Egyik barátunk kért meg rá, hogy főzzek neki sonkát, tojást és krumplit húsvétra, mert se ideje nem lesz, se nem ért hozzá. Összegyűjtöttem kis közösen főző csapatunkból a ki mit szeretne húsvétra igényeket, aztán nekiláttam, ahogyan a nagymamámtól tanultam.
Mivel egyszerre több családnak készül az étel, mindenki számára idő- és energiatakarékos a húsvéti készülésnek ez a része. Én ilyenkor is a kuktára szavazok, mert gyorsabb, hatékonyabb, jelentősen víztakarékos eszköz.
Füstöltekből karaj és sonka van vegyesen, olyan félkilós - kilós darabok. Most főnek épp. Hideg vízbe tettem a sonkákat, a víz épp a tetejükig ér. Elég lenne egy fél liter is, de most több okból szükség lesz a sonkalére miután kész.
A főzési idő kuktában, felrakástól számítva 1 óra - 1 óra 10 perc. Sistergéskor a lehető legkisebbre veszem a kukta alatt a lángot. Amikor kész leveszem a tűzről, hagyom, hogy lezárva szobahőmérsékletűre hűljön.
A meghűlt sonkát könnyebb kivenni. Ehhez érdemes szűrőkanalat használni, hogy mindjárt kicsöpögjön a víz a sonkából, a hús ne törjön meg, ne essen szét.
Ezután a sonkalébe nagyobbacska krumplik kerülnek héjastól és a megfőzni kívánt tojások. Izgalmas színt visz az ételbe, ha krumpliméretű (vagy akkorára vágott) zeller is kerül a főzőlébe.
A kemény tojás első titka: ne akard friss tojásból főzni. Nem lehet meghámozni úgy, hogy a héja és a fehérje elváljon egymástól. A legjobbak az egy-két hetes tojások. (Tudom, hogy mindig a friss tojás vásárlását javasolják, de csak kérdem: a boltokból minden nap kidobják a tojást? Eszükben sincs. Egyébként a tojás egy hónapig simán eláll hűvös helyen, még csak hűtőszekrény se kell hozzá.)
A sonkalében főtt kemény tojás titka: szobahőmérsékletű sonkalébe kell óvatosan betenni, hogy ne koppanjon. Ezt legkönnyebb úgy megoldani, hogy előbb a krumplit rakom az edény aljára, majd arra a tojásokat. Lezárom a kuktát, vagy lefedem az edényt, majd felforrás után lassú tűzön főzöm. Kuktában fél, fazékban kb. 3/4 óráig.
Az eredmény: a tojások egyben vannak, a tojáshéjak megrepedtek, egy mozdulattal eltávolíthatók. A sonka íze teljesen átjárja a tojás fehérjét, meg is színezi. A tojás sárgája egészen porhanyós, semmilyen fojtós érzetet nem kelt. Természetesen a krumpli is átveszi a sonka ízét.
Ha mindezekből másnapra is marad, a krumplit tepsibe karikázom, szelet sonkákat ráteszek, majd jönnek a hosszában félbe vágott tojások. Ezeket meglocsolom tejföllel, megszórom vágott medvehagymával, reszelt sajttal és addig sütöm, míg a sajt megpirul.
Kiegészítők:
Mivel egyszerre több családnak készül az étel, mindenki számára idő- és energiatakarékos a húsvéti készülésnek ez a része. Én ilyenkor is a kuktára szavazok, mert gyorsabb, hatékonyabb, jelentősen víztakarékos eszköz.
Füstöltekből karaj és sonka van vegyesen, olyan félkilós - kilós darabok. Most főnek épp. Hideg vízbe tettem a sonkákat, a víz épp a tetejükig ér. Elég lenne egy fél liter is, de most több okból szükség lesz a sonkalére miután kész.
A főzési idő kuktában, felrakástól számítva 1 óra - 1 óra 10 perc. Sistergéskor a lehető legkisebbre veszem a kukta alatt a lángot. Amikor kész leveszem a tűzről, hagyom, hogy lezárva szobahőmérsékletűre hűljön.
A meghűlt sonkát könnyebb kivenni. Ehhez érdemes szűrőkanalat használni, hogy mindjárt kicsöpögjön a víz a sonkából, a hús ne törjön meg, ne essen szét.
Ezután a sonkalébe nagyobbacska krumplik kerülnek héjastól és a megfőzni kívánt tojások. Izgalmas színt visz az ételbe, ha krumpliméretű (vagy akkorára vágott) zeller is kerül a főzőlébe.
A kemény tojás első titka: ne akard friss tojásból főzni. Nem lehet meghámozni úgy, hogy a héja és a fehérje elváljon egymástól. A legjobbak az egy-két hetes tojások. (Tudom, hogy mindig a friss tojás vásárlását javasolják, de csak kérdem: a boltokból minden nap kidobják a tojást? Eszükben sincs. Egyébként a tojás egy hónapig simán eláll hűvös helyen, még csak hűtőszekrény se kell hozzá.)
A sonkalében főtt kemény tojás titka: szobahőmérsékletű sonkalébe kell óvatosan betenni, hogy ne koppanjon. Ezt legkönnyebb úgy megoldani, hogy előbb a krumplit rakom az edény aljára, majd arra a tojásokat. Lezárom a kuktát, vagy lefedem az edényt, majd felforrás után lassú tűzön főzöm. Kuktában fél, fazékban kb. 3/4 óráig.
Az eredmény: a tojások egyben vannak, a tojáshéjak megrepedtek, egy mozdulattal eltávolíthatók. A sonka íze teljesen átjárja a tojás fehérjét, meg is színezi. A tojás sárgája egészen porhanyós, semmilyen fojtós érzetet nem kelt. Természetesen a krumpli is átveszi a sonka ízét.
Ha mindezekből másnapra is marad, a krumplit tepsibe karikázom, szelet sonkákat ráteszek, majd jönnek a hosszában félbe vágott tojások. Ezeket meglocsolom tejföllel, megszórom vágott medvehagymával, reszelt sajttal és addig sütöm, míg a sajt megpirul.
Kiegészítők:
- Retek, tépősaláta, csípős hegyes paprika, újhagyma, spenót, sóska, medvehagyma, meg ami friss zöld van, összevágva salátának, teljesen natúr.
- Torma. Házilag készítve. Hozzávaló tormát piacon szabad venni. Olyat ami csomagolatlan, kevés zöld levél is van a tetején. Ezt meg kell reszelni, majd épphogy ecetes vízzel leönteni, hogy ne barnuljon meg. Kizárólag edzett sonkázóknak való, mert így nagyon erős.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése
Hozzászólásod moderálás után jelenik meg