Betöltés...
2016. július 30., szombat

Padlizsánleves, vagy tésztasaláta - ahogy tetszik

A történet

Amikor ilyen pultot látok a piacon, egészen biztos, hogy nyár van. Minden színes, minden kicsattan az élettől. Nekem a nyár élőbb mint a tavasz. A tavasz megpróbálja az újraéledést. A nyár kirobbanó erővel mutatja meg, hogy sikerült.

A ilyen padlizsánnak nemigen tudok ellenállni. Anyám elcsodálkozna ezen, mert sose tudta velem megetetni a padlizsánt. Gyerekként még nem tudtam miért keserű mind amit ő készít.

Ma már tudom: a jó padlizsán fényes héjú, tömör, a látványhoz képest nehéz, szétvágva nincsenek benne elszíneződések. Nem véletlen, hogy csak szezonban veszek, csak olyat, amit az termel, aki eladja. Mint ez is a képen, ami a Színek Kertjéből van.

Emiatt úgy éreztem, mindből hozok, így sikerült igen sok padlizsánt beszereznem, mert úgy jártam, mint Gombóc Artúr a csokoládéval (aki nem ismeri, a cikk végén megtalálja a videót). Lett belőle mindenféle alakú: kerek, hosszú, tojásforma padlizsán. Meg mindenféle színű. Lila, zöldes, fehér, sárga, piros.

Meg jó sok is volt végül, olyan négy kilónyi.
Ehhez kaptam a barátnőmtől meglepetésnek két kiló padlizsánt a kertjéből...

Akkor már tudtam, ebből nem lesz se lecsóba, se másba padlizsán. Padlizsánkrémre meg ráérünk ősszel. Ekkor jutott eszembe, hogy van citrombazsalikom is, petrezselyem is, a fehér céklán rajta a levele, meg még egy csokor mángold is várja a sorsát.

A leves

Hozzávalók:

  • 6 kg padlizsán, hámozva, felkockázva,
  • 1,5 kg színes répa, negyedholdra vágva,
  • 1 db (kb 40 dkg) fehér cékla felkockázva,
  • 4 fej fokhagyma, apróra vágva,
  • 1 csokor citrombazsalikom* apróra vágva,
  • 2 csokor petrezselyem apróra vágva,
  • 1 csokor mángold** apróra vágva,
  • a cékla levele apróra vágva,
  • a mángoldszár és a céklalevél szára darabolva,
  • 7 evőkanál adalékmentes só***,
  • 9 evőkanál sütő-főző olívaolaj.

Elkészítése:

A fokhagymát feldobtam az olajra zöldségekkel, a céklalevél szárával, a mángold szárával és az összes sóval. Mikor a zöldség hirtelen kicsit karamellizálódott, felöntöttem vízzel, öt percig főztem, majd leszűrtem.

A zöldséges lébe tettem be főni a padlizsánt. Felengedtem annyi vízzel, hogy ellepje.

Mikor a padlizsán megfőtt levettem a tűzről. Hozzá kevertem a még roppanós zöldségeket és az összevágott céklalevél, mángold, petrezselyem, citrombazsalikom keveréket.

Kevés hűlés után már fogyasztható, de jégbehűtve az ideális. A lé rózsaszín árnyalata a répáknak köszönhető, kellemes gyümölcsös árnyalat.

Tésztasaláta

Hozzávalók:

  • főtt tészta tetszés szerinti mennyiségben,
  • a fent leírt levesből tetszés szerint,
  • vékonyra szeletelt uborka ízlés szerint,
  • néhány karika paradicsom,
  • petrezselyemlevél,
  • 1-2 levél mentát is lehet rátenni, ha épp van kéznél.

Tálalása:

A tésztát és a kevés lével kiszedett levest összekeverjük, rátesszük az uborka és paradicsom karikákat, majd megszórjuk petrezselyemzölddel.

Hidegen fogyasztjuk.

Függelék

Citrombazsalikom:

Amikor azt mondom, hogy egy csokor fűszernövény, vagy mángold, mindig ilyen csokrokra gondolok.

Azért éreztem ezt fontosnak, mert nagyon sokszor látom, hogy épphogy beletesznek a csokorba 2 szálnyi fűszert.

