
Elgondolkodtam, mi kerüljön bele. Tallérbabra gondoltam, de abból csak fél kiló volt itthon, Babocska meg már rég nem volt a piacon.
Igenám, csakhogy fél kiló bab édeskevés akkor is, ha háromszorosára dagad, mert most is sok fő, mint mindig.
Akkor jutott eszembe, hogy van még egy adag ősszel dinsztelt vargánya a hűtőben. Azzal együtt már fejedelmien gazdag lesz az étel.
Hozzávalók:
- 0,5 kg tallérbab (jóízű, nagyszemű, vékony héjú, szélmentes babfajta),
- 0,5 kg szőlőmag olajon elődinsztelt vargánya,
- 5 kg krumpli,
- 2 méretes fej hagyma,
- 2 fej fokhagyma,
- 7 evőkanál adalékmentes parajdi só,
- 4 evőkanál őrölt pirospaprika (boltiból több kell, mert annak nincs színe se - szerintem a Kalocsán őrölt kínai paprika még a Szegeden őrölt spanyol paprikánál is rosszabb),
- 1 kanál frissen őröl zöldbors,
- 1 kanál frissen őrölt fekete hagymamag (áldásmag, valójában a kerti katicavirág magja, hagymaízű),
- 2 kanál őrölt kömény,
- 6 levél babér,
- 6 evőkanál hidegen sajtolt szőlőmag olaj.
Elkészítése:
A babot hatszoros vízben megfőztem, nem túl puhára, só nélkül. Levét leöntöttem. A babot feltettem sülni a kiolvasztott gombával együtt, hozzáöntöttem a többi olajat is.Mikor a bab is, gomba is kicsit pirult, rátettem az összevágott hagymát dinsztelődni. Amikor a hagyma már kezdett üvegessé alakulni hozzákevertem az apróra vágott fokhagymát és rátettem a sót.
Ezután félrehúztam a tűzről az egészet. Hozzátettem a fűszereket, a krumplit, ráöntöttem a bab levét és annyi vizet, hogy egy-két ujjnyira ellepje az ételt (a bab is, a krumpli is felvesz a vízből). Ezzel készre főztem.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése
Hozzászólásod moderálás után jelenik meg