Eszemben nem volt tököt főzni. De kaptam úgy hét kilónyit, amihez azt mondták, ha aznap elkészítem remek, de több napig nem fog elállni, mert nagyon zsengén lett leszedve és megviselte a napközbeni hőség.
Gyönyörűséges spárgatök fiókáknak bizonyultak. Héjastól, magostól (még nem is lehetett szinte látni se) kerültek az ételbe. Csak a két végét kellett levágni, a tököt megmosni, ennyi.
Nade ha ilyen kincs van, abból egy szimpla tökfőzelék, nagyon snassz lenne... Ja meg tényleg! Van perilla, azt mindenképp ki kell próbálni. Jó lenne főzve az ételben meg salátába is.
Mit lehet tökből készíteni, amihez simán lehet salátát enni...?
Így lett tökpörkölt. Abba meg ha gomba kerül átveszi a gomba ízét is, viszont a gyomrot nem terheli meg. Egy jó kis gombapörkölt nokedlivel, főtt tésztával, vagy barna rizzsel és salátával nagyon finom. Most a főtt tésztára szavaztam.
Felöntöttem előre forralt vízzel, majd mikor a víz újra forrt hozzákevertem a tököt és az összevágott perilla leveleket. Amikor a víz újra felforrt lefedtem a kuktát, majd közepes lángon még 15 percig főztem az ételt.
Fontos! A perilla nagy levelű növény, egy szálon kb. annyi fűszer van, mint más növényből egy csokorban. (Részletek a perilla hatásáról a Szokatlan fűszerek c. bejegyzésben találhatók.)
Magyarországon tojással gyúrt tésztát használunk elsősorban. Ezeket nagy mennyiségű forrásban lévő sós vízbe kell tenni, majd megkeverni. Újraforrás után a lángot takarékra kell tenni, időnkénti keverés mellett addig főzni, míg fel nem jön a víz tetejére.
Nokedli
A nokedli frissen készül, tojás, víz, liszt, só keverékéből. A közepesen lágy tésztát a mellékelt képen látható módon háromszoros mennyiségű forrásban lévő, enyhén sós vízbe kell szaggatni, majd ahogy feljön a víz tetejére tésztaszűrővel kimerni.
A nokedli szaggatásakor ügyelni kell arra, hogy egyszerre ne kerüljön sok tészta a vízbe, mert akkor felhabzik és kifut. Keverjük meg mindenképp, nehogy a nokedlik összeragadjanak (főve nem ragad).
Rizs
Kétszeres mennyiségű sós vizet forralunk fel benne kevés vajjal, vagy olajjal. Belekeverjük a rizst. Lefedjük. 15 percig főzzük takaréklángon, 1-2 alkalommal megkeverjük közben. Lehúzzuk a tűzről. Fedő alatt hagyjuk még 5-10 percig.
A szárítás lényege: ebből a keverékből akár egy hétre való mennyiség is elkészíthető így, melyet hűtőszekrényben fedett dobozban tárolhatunk. Bármikor rátehetjük szendvicsre is, vagy az aktuális ételhez kivett mennyiséget kedvünkre való salátaöntettel tálalhatjuk.
Ez a keverék kifejezetten csípős, édes, kesernyés, savanykás, fűszeres egyszerre.
Gyönyörűséges spárgatök fiókáknak bizonyultak. Héjastól, magostól (még nem is lehetett szinte látni se) kerültek az ételbe. Csak a két végét kellett levágni, a tököt megmosni, ennyi.
Nade ha ilyen kincs van, abból egy szimpla tökfőzelék, nagyon snassz lenne... Ja meg tényleg! Van perilla, azt mindenképp ki kell próbálni. Jó lenne főzve az ételben meg salátába is.
Mit lehet tökből készíteni, amihez simán lehet salátát enni...?
Így lett tökpörkölt. Abba meg ha gomba kerül átveszi a gomba ízét is, viszont a gyomrot nem terheli meg. Egy jó kis gombapörkölt nokedlivel, főtt tésztával, vagy barna rizzsel és salátával nagyon finom. Most a főtt tésztára szavaztam.
