A történet
Amikor ilyen pultot látok a piacon, egészen biztos, hogy nyár van. Minden színes, minden kicsattan az élettől. Nekem a nyár élőbb mint a tavasz. A tavasz megpróbálja az újraéledést. A nyár kirobbanó erővel mutatja meg, hogy sikerült.A ilyen padlizsánnak nemigen tudok ellenállni. Anyám elcsodálkozna ezen, mert sose tudta velem megetetni a padlizsánt. Gyerekként még nem tudtam miért keserű mind amit ő készít.
Ma már tudom: a jó padlizsán fényes héjú, tömör, a látványhoz képest nehéz, szétvágva nincsenek benne elszíneződések. Nem véletlen, hogy csak szezonban veszek, csak olyat, amit az termel, aki eladja. Mint ez is a képen, ami a Színek Kertjéből van.
Emiatt úgy éreztem, mindből hozok, így sikerült igen sok padlizsánt beszereznem, mert úgy jártam, mint Gombóc Artúr a csokoládéval (aki nem ismeri, a cikk végén megtalálja a videót). Lett belőle mindenféle alakú: kerek, hosszú, tojásforma padlizsán. Meg mindenféle színű. Lila, zöldes, fehér, sárga, piros.
Meg jó sok is volt végül, olyan négy kilónyi.
Ehhez kaptam a barátnőmtől meglepetésnek két kiló padlizsánt a kertjéből...
Akkor már tudtam, ebből nem lesz se lecsóba, se másba padlizsán. Padlizsánkrémre meg ráérünk ősszel. Ekkor jutott eszembe, hogy van citrombazsalikom is, petrezselyem is, a fehér céklán rajta a levele, meg még egy csokor mángold is várja a sorsát.
A leves
Hozzávalók:
- 6 kg padlizsán, hámozva, felkockázva,
- 1,5 kg színes répa, negyedholdra vágva,
- 1 db (kb 40 dkg) fehér cékla felkockázva,
- 4 fej fokhagyma, apróra vágva,
- 1 csokor citrombazsalikom* apróra vágva,
- 2 csokor petrezselyem apróra vágva,
- 1 csokor mángold** apróra vágva,
- a cékla levele apróra vágva,
- a mángoldszár és a céklalevél szára darabolva,
- 7 evőkanál adalékmentes só***,
- 9 evőkanál sütő-főző olívaolaj.
Elkészítése:
A fokhagymát feldobtam az olajra zöldségekkel, a céklalevél szárával, a mángold szárával és az összes sóval. Mikor a zöldség hirtelen kicsit karamellizálódott, felöntöttem vízzel, öt percig főztem, majd leszűrtem.A zöldséges lébe tettem be főni a padlizsánt. Felengedtem annyi vízzel, hogy ellepje.
Mikor a padlizsán megfőtt levettem a tűzről. Hozzá kevertem a még roppanós zöldségeket és az összevágott céklalevél, mángold, petrezselyem, citrombazsalikom keveréket.
Kevés hűlés után már fogyasztható, de jégbehűtve az ideális. A lé rózsaszín árnyalata a répáknak köszönhető, kellemes gyümölcsös árnyalat.
Tésztasaláta
Hozzávalók:
- főtt tészta tetszés szerinti mennyiségben,
- a fent leírt levesből tetszés szerint,
- vékonyra szeletelt uborka ízlés szerint,
- néhány karika paradicsom,
- petrezselyemlevél,
- 1-2 levél mentát is lehet rátenni, ha épp van kéznél.
Tálalása:
A tésztát és a kevés lével kiszedett levest összekeverjük, rátesszük az uborka és paradicsom karikákat, majd megszórjuk petrezselyemzölddel.Hidegen fogyasztjuk.
Függelék
Citrombazsalikom:
Amikor azt mondom, hogy egy csokor fűszernövény, vagy mángold, mindig ilyen csokrokra gondolok.Azért éreztem ezt fontosnak, mert nagyon sokszor látom, hogy épphogy beletesznek a csokorba 2 szálnyi fűszert.
