Ez az étel nem készülhetett volna el, ha pont mikor nagyon fantázia híján éreztem magam Erzsi rám nem szól, hogy vigyek egy kis lecsónak való paprikát. Épp ezerfelé jártak a gondolataim, semmi ötletem nem volt a főzéshez.
Az étel három részletben készült. Az első lépésben a félbe vágott, kimagozott tökök kerültek fazékba, kevés vízzel alattuk, lefedve. Ehhez tettem sót. Minden kilónyi tökhöz egy evőkanálnyit. Bő fél óra alatt készül el, a víz felforrásától számítva. Ekkor leöntöttem róluk a vizet és tálcára tettem a tököket.
Másodjára a csicseriborsót tettem fel főni kuktában, ötszörös vízzel, megmosva, só nélkül. A kukta sistergése után 3/4 órát főtt. Ha előre melegített vízbe kerül gyorsabbnak tűnik míg elkészül, de az öt liter vizet így is, úgy is fel kell forralni.
A harmadik edényben a hagyma, a fokhagyma, a paprika és a zöldségek dinsztelődtek együtt olajon, a maradék sóval. (Ezt kb. 15-20 perccel a csicseriborsó elkészülte előtt kell elkezdeni attól függően, milyen vastagra vágtuk a zöldségeket.)
Mikor már látszott, hogy megrogytak a zöldségek a hőtől hozzákevertem a szumákot, a babért és a köményt, majd az egészet átöntöttem a kuktába a forró csicseriborsóhoz.
Ráöntöttem még annyi vizet, hogy épp a tetejéig érjen. Hozzákevertem a vágott petrezselymet és zellerlevelet, majd lezártam a kuktát. 20 percig főtt a sistergés után.
Míg a zöldséges-paprikás csicseriborsó főtt kikotortam a tökökből a belet egy villával. Olyan szálas lett, mint a spagettitészta. Ezt csak a legvégén kevertem az ételbe, együtt már nem is főttek, pont mint a tésztát szokás.
Az étel hússal kiegészített változatának elkészítésében a Duna-Batomfi BT. csapata működött közre.
Érdekességek:
- Az ételt a színes répák és a pirosra érett paprika színezte meg úgy, mintha pirospaprika lenne benne.
- Még tesztelésre vár, hogy a paszternák befolyásolta-e ennyire az étel csípősségét, vagy pasztinák nélkül is ilyen lett volna. Ugyanis evés közben minden íz külön érződött. A zöldségek kellemesen roppanósak maradtak.
Az étel még csak csípős sem volt. Pedig volt benne erős paprika bőven. A „lángoló száj” érzet viszont azonnal előjött az evés befejeztével. Ilyet még eddig nem tapasztaltam.
Hozzávalók:
- 1 kg csicseriborsó,
- 1 db spagettitök keresztben félbevágva, kimagozva,
- 1 db isten gyalulta tök keresztben félbevágva, kimagozva,
- 1 kg színes répa vastagabb negyedholdra vágva,
- 0,5 kg paszternák vastagabb negyedholdra vágva,
- 0,5 kg petrezselyemgyökér vastagabb negyedholdra vágva,
- 2 fej zeller kockára vágva,
- 2 kg lecsópaprika (különböző mértékben pirosra érve, némelyik édes, némelyik erős) felkarikázva,
- 4 nagy fej hagyma apróra vágva,
- 3 fej fokhagyma csíkokra vágva,
- 9 evőkanál adalékmentes só,
- petrezselyemzöld apróra vágva,
- zellerzöld apróra vágva,
- 1 evőkanál szumák,
- 2 evőkanál kömény,
- 3-4 babérlevél,
- sütő-főző olívaolaj.
Elkészítése:
Másodjára a csicseriborsót tettem fel főni kuktában, ötszörös vízzel, megmosva, só nélkül. A kukta sistergése után 3/4 órát főtt. Ha előre melegített vízbe kerül gyorsabbnak tűnik míg elkészül, de az öt liter vizet így is, úgy is fel kell forralni.
Mikor már látszott, hogy megrogytak a zöldségek a hőtől hozzákevertem a szumákot, a babért és a köményt, majd az egészet átöntöttem a kuktába a forró csicseriborsóhoz.
Ráöntöttem még annyi vizet, hogy épp a tetejéig érjen. Hozzákevertem a vágott petrezselymet és zellerlevelet, majd lezártam a kuktát. 20 percig főtt a sistergés után.
Míg a zöldséges-paprikás csicseriborsó főtt kikotortam a tökökből a belet egy villával. Olyan szálas lett, mint a spagettitészta. Ezt csak a legvégén kevertem az ételbe, együtt már nem is főttek, pont mint a tésztát szokás.
Az étel hússal kiegészített változatának elkészítésében a Duna-Batomfi BT. csapata működött közre.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése
Hozzászólásod moderálás után jelenik meg