Betöltés...
2016. július 19., kedd

Dinnyesaláta

A növények közül nálam a toplistás a gyümölcs, amit hol gyümölcsnek, hol zöldségnek tartanak. Ami közülük nyersen fogyasztható és édes, azt mindenki gyümölcsnek eszi, az összes többit zöldségnek.

Igen, a tökfélék. Szó szerint tökmindegy, hogy uborka, cukkini, főzőtök, kolbásztök, trombitatök, spagettitök, isten gyalulta tök, sárgadinnye, görögdinnye. Ahány fajta annyi íz, annyi forma, annyi szín. Így nyári melegben a dinnye áll központi helyen.


Egészen biztos vagyok benne, hogy a látvány maga is táplál, az ízekkel kombinálva meg kifejezetten segít a lelki harmónia helyreállításában. Egy ilyen salátával kapcsolatban csak egy hibát követhet el bárki: ha nem dugja el előlem amikor már sokadszor szedtem magamnak.

Külön ráadás, hogy a dinnyesaláta az egyik legsokoldalúbb összetevője lehet a nyári, hűsítő étrendnek. Ha akarom reggeli, vagy könnyű vacsora, ha úgy tetszik köret. Ehetem szendvics mellé ha ahhoz van kedvem.

A hozzávalók kiválasztása:

A görögdinnye választás titka a méret és súly aránya:
  • Ha ránéz egy dinnyére van egy elképzelése arról, milyen nehéz lesz felemelni.
  • Ha a görögdinnye ennél érezhetően nehezebb, éretlen.
  • Ha a görögdinnye ennél érezhetően könnyebb, már túlérett, apadt.
A sárgadinnye választás titka az illat, amit a dinnye szára helyénél érez.

A dinnyéket az épp fellelhető színváltozatokban érdemes beszerezni a látvány miatt. A cukordinnye enyhén ananászra emlékeztető aromája igen kellemes az ételben.

Elkészítése:

A dinnyéket a salátakészítés előtt egy napig hűtőszekrényben tartottam, hogy jól áthűljenek.

A sárgadinnyét kimagozva kockáztam fel, a görögdinnyéket magostól, mert kár lenne a magok gyógyító hatásáról lemondani. A dinnyéket apróra vágott citrombazsalikommal megszórtam, majd lezártam a salátásvödröt. A lezárt vödör óvatos rázásával és forgatásával összekevertem a hozzávalókat.

Keverés után egy órát pihentettem tálalás előtt, hogy összeérjenek az ízek. Amit nem ettünk meg azonnal, azt lezárt vödörben visszatettem a hűtőbe.

Ez az étel 3-4 napig nem kezd el fermentálódni, de a harmadik napra még sohasem maradt egyetlen dinnyesalátából se.

Hozzávalók:

  • görögdinnye,
  • cukordinnye,
  • citrombazsalikom.
A dinnyék színenként körülbelül egyforma mennyiségben legyenek. Jelen esetben ez azt jelenti: két rész görögdinnye, egy rész sárgadinnye, hiszen sárga és vörös görögdinnye is van az ételben.

Görögdinnye:
  • Alacsony kalóriatartalmú, így attól sem hizlal, hogy egy ültő helyben nem csak tíz dkg-ot fogyasztunk belőle, hanem sokkal többet, Ráadásul ezáltal a szervezetünkbe jutó ásvány több, mint képzeljük. Vegyük csak példának a vasat. Tíz dkg görögdinnye tartalmaz 0.8 mg vasat. Nagyon kevés olyan étel van, amiből ilyen mennyiségű vas képes beépülni a szervezetbe.

  • Több mint kilencven százaléka víz. Gyógyhatását éppen ez a tulajdonsága erősíti, mert ahhoz képest, hogy ennyi vizet tartalmaz, azt hihetjük, hogy csak átfut a beleinken és kiürülünk. Így is van, de nem nyomtalanul fut át. Mert minden, ami nem odavaló, távozik a vérünkből, a beleinkből, a vesénkből. Ez különösen jelentős a savtartalom szempontjából.

  • Segít a betegségből felépülni, egyik leggyengédebb táplálékunk egy beteg ember számára akkor is, ha csak most kezdi a lábadozást. Mivel alaposan megtisztítja a vért, serkenti a további gyógyulást. Átmossa és felüdíti a szervezetet.

  • Akár felső légúti probléma, akár a tüdő hörgőivel kapcsolatos, a görögdinnye csillapítja a köhögési az ingereket. Enyhítően hat a nyálkahártyákra, emellett gyógyítja a gyulladást.

  • Ízületi gyulladás és köszvény esetében elősegíti, hogy a vér sav-lúg egyensúlya visszatérjen. Ha ezzel egy időben vigyázunk az egyéb táplálék felvételre, észrevehető haladást érhetünk el a gyógyulásban. A görögdinnyelé szinte kimossa a ízületeinket a húgysavkőtől.

  • Akár meghűléses, akár reumatikus lázzal állunk szemben, a vértisztítás és a regeneráció serkentése révén meggyógyítja a gyulladásos betegséget, folyadéktartalma segítségével megelőzi a kiszáradást, csökkenti a lázat.

