenek, mintha belefőttek volna.

Miért nem hámozunk egyes alapanyagokat?

  1. A hámozatlan krumpli inkább zöldségként viselkedik, a héj közeli részekben hasznos összetevők éppúgy maradnak, mint olyan ízek, ami a hámozott krumpliból hiányoznak.
  2. A csicsóka héja annyira vékony, maga a gumó sokszor annyira göcsörtös, hogy a hámozással a fele elveszne, feleslegesen.
  3. A zsenge tök (cukkini, stb...) héja csak annyi, lehet egy csepp friss zöld jellegű roppanós összetevő az ételben ha nem főzzük túl.
(Mellékesen jegyzem, hogy az átlagos főzési szokások szerint ki szokták dobni a zöldhagyma levelét, a cékla levelét, a karfiol levelét. Ezek mind tökéletesen ehetőek, sőt céklalevélből, karfiollevélből önálló étel is készíthető. Felesleges pazarlás ezeket kidobálni.)

Mit keres egy ilyen ételben a zsenge tök?

Különleges az ízhatás szempontjából, mert önálló íze alig van, viszont egyes összetevőkkel olyannyira harmonizál, hogy egészen átveszi azok ízét.

Ebben az ételben az ízletes vargánya és a tönkölybúza ízét vette át, emelte ki, így kifejezetten gombás + húsos hatást keltett. Kis füstölt parajdi sóval a füstölt kolbász íze is megvan ilyen kombinációban. Legfeljebb mindenki azt hiszi: pont neki nem jutott szedéskor kolbász.



A tönkölybúza, mely az egyik ősbúza fajta, gyógyító hatásával már a biblia is foglalkozik. A legrégebbi tönkölybúza maradványokat a Nílus-völgyéből ásták ki, amelyek a Kr. e. negyedik évezredből származnak.

Ezzel és még néhány másik ősbúzával táplálkozott a világ egészen 1860-ig, majd évtizedeken át nem került ki a kutatólaborok génbankjaiból.

A tönkölybúzát a nyolcvanas évek végén „fedezte” fel újra egy agrármérnök, Kalmár Gergely. Különösen jó tulajdonságnak ítélte, hogy a termesztéshez nem szükségesek vegyszerek, jól tűri a hideget és a szárazságot is. Aztán a csernobili katasztrófa után szükség volt olyan búzára, amely egészen biztosan nem kapott sugárszennyezést...

A többi búzafajtához képest lényegesen nagyobb a fehérje-, és sikértartalma. Az emberi szervezet számára nagyon kedvező és jól hasznosuló aminosavakat tartalmaz.

Jó hatással van a fejfájósokra, idegrendszeri tünetekre, izomgörcsökre. Erősíti az immunrendszert. Könnyen emészthető, nem terheli a szervezetet fölösleges salakanyagokkal. Alacsony kalóriatartalmával jól alkalmazható fogyókúrás étrendekbe, kis mennyiségben is csillapítja az éhségérzetet. A B12-vitamin kivételével az összes B-vitamin megtalálható benne, emellett jelentős E-vitamin-, kalcium-, magnézium-, és szelénforrás.

Tíz deka teljesőrlésű tönkölybúza kenyér fedezi egy felnőtt teljes napi fehérje-, vitamin- és ásványianyag-szükségletét. Kellemes ráadás, hogy a kenyér sokáig eltartható.

Kenyéren kívül kiválóan alkalmas ételekbe, köretnek magában, vagy zöldségesen, kiváló szalámi, kolbász és búzahús készíthető belőle. Sörtől édességig is megállja a helyét.

Példa: megfőzöl egy kellemes gyümölcskompótot (télen sütőtök is kerülhet bele, a mazsola is belefér) amihez édesítésül mézet, vagy csicsókaszirupot használsz. Leöntöd a levét, majd kiegészíted kerek (1-2) liternyire. Ebben a lében literenként 5 evőkanál tönkölydarát megfőzöl keverés közben puding jellegűre. Mikor kész összekevered a főtt gyümölcsökkel, megvárod míg lehűl, majd beteszed a hűtőszekrénybe egy órára. Tálaláskor fagylaltkanállal gömböket szedsz egy-egy tálkába, megszórod darált dióval, vagy vágott mandulával, esetleg kicsi kakaóporral.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásod moderálás után jelenik meg

 
Fel