Betöltés...
2016. július 2., szombat

Gyümölcsös kölespuding

Majdnem erről a látványról is lemaradtatok. Merthogy elkészült, be a hűtőbe dermedésig, aztán tányérra került. Indultam fotózni, de szőrén-szálán eltűnt a hűtőből.

Átmentem a műhelybe. Mit látok? A srácok vigyorognak, a puding fele sehol. Mondták, jókor jöttem ha enni akarok belőle, mert ők bizony megeszik amit lehet. Úgyhogy fotóztam, megkóstoltam, emlékbe maradt egy fél puding képe.

Hozzávalók

  • 20 dkg köles,
  • 1,2 l víz,
  • 1 mokkáskanál adalékmentes só,
  • 1 maréknyi mazsola,
  • 2 maréknyi apróra vágott mag nélküli datolya (vegyszermentes),
  • 1-2 dkg aszalt borbolya (bármilyen piros gyümölcs jó, aszalva, vagy frissen),
  • 2 kisebb őszibarack vékony szeletekre vágva

Elkészítése

A vizet a sóval felforraltam, belekevertem a kölest, a datolyát és a mazsolát. Rendszeres kevergetés közben megfőztem, majd lefedve pihent, míg a köles magába szívta az összes vizet.

A puding összerakásához egy kuglóf formát használtam (barátnőmtől kaptam és nagyon tetszik).

Az aljába körben beleszórtam borbolyát, majd körberaktam barack szeletekkel. Ennek a közepébe mertem a pudingból annyit, hogy kitöltse a tálat a barack tetejéig.

Ezután megint egy sornyi borbolya, majd barack következett. Közé mertem a maradék pudingot.

Betettem a hűtőbe míg a puding megdermedt, majd rátettem egy tányért, megfordítottam így egyben kijött a tálból.

Tálalása

Aki szereti pörkölt kakaóbabot reszelhet a tetejére, vagy megszórhatja kakaóporral.
A puding tortaként szeletelhető.

Az összetevőkről

Köles (Panicum miliaceum L.)

„A köles valószínűleg az emberek által termelt legősibb gabona. Az ősi kultúráktól egészen a napjainkig használták ezt a könnyen termelhető gabonát. Különösen Afrikában, Indiában és Kínában elterjedt a használata. Európában is igen kedvelt növény volt egészen a 18-19. századig, amikor a mezőgazdasági fejlődés fokozódásával egyre jobban kiszorult a konyháról.

Általában lenézően, a szegények eledelének titulálták, és helyette inkább rizst és burgonyát használtak. Az ipari forradalom idején, míg a többi gabonát megtanulták finomítani, és tartósítani (és egyben tápanyagértékét csökkenteni), addig a kölessel nem tudtak mit kezdeni. Ma már szinte csak madáreledelként ismerjük.”

Az idézet egy dietetika szakmai anyagból van. Ugye nem feledted kedves olvasóm: a hiúság, a gazdagnak látszani és a nagyravágyás teszi sírba hamarosan az emberiséget?

Ezek erősítésével lett a köles (sok más létfontosságú növénnyel együtt) a szegények eledele és került ki az étrendből ez az igen fontos alapanyag.

A köles valóban kiadós, finom, tápláló étel, így gazdaságosságához se fér kétség. Vitamin, kalciumtartalma, vastartalma és ásványi anyag tartalma mellett mindezek felszívódását segítő összetevőket is tartalmaz.

Gluténérzékenyek és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, lisztjéből lepénykenyér készülhet otthon (kell hozzá kölesliszt, só, víz, kevés olaj, de készülhet főtt kölesből is).

Mazsola

A mazsola szemekben - éppúgy mint a szőlő héjában - bioflavonoidok találhatók, amelyek köztudottan jó hatással vannak a szervezetre.

A mazsola bronzérmes azon a listán, amely az aszalványok antioxidáns-tartalmát méri, így gyakori fogyasztása nemcsak az apróbb ráncok és szarkalábak kialakulását előzi meg, de gyulladáscsökkentő hatása is van.
  1. A mazsola hatása az emésztésre:
    Néhány szem mazsola naponta jót tesz a gyomornak. A mazsola rostokat tartalmaz, amelyek vízzel érintkezve megduzzadnak. Így a mazsola hashajtó hatású és megszünteti a székrekedést. A mazsola napi fogyasztása jó hatással van a bélmozgásokra és a rostok segítenek a méreganyagok és a salakanyagok kitisztításában a szervezetből.

  2. Csökkenti a savasodást:
    A mazsola sok káliumot (olyan sokat, hogy pl. súlyos vesebetegségben szenvedők nem is fogyaszthatják!) és magnéziumot tartalmaz, ezért csökkenti a savasodást és eltávolítja a szervezetben található méreganyagokat, így védi a szervezetet az olyan betegségektől, mint az ízületgyulladás, a köszvény, a vesekövek és a szívbaj.

  3. Segít a vérszegénység kezelésében:
    A mazsola nagy mennyiségben tartalmas vasat és B vitaminokat, amelyek a vérszegénység kezeléséhez járulnak hozzá. A mazsolában található réz a vörösvérsejtek termelésében játszik fontos szerepet. Még fogyókúrázóknak is kitűnő vasforrás, és 100 grammnyiban csak 275 kalória van.

