Az idei év utolsó többféle babból álló zöldbab kínálatát sikerült még elérnem a piacon. Nem volt egyszerű, mert összesen egy napig tartott.
Másnap reggel szóltak, hogy van tuskógomba és szegfűgomba. Akkor még reménykedtünk eső utáni pár nap fagymentes napsütésben a következő gombáig, de ez nem így lett.
Gombából még a nyárról megvolt egy fél kilónyi rókagomba lefagyasztva. (Mindig teszek el télire erdei gombát, mert szükség van a D vitamin pótlásra a borús időkben. A termesztett gombának nincs D vitamin tartalma.) Az ételhez ezt és a tuskógomba egy részét használtam fel.
A gombát feltettem a natúr sóval (ha csak natúr sót használok, ilyenkor az összeset bele szoktam keverni), a hagymával és a fokhagymával dinsztelődni.
Mikor már jócskán levet eresztett hozzákevertem a zöldbabot. Rendszeres keverés közben hagytam kb. 15 percig párolódni.
Ekkor félrehúztam a tűzről, hozzákevertem a fűszereket és a füstölt sót, majd felöntöttem annyi előre forrósított vízzel, hogy ellepje, plusz egy liter a fél kiló gabonához. Mikor felforrt hozzákevertem a gabonát, majd lezártam a kuktát. Közepes lángon főtt 20 percig. Ezután tálalható.
Másnap reggel szóltak, hogy van tuskógomba és szegfűgomba. Akkor még reménykedtünk eső utáni pár nap fagymentes napsütésben a következő gombáig, de ez nem így lett.
Gombából még a nyárról megvolt egy fél kilónyi rókagomba lefagyasztva. (Mindig teszek el télire erdei gombát, mert szükség van a D vitamin pótlásra a borús időkben. A termesztett gombának nincs D vitamin tartalma.) Az ételhez ezt és a tuskógomba egy részét használtam fel.
Hozzávalók:
- 1 kg tuskógomba és rókagomba vegyesen,
- 4 kg vegyes zöldbab (vajbab, juliskabab, ceruzabab) kb 3 cm darabokra vágva,
- 0,5 kg bulgur (barnarizzsel, hajdinával, vagy tönköllyel helyettesíthető),
- 3 nagy fej hagyma (kb. 75 dkg együtt) vékonyra szeletelve,
- 3 fej fokhagyma csíkokra vágva,
- 7 evőkanál só: 3 evőkanál natúr és 4 evőkanál füstölt adalékmentes parajdi bányasó,
- 5 evőkanál őrölt pirospaprika,
- frissen őrölt zöldbors, babér és fekete hagymamag keverék ízlés szerint (én kb. felesben tettem a borsot és a hagymamagot, 5 levél babérral kiegészítve, 1 evőkanálnyit tettem bele),
- 1 evőkanál szumák,
- 1 evőkanál őrölt kömény,
- kb. 1 dl sütő-főző olívaolaj (hűvös időben és télen mindig több olajat használok, mert fűteni kell a szervezetet),
- víz szükség szerint - a gabonafélék bármelyike miatt 1 liter vízzel több kell.
Elkészítése:
Tuskógomba, forrás: Indafotó |
Mikor már jócskán levet eresztett hozzákevertem a zöldbabot. Rendszeres keverés közben hagytam kb. 15 percig párolódni.
Ekkor félrehúztam a tűzről, hozzákevertem a fűszereket és a füstölt sót, majd felöntöttem annyi előre forrósított vízzel, hogy ellepje, plusz egy liter a fél kiló gabonához. Mikor felforrt hozzákevertem a gabonát, majd lezártam a kuktát. Közepes lángon főtt 20 percig. Ezután tálalható.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése
Hozzászólásod moderálás után jelenik meg