Húsvétkor a csapattagok ragaszkodnak hozzá, hogy sonka, tojás, főtt krumpli legyen a választékban. Én ezt néhány dologgal kiegészítem:
A főzés során a sonkában lévő són kívül sót nem használtam.
Tálaláskor medvehagymával ízesített savanyú káposzta került mellé, kockára vágott retekkel és néhány karika idei, zöld, erőspaprikával a tetején. Ezek a jó ízeken túl a hús, a zsír és a tojás az adott ember számára káros hatásainak kivezetését, hasznos összetevőinek könnyebb emésztését biztosítják.
A pulyka farhátak főzését fél liter vízzel, kevés sóval kezdem, kuktában. A nagy kuktába egyszerre négy fér. A második adagot már az előző hús levében főzöm.
A végeredmény: egészen sűrű kocsonyalé és szép mennyiségű zsír - a hús mellett. Mikor ez a lé lehűlt, beteszem a mélyhűtőbe addig, míg a zsír megdermed, levehető. (Ezt a zsírt lassú tűzön átsütöm, hogy ne maradjon víz benne. Ezt a zsírt az ismeretségi körömben élők szokták elvinni, míg a léből általában zöldséges erőleves készül a húsevő csapattagok számára. A lé tetejére feljött húszacc megy Lütyő úr csomagjába.)
Most a maradék, kristálytiszta kocsonyalét és a sonkalét együtt használtam fel leveshez.
A leveket felforraltam, majd a következők kerültek bele:
Ami a levesből megmaradt szépen összeállt kocsonyának másnapra. Ilyenkor saláta, savanyú káposzta is remekül illik hozzá. Tehető rá nyersen megreszelt retek, erős paprika, őrölt bors, stb... - mindenkinek ízlése szerint.
- Annyi sonka készül, amennyi egy étkezésre elfogy. Ez idén 70 dkg volt 6 főre.
- Kizárólag hagyományosan, adalékmentes sóban pácolt, szintén hagyományosan füstölt, mindenféle aromától mentes sonkát veszek meg. (Ennek egyik jellemzője, hogy a hús soha nem piros.)
- Tojást csak olyan helyről veszek, ahol a tyúkok garantáltan tápmentesek. Az ilyen tojást arról lehet felismerni, hogy nem egyforma méretű, sokszor nem egyforma színű, a tojást árusítónál ritkán és keveset lehet kapni. Ezek sárgája az évszaktól függően változó színű, tavasszal - nyáron kissé zöldes árnyalatú.
Keménytojáshoz a kb. egy hete tojt tojás az igazi. Ha túl friss a tojás nem jön le a héja egyben!
- A krumpli a szokott, hagyományos módon termesztett változat, azaz nem vegyszerezik, hanem kapálják.
A főzés során a sonkában lévő són kívül sót nem használtam.
Tálaláskor medvehagymával ízesített savanyú káposzta került mellé, kockára vágott retekkel és néhány karika idei, zöld, erőspaprikával a tetején. Ezek a jó ízeken túl a hús, a zsír és a tojás az adott ember számára káros hatásainak kivezetését, hasznos összetevőinek könnyebb emésztését biztosítják.
A főzésből megmaradt lé azonnali felhasználásra került:
Minden héten veszek, főzök és kicsontozok néhány pulyka farhátat az egyik csapattag kutyájának. Természetesen frisset vásárolok. Ezek húsos, bőrös részéből - ha emberi fogyasztásra használnám - kiváló pörkölt, fasírt, leveshús, aprópecsenye, töltelék, stb... lehetne. Az így készre főtt hús mélyhűtőben hosszú ideig tárolható, bármikor gyorsan elkészíthetőA pulyka farhátak főzését fél liter vízzel, kevés sóval kezdem, kuktában. A nagy kuktába egyszerre négy fér. A második adagot már az előző hús levében főzöm.
A végeredmény: egészen sűrű kocsonyalé és szép mennyiségű zsír - a hús mellett. Mikor ez a lé lehűlt, beteszem a mélyhűtőbe addig, míg a zsír megdermed, levehető. (Ezt a zsírt lassú tűzön átsütöm, hogy ne maradjon víz benne. Ezt a zsírt az ismeretségi körömben élők szokták elvinni, míg a léből általában zöldséges erőleves készül a húsevő csapattagok számára. A lé tetejére feljött húszacc megy Lütyő úr csomagjába.)
Most a maradék, kristálytiszta kocsonyalét és a sonkalét együtt használtam fel leveshez.
A leveket felforraltam, majd a következők kerültek bele:
- néhány szem héjában főtt krumpli (ami a sonkalében főtt) hámozva, felkockázva,
- 2 kis fej vöröshagyma egészben - a gyökér felőli végét csak úgy vágtam le, hogy a maradék összetartsa a hagymát,
- 4 gerezd fokhagyma egészben,
- 1 szál kisebb pasztinák kockára vágva,
- 1 szál közepes petrezselyemgyökér negyedholdra vágva,
- 0,5 kg sárgarépa julienre vágva,
- 2 maréknyi köles - tészta helyett
- pár szem zöldbors, kiskanálnyi fekete hagymamag frissen őrölve,
- kiskanálnyi szumák.
Ami a levesből megmaradt szépen összeállt kocsonyának másnapra. Ilyenkor saláta, savanyú káposzta is remekül illik hozzá. Tehető rá nyersen megreszelt retek, erős paprika, őrölt bors, stb... - mindenkinek ízlése szerint.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése
Hozzászólásod moderálás után jelenik meg