  4. A fekete mazsola rezveratrolt tartalmaz,
    aminek nagy szerepe van a vér egészségének fenntartásában. Eltávolítja a méreganyagokat a vérből, így tisztítva azt, illetve serkenti a vörös vérsejtek termelését. Fokozza a májfunkciókat és gyorsítja a szervezet méregtelenítését. Így a szervezetből gyorsabban távoznak a méreganyagok.

  5. Megakadályozza a rák kialakulását:
    A mazsolában található antioxidánsok védelmet nyújtanak a szabadgyökök lekötésével. Így a tumorok könnyebben kerülhetők el.

  6. Kezelhetők vele fertőzések:
    A mazsola antioxidáns tartalmán túl antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik. Emiatt csökkenti a lázat és megölik a baktériumokat. Napi néhány szem mazsola távol tartja a megfázást és a más, hasonló fertőzéseket.

  7. Az egészséges csontokért:
    A mazsola nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, amely a csontok egészségért felel, illetve véd az ízületgyulladástól és a köszvénytől.

  8. Szájhigiénia:
    A mazsola oleanol savat tartalmaz, amely védi a fogakat a fogszuvasodástól. A mazsola megakadályozza a baktériumok elszaporodását a szájban, illetve nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, ami erősíti a fogakat, így azok nem törnek. A mazsolában lévő bór pedig nem engedi, hogy a szájban elszaporodjanak a baktériumok.

  9. A mazsola bőrre gyakorolt jótékony hatása:
    A mazsola tápláló, sok energiával látja el a szervezetet és alacsony zsírtartalmú, így a bőr szép és egészséges lesz tőle. A népszerű krémekkel ellentétben, a mazsola belülről védi a bőrt, mivel a sejteket védi a károsodástól. Ezáltal az öregedés jeleinek (ráncok és szépséghibák) megjelenését is késlelteti. Emellett a nap okozta károsodástól is véd.

  10. Kezelhető vele a szexuális gyengeség:
    A mazsola fogyasztása jó hatással van a szexuális életre is. Jól kezelhetőek vele a merevedési zavarok. Egy indiai szokás szerint az újdonsült férj és feleség egy pohár felforralt tejet kap mazsolával és sáfránnyal ízesítve, hogy nászéjszakájuk tökéletes legyen.

Datolya

A datolya természetes cukortartalma rendkívül magas, de tartalmaz B-vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, rezet, káliumot, cinket illetve vasat is.

Tekintélyes mennyiségű kalcium és a magnézium tartalma miatt könnyedén juthat a szervezet a szükséges kalciumhoz. Étkezési rosttartalma szintén nem lebecsülendő.

A datolya nagymennyiségű ásványtartalmának köszönhetően vértisztító hatású, de egyes vizsgálatok szerint jótékony hatása van a légzőszervekre is.

Növényi hormontartalmának köszönhetően a változókor idején segíthet a hormonháztartás egyensúlyának megtartásában. Réz és kálium tartalma elősegíti a szervezet regenerációját. Magas cukortartalma miatt túlzott fogyasztása a cukorbetegek számára nem javasolt.

Borbolya

A sóskafélék családjába tartozó tövises cserje. Bogyótermése C vitamint, karotinoidokat, antociánokat, cukrot, gyümölcssavakat, pektint tartalmaz.

Az orvostudomány szerint a borbolya kedvező hatását főleg berberin (alkaloid) hatóanyagának köszönheti, melynek jelentős fertőzésgátló, antibakteriális és gombaellenes hatása van. A borbolyából (levél, gyökér) készített tea simaizom görcsoldó hatása révén jó gyomor-, bél-, máj- és epebántalmak ellen. Fájdalmas menstruáció esetén is használható.

Az érett termések alkaloidot alig tartalmaznak, meghűléses megbetegedésekben alkalmazhatók, nagy mennyiségben enyhén hashajtó hatásúak.

Őszibarack
  1. Az őszibarackban sok az A és C vitamin,így kitűnő természetes antioxidáns. Emellett boron, szelén és kálium tartalma is magas, így az izmok és a csontok ellátója.

  2. Mind a férfi, mind a női hormonok szintjét emeli a vérben ha erre a szervezetnek szüksége van. Emellett hormon-kiegyensúlyozó tevékenységet végez.

  3. Alacsony kalória-, fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalmának köszönhetően nem terheli le szervezetet, így kitűnően alkalmazható a fogyókúrák során is.

  4. Tisztítja a vért, a vesét és a nyirokrendszert. Ennek révén fontos szerepet tölt be a szív és érrendszeri betegségek, valamint a vesebetegségek elkerülésében.

  5. Elősegíti főbb szervek: a máj, a szív, a tüdő, a vesék gyógyulását.

  6. Tisztítja a bőrt, mely nem könnyű feladat, különösen nagyvárosban. Könnyebbé teszi a pattanások megelőzését, a bőr ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben.

  7. A napégés veszélyét is csökkenti, a sebesült bőr hamarabb gyógyul segítségével.

  8. Kitűnő arcpakolás, a bőr megtisztul, rugalmasabbá, fiatalosabbá válik.
Ajánlás:

Cukorbetegek a mazsolát és a datolyát apróra vágott csicsókával, vagy csicsóka sziruppal helyettesíthetik. (Mivel a csicsóka fogyasztásának okai és előnyei túl hosszúak lennének, érdeklődők itt olvashatják a részletes leírást.)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásod moderálás után jelenik meg

 
Fel