A mai étel pénteken kezdődött. Épp korai pestolázban pörgök, ilyenkor kevés dolog menekül előlem őszig, ami eltehető. Mindent nyersen, nem sok sóval, olajjal, tetején külön olajjal, ami a következő szezonig kibírhatja.
A korai láz főszereplője mindig a medvehagyma, amit időnként kombinálva teszek el. A pénteki napra az utolsó póréhagyma és az első szabadföldi spenót társult be hozzá.
Másfél kiló spenót, 8 csomag medvehagyma és 2 csomag vékonyszálú póréhagyma került bele. Mikor ezeket apróra vágtam besóztam, 2 evőkanálnyi szokásos adalékmentes parajdi sóval, hozzákevertem 3 evőkanálnyi hidegen sajtolt olíva olajat (tökmag olajjal jobban szeretem, de az épp nem volt), majd állni hagytam másnapig. Akkor betöltöttem üvegekbe, kaptak a tetejükre annyi olajat még, amennyi a levegőtől elzárja a pestot, majd lezártam az üveget.
Mára már nem bírtam magammal, meg kellett kóstoljuk, mert spenótost még eddig nem tettem el. A három növény ritkán érhető el együtt.
Bár a pesto bármilyen ételre rátehető, legyen az szendvics, tészta, sültek, bármibe betehető, ami leves, főzelék, szósz, úgy döntöttem, tönkölyből lesz spenótos köret. De hát ember tervez...
Ugyanis mikor elővettem a magok és lisztek külön helyéről a tönkölyt, kiderült, hogy az egyik zacskó hüvelyesliszt (köles, fehérbab, sárgaborsó, lencse őrölve - azt, hogy a köles mit keres benne, nem tudom) kilukadt. Így változott az étel.
Feltettem főni forró vízbe egy kiló szemes tönkölyt, háromszoros vízben, (köretként kétszeres kell, mint a rizsnek) só nélkül.
Húsz perccel később hozzákevertem két zacskó hüvelyeslisztet (sárgaborsó liszttel, csicseriborsó liszttel helyettesíthető), amit úgy ötdekányi őrölt, szárított zöldséggel kevertem össze, A lisztet előzőleg hideg vízben csomómentesre kevertem, majd felengedtem előre forralt négyszeres vízmennyiséggel.
Ezt a keveréket folyamatos keverés mellett főztem készre, felforrás után lassú tűzön (öt-hat perc). Addigra a hüvelyesliszt egészen pudingszerű lett, a készrefőtten is rágnivaló tönkölyszemek gyönyörűen piroslottak benne. Ekkor félrehúztam a tűzről, hagytam picit állni, majd belekevertem a medvehagymás spenótos pestoból az egyik literes üvegnyit és további öt kanálnyi sót.
Ebből a mennyiségből 30 adagnyi lett. főként azért, mert beltartalma révén kevesebb kell belőle, mint a szokásos adag.
Tálaláskor fejenként két tojásból rántottát sütöttem rá kis olajon. Frissen vágtam rá metélő fokhagymát, csípős paprikát és retket. Jó lehet még a kapor is, ami minden spenótos, káposztás, zöldborsós étel remek kiegészítője.
Fogyasztása:
Még a legelvadultabban késő esti evők számára is koraesti fogyasztását javaslom, mert elképesztő erőt, energiát ad. Ezért ideális a reggeli szendvicsbe, még fizikai munkát végzőknek is.
Rendkívül kellemes jóllakottságérzetet ad, telítettségérzet nélkül.
Az ételből megmaradót a következő fogyasztási módokon javaslom fogyasztani:
A korai láz főszereplője mindig a medvehagyma, amit időnként kombinálva teszek el. A pénteki napra az utolsó póréhagyma és az első szabadföldi spenót társult be hozzá.
Másfél kiló spenót, 8 csomag medvehagyma és 2 csomag vékonyszálú póréhagyma került bele. Mikor ezeket apróra vágtam besóztam, 2 evőkanálnyi szokásos adalékmentes parajdi sóval, hozzákevertem 3 evőkanálnyi hidegen sajtolt olíva olajat (tökmag olajjal jobban szeretem, de az épp nem volt), majd állni hagytam másnapig. Akkor betöltöttem üvegekbe, kaptak a tetejükre annyi olajat még, amennyi a levegőtől elzárja a pestot, majd lezártam az üveget.
Mára már nem bírtam magammal, meg kellett kóstoljuk, mert spenótost még eddig nem tettem el. A három növény ritkán érhető el együtt.
Bár a pesto bármilyen ételre rátehető, legyen az szendvics, tészta, sültek, bármibe betehető, ami leves, főzelék, szósz, úgy döntöttem, tönkölyből lesz spenótos köret. De hát ember tervez...
Ugyanis mikor elővettem a magok és lisztek külön helyéről a tönkölyt, kiderült, hogy az egyik zacskó hüvelyesliszt (köles, fehérbab, sárgaborsó, lencse őrölve - azt, hogy a köles mit keres benne, nem tudom) kilukadt. Így változott az étel.
Feltettem főni forró vízbe egy kiló szemes tönkölyt, háromszoros vízben, (köretként kétszeres kell, mint a rizsnek) só nélkül.
Húsz perccel később hozzákevertem két zacskó hüvelyeslisztet (sárgaborsó liszttel, csicseriborsó liszttel helyettesíthető), amit úgy ötdekányi őrölt, szárított zöldséggel kevertem össze, A lisztet előzőleg hideg vízben csomómentesre kevertem, majd felengedtem előre forralt négyszeres vízmennyiséggel.
Ezt a keveréket folyamatos keverés mellett főztem készre, felforrás után lassú tűzön (öt-hat perc). Addigra a hüvelyesliszt egészen pudingszerű lett, a készrefőtten is rágnivaló tönkölyszemek gyönyörűen piroslottak benne. Ekkor félrehúztam a tűzről, hagytam picit állni, majd belekevertem a medvehagymás spenótos pestoból az egyik literes üvegnyit és további öt kanálnyi sót.
Ebből a mennyiségből 30 adagnyi lett. főként azért, mert beltartalma révén kevesebb kell belőle, mint a szokásos adag.
Tálaláskor fejenként két tojásból rántottát sütöttem rá kis olajon. Frissen vágtam rá metélő fokhagymát, csípős paprikát és retket. Jó lehet még a kapor is, ami minden spenótos, káposztás, zöldborsós étel remek kiegészítője.
Fogyasztása:
Még a legelvadultabban késő esti evők számára is koraesti fogyasztását javaslom, mert elképesztő erőt, energiát ad. Ezért ideális a reggeli szendvicsbe, még fizikai munkát végzőknek is.
Rendkívül kellemes jóllakottságérzetet ad, telítettségérzet nélkül.
Az ételből megmaradót a következő fogyasztási módokon javaslom fogyasztani:
- sűrűsége okán hidegen szendvicsre kenhető - én felvágottat nem tennék rá, de kis reszelt sajt, egy szem vékonyra vágott retek kiváló hozzá;
- ugyancsak hideg köretként is fogyasztható;
- melegítéskor kevés vizet kell alátenni, ehető melegségűre felmelegíteni az épp elfogyasztandó mennyiségű ételt.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése
Hozzászólásod moderálás után jelenik meg