Így tavasszal nagy szükségünk van regenerációra, karcsúsító vitaminbombázókra a tél után. Igen ám, de még alig terem idei, friss zöld, hiszen a szabadföldi növényeket csak a májusi fagyok után ültetik ki a gazdák.
Így valami módon a téli és a kora tavaszi választékból kell kombinálni.
Körülnéztem mi van kéznél. Találtam két istengyalulta tököt (még valamikor januárban spájzoltam be belőlük, hibátlanul bírták mostanáig a spájzban). Volt hozzá fél kiló csicseriborsó, meg egy negyedkilónyi köles. Hagyma, fokhagyma.
Ki kellett mennem a piacra, mert ez még édeskevés volt. Beszereztem két kiló savanyúkáposztát, három csomag medvehagymát, meg egy kilónyi julienre vágott répát, meg még negyed kilónyi kölest.
Először feltettem főni a csicserit, 3 liter vízben, só nélkül, mert annak még kuktában is kell egy óra (a víz felmelegedésével együtt), hogy puhára főjön. Míg készült négybe vágtam a tököt, kimagoztam (a magokat eltettem száradni, még májusig biztos lesz aki elülteti).
Mikor a tök is készen volt két nagy fej hagymával és egy fej fokhagymával csináltam egy nagyjából pörköltalapot. Tettem bele a pirospaprikán kívül egy kanál köményt, 5 babérlevelet, egy fél teáskanálnyi frissen őrölt zöldborsot, ugyanannyi fekete hagymamagot és egy fél kanálnyi szumákot.
Erre került a kicsit megvágott savanyúkáposzta és a lé amiben előzőleg a csicseri, majd a tök főtt. mikor a lé felforrt hozzátettem a főtt csicseriborsót és a kölest. Negyed órányi főzés után hozzákevertem a zöldségeket és a főtt tököt. Így együtt még főttek 5 percig. Ettől a zöldségek kellemesen roppanósak, majdnem nyersek maradnak.
A legvégén kevertem az ételbe a megvágott medvehagymát.
Jut eszembe! Többen kérdezték, a medvehagyma szárával mit kezdek. Azt ugyanúgy belevágom az ételbe. Az íze pont ugyanolyan, csak kicsit húsosabb. Van amikor a medvehagyma szárat vágva, a fokhagymával együtt teszem az ételbe.
A kifli hosszú érésidejű kovásszal készült kenyértésztából készül. Masszív héjú és illatos belsejű. Inaktív élesztőt is tartalmaz, ami köztudottan jót tesz a bőrnek, a szépségápolásban is széleskörűen használják, ugyanakkor nem terheli meg a szervezetet. Kitűnő minőségű malátát is tartalmaz, ami vitaminokban gazdag, karamellás aromát ad.
Így valami módon a téli és a kora tavaszi választékból kell kombinálni.
Körülnéztem mi van kéznél. Találtam két istengyalulta tököt (még valamikor januárban spájzoltam be belőlük, hibátlanul bírták mostanáig a spájzban). Volt hozzá fél kiló csicseriborsó, meg egy negyedkilónyi köles. Hagyma, fokhagyma.
Ki kellett mennem a piacra, mert ez még édeskevés volt. Beszereztem két kiló savanyúkáposztát, három csomag medvehagymát, meg egy kilónyi julienre vágott répát, meg még negyed kilónyi kölest.
Először feltettem főni a csicserit, 3 liter vízben, só nélkül, mert annak még kuktában is kell egy óra (a víz felmelegedésével együtt), hogy puhára főjön. Míg készült négybe vágtam a tököt, kimagoztam (a magokat eltettem száradni, még májusig biztos lesz aki elülteti).
A magozás előtt jó alaposan megmostam az arcom, mert a magok közti anyagból a kezemre került nedves anyaggal mindig bekenem az arcom ilyenkor. A tök kiváló sejtregeneráló hatású. A lé ahogy szárad az arcomon érezhetően feszesíti az arcom bőrét. Így mire kész az étel pár évet fiatalodok egyidejűleg.Mikor a csicseri megfőtt a levében feltettem főni a tököt. Így, hogy forró volt a lé elég volt negyed óra hozzá. A tökre tettem egy kanál sót a főzéshez. A kész tököt villával szedtem ki a héjából, úgy esik szét legkönnyebben tésztaszerűvé.
Mikor a tök is készen volt két nagy fej hagymával és egy fej fokhagymával csináltam egy nagyjából pörköltalapot. Tettem bele a pirospaprikán kívül egy kanál köményt, 5 babérlevelet, egy fél teáskanálnyi frissen őrölt zöldborsot, ugyanannyi fekete hagymamagot és egy fél kanálnyi szumákot.
Erre került a kicsit megvágott savanyúkáposzta és a lé amiben előzőleg a csicseri, majd a tök főtt. mikor a lé felforrt hozzátettem a főtt csicseriborsót és a kölest. Negyed órányi főzés után hozzákevertem a zöldségeket és a főtt tököt. Így együtt még főttek 5 percig. Ettől a zöldségek kellemesen roppanósak, majdnem nyersek maradnak.
A legvégén kevertem az ételbe a megvágott medvehagymát.
Jut eszembe! Többen kérdezték, a medvehagyma szárával mit kezdek. Azt ugyanúgy belevágom az ételbe. Az íze pont ugyanolyan, csak kicsit húsosabb. Van amikor a medvehagyma szárat vágva, a fokhagymával együtt teszem az ételbe.
Tálalás:
Enyhén pirított rozsos kiflit és tejfölt is tettem az asztalra, így mindenki választhatott, mivel szeretné enni.A kifli hosszú érésidejű kovásszal készült kenyértésztából készül. Masszív héjú és illatos belsejű. Inaktív élesztőt is tartalmaz, ami köztudottan jót tesz a bőrnek, a szépségápolásban is széleskörűen használják, ugyanakkor nem terheli meg a szervezetet. Kitűnő minőségű malátát is tartalmaz, ami vitaminokban gazdag, karamellás aromát ad.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése
Hozzászólásod moderálás után jelenik meg