  • Emésztési panaszok esetén is segíthet, hiszen víztartalmával olyan nagy teret foglal el, hogy hamarosan megoldódik a gyomor ürülése, sőt pozitívan befolyásolja az emésztés további szakaszait, így serkenti a belek tisztulását is.

  • Szervi panaszok esetén a szervezet teljes átmosásával megszabadulunk a máj túlterhelésétől ami egyidejűleg az allergiás reakciókat is csökkenti, vagy megszünteti. A vese, a vér és nyirokkeringés a májjal egy időben tisztul meg. A sok folyadék, felhígítja a test szennyét, mely így képes eltávozni, így szervezetünk helyes működése képes visszaállni.
A görögdinnye magja is felhasználható gyógyítási célokra. Az eddigi tapasztalatok szerint két fajta betegségben is hozhat enyhülést. A vesekárosodásban szenvedőknek segít, valamint a cukorbajosok akár meg is gyógyulhatnak.
  • Vesebajra: Mint tudjuk, a vese munkájának hanyatlása harminc-negyven éves korban kezdődik, és halálunkig tart. Ez a folyamat odafigyeléssel lassítható, illetve fokozott javulás is várható. Fél liter vízben lassú forralással főzzünk 2 kanál görögdinnye magot tizenöt percig. Naponta fogyasszunk három csészével ebből a teából a fő étkezések között.

  • Cukorbajra: Két liter vízbe tegyünk 4-5 evőkanál görögdinnyemagot, és főzzük úgy háromnegyed órán át. A vizet utánpótoljuk annyira, hogy a napi folyadékszükségletünket kielégítse. Naponta hat-nyolc pohárral fogyasszunk ebből a teából.
Ha nem teaként fogyasztjuk, hanem a salátában lévő magokat megrágjuk, ugyanazt a hatást érhetjük el.

Cukordinnye, sárgadinnye:
  • Jótékonyan hat a vékony- és vastagbélgyulladásra, felélénkíti a veseműködést, illetve a köszvény és reuma ellenszerét is rejti.

  • A menstruáció előtt fájdalmas időszakokban ajánlott a fájdalmak megszüntetésére.

  • Jelentős mennyiségű benne a cink, a foszfor, a kalcium, a kálium, a króm, a magnézium, a mangán, a nátrium, a réz és a vas, valamint különböző gyümölcssavak is, így rendszeres fogyasztásával biztosítjuk a szervezet egész napi ellátását ásványi anyagokból.

  • Nagy mennyiségben tartalmazza azokat a vitaminokat, amelyekre szervezetünknek minden nap szüksége van. Ilyen az A-, a B1-, B2- és a C-vitamin.

  • Rosttartalma kifejezetten maga, ezért kiváló segítség lehet az emésztés, különösen a bél egészségének megőrzésére. Rendszeres fogyasztása helyreállítja a megfelelő gyomor- és bélműködést, tisztítja és egészségesen tartja a bélrendszert.

  • Olyan problémákra is hatékony lehet, mint például a vékony-vagy a vastagbélben kialakuló gyulladások. Nem terheli meg a bélrendszert, tisztít és gyógyít, de mindezt kíméletesen teszi.

  • Kiváló immunrendszert stabilizáló hatással is rendelkezik. Segít a méregtelenítésben, így szervezetünk erősebbé és ellenállóbbá válik az esetleges fertőzésekkel, kórokozókkal szemben. Betegség utáni lábadozáshoz például tökéletes választás.

  • Nagy százalékban tartalma vizet, rendszeres fogyasztásával biztosítjuk a szervezet folyadékszükségletét. Ezzel a belső hidratálással egész testünknek jót teszünk, ráadásul látványosan feszesedik arcbőrünk is.

  • Ideális segítség a nyári fogyókúrában. Rostjaival élénkíti az emésztést, vitaminjainak és ásványi anyaginak köszönhetően pedig megoldja a szervezet egészséges táplálását. A benne lévő folyadék teltség érzést okoz, így ritkábban leszünk éhesek, inkább aktívnak és energikusnak érezzük magunkat!
Citrombazsalikom:
  • Teája bélproblémákra, puffadás ellen, köhögéscsillapítóként használható, de nagyon jó idegnyugtató és vízhajtó ital is. A citrombazsalikom nyáron egy-egy levél fodormentával kiváló üdítő ital.

  • Sokféle hatást tulajdonítanak neki. Nemcsak afrodiziákumnak tartják, de emellett javítja az étvágyat és az emésztést, szél- és vizelethajtó, nyugtat, és még a köhögést is csillapítja.

  • A népi gyógyászatban étvágygerjesztőnek, vizelet- és szélhajtónak, köhögéscsillapítónak használják. Emellett szerencsehozónak és a hűség jelképének is tartják. Főzetét külsőleg borogatásra, torokgyulladás esetén öblögetésre is alkalmazzák.

  • A kerti bazsalikom leveléből készült forrázatot gyomorrontás és étvágytalanság esetén alkalmazzák. A felfúvódás és a bélgázképződés kiegészítő kezeléseként szélhajtónak használják. Összehúzó hatása enyhíti a garatgyulladás tüneteit. Külsőleg alkalmazott alkoholos kivonata a sebgyógyulást elősegítő kenőcsök egyik alapanyaga; sebekre, sérülésekre ajánlott.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásod moderálás után jelenik meg

 
Fel