Betöltés...
2016. március 16., szerda

Kenyérkedünk

Néhány hónapja van nálunk egy kenyérsütő, amivel egyszerre két félkilós kenyeret lehet sütni. Azóta ritka alkalom, hogy ne süssünk valamilyen kenyeret. Az alapliszt teljesőrlésű ATA tönkölyliszt.

Ha édes kenyeret sütök, ahhoz más lisztet nem használok. A sós kenyérhez rozslisztet, sárgaborsólisztet, köleslisztet keverek a tönkölyliszthez, ahogy épp kedvem van, függően attól, hogy milyen más kiegészítőket használok.

Bárkinek megígérem, nem ezek a legolcsóbb kenyerek. Gazdaságosságuk már más eset, mert akár több naposan se veszítenek ízük és állaguk vonzóságából. Ráadásul ezekből egy szelet sokkal inkább jóllakat, mint egy mára már megszokott fehér kenyéré.

Egyébként vitatkozhatunk azon, milyen kenyereket ettek az emberek régen, de abban biztos vagyok, hogy a kenyér régebbi, mint a gabonahántolás. Kenyérlisztnek meg általában gabonákat és hüvelyeseket őrölnek meg. Ennek egyszerű okai vannak: a gabonák és a hüvelyesek kevésbé alkalmasak nyers fogyasztásra, lisztjük állaga és nem túl magas zsírtartalma lehetővé teszi, hogy vízzel keverve tésztának álljanak össze adalékanyagok nélkül.

Az általam ismert legrégebbi kenyérliszt összetevőit Ezékiel könyvében találták meg. Ezek: árpa, búza, tönkölybúza, köles, sárgaborsó, bab és lencse teljes kiőrlésű lisztje. Bármire megesküszöm, hogy az ebből készült lepénykenyeret még a macskák is megeszik.

A szokásaim nem változtak mostanában, így a saját kenyérhez a hozzávalókat felidézett ízemlékeim alapján választom a kenyerekhez is. Néha szokatlan összetevőket is használok.

Az egyik ilyen hozzávaló válogatás alkalmából megláttam, hogy kimérve is van a piacon kókuszliszt. Abban a pillanatban beugrott a számba a mákkal kevert kókusz íze, kevés paszternákkal kiegészítve. Rögtön tudtam, ezt meg kell valósítsam. Ahogy azt is: ki lesz az, aki a két kenyérből az egyiket ajándékba kapja.

Az eddig felsoroltakból még csak egy igen sötétbarna kenyér lesz. Kell hozzá valami ami édes, kell olyan is, ami színt hoz és pikantériát kölcsönöz...

Mákos-kókuszos, gyümölcsös kenyér

Hozzávalók:


  • 40 dkg teljesőrlésű ATA tönkölyliszt,
  • 2 dkg darált mák,
  • 2 dkg kókuszliszt,
  • 1,5 dkg apróra vágott pasztinák,
  • 1,5 dkg apróra vágott csicsóka,
  • 1,5 dkg aszalt vörös áfonya,
  • 1,5 dkg goji bogyó (rózsaszín), vagy ugyanennyi sütőtök (narancssárga),
  • 1 evőkanál pergetetlen erdei méz,
  • 1 teáskanál adalékmentes parajdi bányasó (ebből nem mindegy honnan van, mert más sókhoz is felhasználják a nevet egyesek),
  • 4 dl víz,
  • 3 gramm élesztő.

Kivételesen két hozzávaló beszerzési forrását is mellékeltem.

Elkészítése:

A sót, a mézet, a vizet, a mézet, a tönkölylisztet és az élesztőt betettem a kenyérsütőbe. Az első dagasztás után ráöntöttem a mák, kókuszliszt, pasztinák, csicsóka, vörösáfonya és goji bogyó keveréket. A gép a teljesőrlésű kenyér program, amire én szeretek fél óra melegen tartást rátenni, hogy lassabban hűljön, ne párásodjon vissza.

Ha ilyen kenyeret gép nélkül készítesz: az elsőre betettekből meggyúrod a tésztát, majd bő fél óra pihentetés után belegyúrod a többi összetevőt. Ezután következik a kelesztés (kb. másfél óra, látszik ha feljön). A kelesztést nálunk tálban, konyharuhával letakarva szokták csinálni. Ez után 180 fokos sütőben 80 percig kell sütni. Ha azt akarod, hogy szép héja legyen, meg kell kenni tepsire rakás után kis hideg vízzel, tollal.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásod moderálás után jelenik meg

 
Fel