Mostanában írtam, mire jó a citrombazsalikom, úgyhogy csak emlékeztető: bélproblémákra, puffadás ellen, köhögéscsillapítóként használható, de nagyon jó idegnyugtató és vízhajtó ital is. A citrombazsalikom nyáron egy-egy levél fodormentával kiváló üdítő ital. Minden étel íze friss, üdítő hatású lesz tőle.
Mángold:
Ezt a levélzöldséget már az időszámításunk előtti ötödik században ismerték és fogyasztották. Íze enyhén a spenóthoz hasonló, valójában a répafélékhez tartozik, és a cékla a legközelebbi rokona.Igen kalóriaszegény zöldség ami vitaminokban, magnéziumban, mangánban, káliumban, vasban gazdag, emellett igen magas az étkezési rosttartalma. A proteinnek, a kalciumnak, a réznek is nagyon jó forrása. Mindennek köszönhetően segíti az anyagcserét, természetes vízhajtó hatással rendelkezik, a kutatók az emésztőrendszeri daganatok megelőzésében is fontos szerepet tulajdonítanak neki.
Segít megőrizni a csontok egészségét, támogatja az idegrendszer és az izmok működését, óvja a szemet és a bőrt, csökkenti a koleszterinszintet, megerősíti az immunrendszert, valamint szabályozza a vérnyomást és a szívműködést. Szerepet játszik a szabadgyökök semlegesítésében, lassítja az öregedéssel járó hanyatlást, emellett szabályozza a vércukorszintet, így csökkenti az étvágyat, és fogyasztása előnyös a cukorbetegek számára is.
A benne található mangán segít a fehérjéből energiát és szénhidrátot előállítani, emellett a zsírsavak szintézisében is kulcsfontosságú. A mángold számos módon elkészíthető: olaszos tésztákhoz a leveleket párolva, a spenóthoz hasonlóan készíthető el, de a spenóthoz hasonlóan, főzelék is készíthető belőle. A leveleket húsgombócokkal tölthetjük, a töltelék a töltöttképoszta töltelékéhez hasonló módon készíthető. A szárakat sokan eldobják, pedig a spárgához hasonlóan kiváló köret lehet. Főzhető, párolható, reszelt parmezánnal ízesíthető. A passzírozott leveleket fagyasztva tartósíthatjuk. A mángold ízéből, vitamintartalmából jegesedés hatására semmit sem veszít.
Adalékmentes só:
Minden receptnél emlegetem ezt a sótípust melynek pozitív élettani hatása - szerintem - szinte felmérhetetlen. Amilyen helyzetben segíthet a szokásos kezelések mellett:- Hörghurut, homloküreg-gyulladás 89%
- Akut mandulagyulladás 89%
- Psoriasis (pikkelysömör) 88%
- Bőrgombák, fertőzések 83%
- Általános ízületi reuma 85%
- Csonttörés, ízületi kötőszövet-gyulladás 78%
- Hátsó nyaki és háti spondylosis 79%
- Akut méh, petefészek gyulladás 77%
- Idegfájdalom ideggyulladás, enyhe bénulás 64%
- Keresztcsont discopathia 67%
- Gerinc csontritkulás 45%
A két só közül a szürkébbikkel főzök. Ásványi anyag tartalma néhány százalékkal magasabb, mint a fehér változaté. Kevésbé sós, sokkal ízesebb. A fehéret a sótartóban tartom, a helyi szokásokat nem ismerő vendégeink számára.
Ezt a sót a Parajdi Sópincében (1093 Budapest, Vámház krt. 11.) szerzem be. Az ottani sót máig kézzel fejtik, ahogyan rég. Aki biztos szeretne lenni adalékmentességében, saját magának őrölheti meg, ott helyben.
Természetesen weboldalukon a só meg is rendelhető éppúgy mint minden más kínálatukból, melyet legalább egyszer érdemes élőben megnézni.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése
Hozzászólásod moderálás után jelenik meg