Betöltés...
2016. november 2., szerda

Paprikás csicseri egytál

Ez az étel nem készülhetett volna el, ha pont mikor nagyon fantázia híján éreztem magam Erzsi rám nem szól, hogy vigyek egy kis lecsónak való paprikát. Épp ezerfelé jártak a gondolataim, semmi ötletem nem volt a főzéshez.

Érdekességek:

  1. Az ételt a színes répák és a pirosra érett paprika színezte meg úgy, mintha pirospaprika lenne benne.

  2. Még tesztelésre vár, hogy a paszternák befolyásolta-e ennyire az étel csípősségét, vagy pasztinák nélkül is ilyen lett volna. Ugyanis evés közben minden íz külön érződött. A zöldségek kellemesen roppanósak maradtak.

    Az étel még csak csípős sem volt. Pedig volt benne erős paprika bőven. A „lángoló száj” érzet viszont azonnal előjött az evés befejeztével. Ilyet még eddig nem tapasztaltam.

Hozzávalók:

  • 1 kg csicseriborsó,
  • 1 db spagettitök keresztben félbevágva, kimagozva,
  • 1 db isten gyalulta tök keresztben félbevágva, kimagozva,
  • 1 kg színes répa vastagabb negyedholdra vágva,
  • 0,5 kg paszternák vastagabb negyedholdra vágva,
  • 0,5 kg petrezselyemgyökér vastagabb negyedholdra vágva,
  • 2 fej zeller kockára vágva,
  • 2 kg lecsópaprika (különböző mértékben pirosra érve, némelyik édes, némelyik erős) felkarikázva,
  • 4 nagy fej hagyma apróra vágva,
  • 3 fej fokhagyma csíkokra vágva,
  • 9 evőkanál adalékmentes só,
  • petrezselyemzöld apróra vágva,
  • zellerzöld apróra vágva,
  • 1 evőkanál szumák,
  • 2 evőkanál kömény,
  • 3-4 babérlevél,
  • sütő-főző olívaolaj.

Elkészítése:

Az étel három részletben készült. Az első lépésben a félbe vágott, kimagozott tökök kerültek fazékba, kevés vízzel alattuk, lefedve. Ehhez tettem sót. Minden kilónyi tökhöz egy evőkanálnyit. Bő fél óra alatt készül el, a víz felforrásától számítva. Ekkor leöntöttem róluk a vizet és tálcára tettem a tököket.

Másodjára a csicseriborsót tettem fel főni kuktában, ötszörös vízzel, megmosva, só nélkül. A kukta sistergése után 3/4 órát főtt. Ha előre melegített vízbe kerül gyorsabbnak tűnik míg elkészül, de az öt liter vizet így is, úgy is fel kell forralni.

A harmadik edényben a hagyma, a fokhagyma, a paprika és a zöldségek dinsztelődtek együtt olajon, a maradék sóval. (Ezt kb. 15-20 perccel a csicseriborsó elkészülte előtt kell elkezdeni attól függően, milyen vastagra vágtuk a zöldségeket.)

Mikor már látszott, hogy megrogytak a zöldségek a hőtől hozzákevertem a szumákot, a babért és a köményt, majd az egészet átöntöttem a kuktába a forró csicseriborsóhoz.

Ráöntöttem még annyi vizet, hogy épp a tetejéig érjen. Hozzákevertem a vágott petrezselymet és zellerlevelet, majd lezártam a kuktát. 20 percig főtt a sistergés után.

Míg a zöldséges-paprikás csicseriborsó főtt kikotortam a tökökből a belet egy villával. Olyan szálas lett, mint a spagettitészta. Ezt csak a legvégén kevertem az ételbe, együtt már nem is főttek, pont mint a tésztát szokás.

Az étel hússal kiegészített változatának elkészítésében a Duna-Batomfi BT. csapata működött közre.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásod moderálás után jelenik meg

 
Fel