Mostanában írtam, mire jó a citrombazsalikom, úgyhogy csak emlékeztető: bélproblémákra, puffadás ellen, köhögéscsillapítóként használható, de nagyon jó idegnyugtató és vízhajtó ital is. A citrombazsalikom nyáron egy-egy levél fodormentával kiváló üdítő ital. Minden étel íze friss, üdítő hatású lesz tőle.

Mángold:

Ezt a levélzöldséget már az időszámításunk előtti ötödik században ismerték és fogyasztották. Íze enyhén a spenóthoz hasonló, valójában a répafélékhez tartozik, és a cékla a legközelebbi rokona.

Igen kalóriaszegény zöldség ami vitaminokban, magnéziumban, mangánban, káliumban, vasban gazdag, emellett igen magas az étkezési rosttartalma. A proteinnek, a kalciumnak, a réznek is nagyon jó forrása. Mindennek köszönhetően segíti az anyagcserét, természetes vízhajtó hatással rendelkezik, a kutatók az emésztőrendszeri daganatok megelőzésében is fontos szerepet tulajdonítanak neki.

Segít megőrizni a csontok egészségét, támogatja az idegrendszer és az izmok működését, óvja a szemet és a bőrt, csökkenti a koleszterinszintet, megerősíti az immunrendszert, valamint szabályozza a vérnyomást és a szívműködést. Szerepet játszik a szabadgyökök semlegesítésében, lassítja az öregedéssel járó hanyatlást, emellett szabályozza a vércukorszintet, így csökkenti az étvágyat, és fogyasztása előnyös a cukorbetegek számára is.

A benne található mangán segít a fehérjéből energiát és szénhidrátot előállítani, emellett a zsírsavak szintézisében is kulcsfontosságú. A mángold számos módon elkészíthető: olaszos tésztákhoz a leveleket párolva, a spenóthoz hasonlóan készíthető el, de a spenóthoz hasonlóan, főzelék is készíthető belőle. A leveleket húsgombócokkal tölthetjük, a töltelék a töltöttképoszta töltelékéhez hasonló módon készíthető. A szárakat sokan eldobják, pedig a spárgához hasonlóan kiváló köret lehet. Főzhető, párolható, reszelt parmezánnal ízesíthető. A passzírozott leveleket fagyasztva tartósíthatjuk. A mángold ízéből, vitamintartalmából jegesedés hatására semmit sem veszít.

Adalékmentes só:

Minden receptnél emlegetem ezt a sótípust melynek pozitív élettani hatása - szerintem - szinte felmérhetetlen. Amilyen helyzetben segíthet a szokásos kezelések mellett:
  • Hörghurut, homloküreg-gyulladás 89%
  • Akut mandulagyulladás 89%
  • Psoriasis (pikkelysömör) 88%
  • Bőrgombák, fertőzések 83%
  • Általános ízületi reuma 85%
  • Csonttörés, ízületi kötőszövet-gyulladás 78%
  • Hátsó nyaki és háti spondylosis 79%
  • Akut méh, petefészek gyulladás 77%
  • Idegfájdalom ideggyulladás, enyhe bénulás 64%
  • Keresztcsont discopathia 67%
  • Gerinc csontritkulás 45%
Az eredmények a Parajdi Sóbányában végzett 20 éves, 20.000 beteg állapotát végigkísérő vizsgálat alapján kerültek megállapításra.

A két só közül a szürkébbikkel főzök. Ásványi anyag tartalma néhány százalékkal magasabb, mint a fehér változaté. Kevésbé sós, sokkal ízesebb. A fehéret a sótartóban tartom, a helyi szokásokat nem ismerő vendégeink számára.

Ezt a sót a Parajdi Sópincében (1093 Budapest, Vámház krt. 11.) szerzem be. Az ottani sót máig kézzel fejtik, ahogyan rég. Aki biztos szeretne lenni adalékmentességében, saját magának őrölheti meg, ott helyben.

Természetesen weboldalukon a só meg is rendelhető éppúgy mint minden más kínálatukból, melyet legalább egyszer érdemes élőben megnézni.

Gombóc Artúr és a csoki:


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásod moderálás után jelenik meg

 
Fel