Honnan jött az ötlet?
Az egész úgy kezdődött, hogy:
Mikor 4 db uborka készen lett, megsóztam 1 csapott evőkanál sóval, megszórtam egy fejnyi fokhagymával, egy csokor vágott kaporral és a borsmenta negyedével.
A paprikákból kivágtam a magházat, majd 1 fekete, 2 piros felkarikáztam, ehhez egy fél élénkzöld paprikát vékony csíkokra vágtam. Ezek keverékét a fűszeres, sós uborka tetejére terítettem.
Még három ilyen réteg készült. Az egész tetejére került az utolsó réteg uborka, arra só. Ezután a keveréket fél órára állni hagytam. Ezalatt az uborka szépen összeesett a sózástól.
A fenti képen látszik, hogy az egész művelethez egy 5 kiló narancs befogadására alkalmas vödörben kezdtem hozzá. A vödör tele volt, majd kb. háromnegyedéig esett össze a benne lévő keverék.
Mikor letelt a fél óra, megkevertem a salátát, hozzákevertem az aludttejet és kész.
A kihívás folytatódik a receptjátékon. Várom a Duna-Baromfi BT. csapata válaszát (őket megtalálod a Google+ és a Facebook hálózaton is.)
Kíváncsi leszek a folytatásra, mert szerintem elég magas labdát sikerült feldobnom.
Senki ne csodálkozzon, ha azt látja, hogy az itteni képek (vagy részben ezek) is szerepelnek a másik blogban. A húson kívüli alapanyagokat az ő főzéseikhez is én szerzem be a megszokott, megbízható termelői körből.
Konkrétan ebből a salátából készen kaptak, a házi aludttej miatt. Egyszerűbb volt.
Az egész úgy kezdődött, hogy:
- a múlt héten vettem friss, házi tejet, amiről kiderült, hogy rá se néztünk, de kezd savanyodni = aludttejnek jó lett.
- beláthatatlan mennyiségű uborkát kaptam. Volt köztük néhány kígyóuborka, akadtak dagadt fürtösek, meg néhány édes, világoszöld.
- ha már van uborka, meg aludttej, már csak só és fokhagyma kell a tzatzikihez.
- enyhén csípős, kívül fekete, belül zöld paprika,
- szépen pirosodó édes TV paprika,
- kicsit pirosodó, élénk világoszöld, húsos, enyhén csípős paprika,
- borsosmenta,
- friss, zöld kapor,
- egy hosszan érlelt, zamatos keménysajt.
Hozzávalók:
- 20 db uborka,
- 4 fej fokhagyma gerezdjei vékony csíkokra vágva,
- 4 db fekete paprika,
- 8 db pirosas TV paprika,
- 2 db élénkzöld paprika (ez a mérete miatt kicsit több volt, mint a 4 db fekete,
- 4 csokor kapor,
- 1 csokor borsmenta,
- 1,5 liter aludttej,
- 5 csapott evőkanál adalékmentes só (uborka rétegenként 1),
- 25 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
Az uborkákat meghámoztam. A fürtös uborkákat mindkét végükön megkóstoltam, mert néha keserű a vége ha még nem elég érett. Hámozás után vékonyra szeleteltem.Mikor 4 db uborka készen lett, megsóztam 1 csapott evőkanál sóval, megszórtam egy fejnyi fokhagymával, egy csokor vágott kaporral és a borsmenta negyedével.
A paprikákból kivágtam a magházat, majd 1 fekete, 2 piros felkarikáztam, ehhez egy fél élénkzöld paprikát vékony csíkokra vágtam. Ezek keverékét a fűszeres, sós uborka tetejére terítettem.
Még három ilyen réteg készült. Az egész tetejére került az utolsó réteg uborka, arra só. Ezután a keveréket fél órára állni hagytam. Ezalatt az uborka szépen összeesett a sózástól.
A fenti képen látszik, hogy az egész művelethez egy 5 kiló narancs befogadására alkalmas vödörben kezdtem hozzá. A vödör tele volt, majd kb. háromnegyedéig esett össze a benne lévő keverék.
Mikor letelt a fél óra, megkevertem a salátát, hozzákevertem az aludttejet és kész.
Tálalás:
A salátát tálakra szedtem, megszórtam a reszelt sajttal.A kihívás folytatódik a receptjátékon. Várom a Duna-Baromfi BT. csapata válaszát (őket megtalálod a Google+ és a Facebook hálózaton is.)
Kíváncsi leszek a folytatásra, mert szerintem elég magas labdát sikerült feldobnom.
Senki ne csodálkozzon, ha azt látja, hogy az itteni képek (vagy részben ezek) is szerepelnek a másik blogban. A húson kívüli alapanyagokat az ő főzéseikhez is én szerzem be a megszokott, megbízható termelői körből.
Konkrétan ebből a salátából készen kaptak, a házi aludttej miatt. Egyszerűbb volt.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése
Hozzászólásod moderálás után jelenik meg