Hozzávalók:
- 7 kg gyenge spárgatök, felkockázva,
- 40 dkg vargánya egészséges falatokra vágva,
- 5 fej gyenge lilahagyma félbe, majd vékony szeletekre vágva,
- 4 fej fokhagyma, vékony csíkokra vágva,
- 1 evőkanál szumák,
- 1 evőkanál őrölt kömény,
- 1 evőkanál őrölt zöldbors,
- 6 evőkanál őrölt pirospaprika,
- 1 szál perilla levelei felvágva,
- 8 evőkanál adalékmentes só,
- 8 evőkanál sűtő-főző olívaolaj,
- 4 liter víz (ez a tökféle nem lédús, így saját levet nem enged).
Elkészítése:
Feltettem a hagymát, a vargányát és a fokhagymát együtt, az összes sóval az olajra dinsztelődni. Mikor már szépen levet engedett (kb. 10 perc) félrehúztam a tűzről, hozzákevertem a szumákot, a köményt, a borsot, a pirospaprikát.Felöntöttem előre forralt vízzel, majd mikor a víz újra forrt hozzákevertem a tököt és az összevágott perilla leveleket. Amikor a víz újra felforrt lefedtem a kuktát, majd közepes lángon még 15 percig főztem az ételt.
Fontos! A perilla nagy levelű növény, egy szálon kb. annyi fűszer van, mint más növényből egy csokorban. (Részletek a perilla hatásáról a Szokatlan fűszerek c. bejegyzésben találhatók.)
Köret
TésztaMagyarországon tojással gyúrt tésztát használunk elsősorban. Ezeket nagy mennyiségű forrásban lévő sós vízbe kell tenni, majd megkeverni. Újraforrás után a lángot takarékra kell tenni, időnkénti keverés mellett addig főzni, míg fel nem jön a víz tetejére.
Nokedli
A nokedli frissen készül, tojás, víz, liszt, só keverékéből. A közepesen lágy tésztát a mellékelt képen látható módon háromszoros mennyiségű forrásban lévő, enyhén sós vízbe kell szaggatni, majd ahogy feljön a víz tetejére tésztaszűrővel kimerni.
A nokedli szaggatásakor ügyelni kell arra, hogy egyszerre ne kerüljön sok tészta a vízbe, mert akkor felhabzik és kifut. Keverjük meg mindenképp, nehogy a nokedlik összeragadjanak (főve nem ragad).
Rizs
Kétszeres mennyiségű sós vizet forralunk fel benne kevés vajjal, vagy olajjal. Belekeverjük a rizst. Lefedjük. 15 percig főzzük takaréklángon, 1-2 alkalommal megkeverjük közben. Lehúzzuk a tűzről. Fedő alatt hagyjuk még 5-10 percig.
Saláta
Most is mint általában natúr saláta készült. Értem alatta, hogy mindenféle ízesítés nélküli saláta és fűszerkeverék. Szimplán összevágva, keverve.Összetevők:
- 2 fej Lollo rosso saláta,
- 15 dkg vegyes, színes tépősaláta (mizuna, wasabi, mustársaláták, rukkola, vérsóska),
- 5 dkg vízitorma levél,
- 1 szál perilla levelei,
- 4 szál citrombazsalikom levelei.
Elkészítése:
Ez legyen az ételkészítés első lépése. A leveleket megmossuk, a vizet lerázzuk róluk, majd hagyjuk lecsöpögni, száradni. Mikor minden más készen van, a leveleket összevágjuk, jól összekeverjük. Így minden falatnak más íze lesz.A szárítás lényege: ebből a keverékből akár egy hétre való mennyiség is elkészíthető így, melyet hűtőszekrényben fedett dobozban tárolhatunk. Bármikor rátehetjük szendvicsre is, vagy az aktuális ételhez kivett mennyiséget kedvünkre való salátaöntettel tálalhatjuk.
Ez a keverék kifejezetten csípős, édes, kesernyés, savanykás, fűszeres egyszerre.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése
Hozzászólásod moderálás után jelenik meg